"За Зелен Младост": Броят жителите на "Младост" или с фалшификация, или с неточен софтуер

6162
"За Зелен Младост": Броят жителите на "Младост" или с фалшификация, или с неточен софтуер
Снимка: БГНЕС

"Мащабна фалшификация е възможно да е била извършвана на всички провеждани досега избори в България. Вторият вариант е броят на хората в избирателните списъци да е перманентно неточен заради софтуерна грешка."

Това твърдят от инициативния комитет "За Зелен Младост". При обжалването на отказа на Столичния общински съвет да признае, че в подписката срещу презастрояването са се подписали над 10% от постоянно живеещите в „Младост” (заради това и през април решението за провеждане на референдум отпадна и не стана задължително), от инициативния комитет са забелязали смущаващи несъответствия при броенето на жителите на столичния квартал. 

Над 100 човека протестираха в „Дружба“ 2 с подкрепата на жители на "Младост"

Над сто човека се събраха в столичния квартал "Дружба" 2 на 1-ви февруари. Причината за недоволството им е затворена пътека, която е св...

"По време на заседанието в Административен съд София-град бяха разпитани вещите лица Даниела Събева и Борислав Радайски, изготвили съдебна експертиза, която имаше за цел да се провери точният брой жители на „Младост”, положили валиден подпис под искането за провеждане на референдум. Ключов момент за проверката е, че според протокола на Районната избирателна комисия от вота на 14 ноември 2016 г. 87 829 души са били с избирателни права и постоянен адрес в „Младост”. Според ГД „ГРАО” 28 дни по-късно е имало 94 176 човека с избирателни права и постоянен адрес в района. Това е датата, към която е приключило събирането на подписката. Съдът имаше за цел да установи дали са необходими 8 783 или над 9417 валидни подписа, за да бъде референдумът задължителен. Основен мотив на СОС да го отхвърли е позоваването на протокола от ГРАО, според който за по-малко от месец в района са се появили нови 6347 човека с постоянен адрес и избирателни права и признаването на по-малко от 9400 валидни подписа.

Абсолютно нереалистично е за 20 работни дни общинската администрация дневно да е обработвала средно по над 300 заявления за смяна на постоянен адрес. Всичко това се извършва на едно гише, но в същото време е свързано и със смяна на лични документи. Съвсем логично е, че едно от числата е невярно”, твърди Радан Кънев, който като адвокат защитава правото на жителите на „Младост” да гласуват в референдума. На негов въпрос към експертите дали са успели да проверят какъв е бил броят на избирателите към 12 декември 2016 г. те отговорили, че им е било „обяснено, че според изискванията на закона цялата информация се изтрива след 6 месеца и нищо не се съхранява”.

„Има два варианта. Увеличението с над 6300 човека за 28 дни или е грешка на системата или фалшификация, но в никакъв случай достоверна информация. С нея се засяга истинността на много важни документи. Оказва се, че говорим и за данни, които не могат да се верифицират. Тук проблемът е много по-широк и засяга не само референдума в „Младост”, а всички избори в България, при които може да е извършвана фалшификация или да е допускана подобна софтуерна грешка”, твърди още Кънев.

В края на миналата година инициативният комитет внесе в Столична община събраните 14 040 подписа за свикване на местен референдум в район "Младост", съдържащ два въпроса:

В "Младост" ще протестират и собствениците на терени - срещу новата кметица

Отново протести срещу застрояването в столичния квартал "Младост". Този път обаче недоволните ще бъдат разделени на две, съобщи Нова те...

1. Подкрепяте ли да се приемат изменения в Общия устройствен план и Подробните устройствени планове на Младост 1, Младост 1А, Младост 2, Младост 3, Младост 4, които да не позволяват ново застрояване на съществуващите зелени площи, междублокови пространства, терени с разположени съоръжения за игра на деца, паркинги и погранични на парковете територии?

2. Подкрепяте ли да се обяви мораториум върху издаването на разрешения за строеж и започващо строителство в район "Младост" на Столична община, област София – град, до промяна на Общия устройствен план и Подробните устройствени планове на Младост 1, Младост 1А, Младост 2, Младост 3 и Младост 4?

Целта на инициативния комитет бе референдумът да се проведе заедно с парламентарните избори на 26 март, но проверката на ГРАО забави срока. Според проверката на ГРАО обаче, от всички представени подписа, само 8 822 са валидни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com