Референдумът за застрояването на "Младост" не беше приет

2016
Референдумът за застрояването на "Младост" не беше приет
Снимка: БГНЕС

Референдум за застрояването на столичния квартал "Младост" няма да има. Това стана ясно след днешното заседание на Столичния общински съвет (СОС), в което 39 съветници подкрепиха становището на двете ресорни комисии на СОС да няма местен плебисцит. Припомняме, че в края на март двете комисии към СОС отхвърлиха въобще идеята за провеждане на референдум, тъй като двата въпроса, поставени в искането за референдум, били незаконосъобразни.

Първоначално имаше предложения за промяна на въпросите - например в първия да се махнат думите "Общия устройствен план", както и да се уточни, че става въпрос изрично само за Общия устройствен план на квартал "Младост". И двете предложения не бяха приети. Не беше прието и вторият въпрос от предложения референдум да бъде премахнат. След това беше гласувано като цяло предложението да има референдум.

Референдумът за застрояването в "Младост" може да има обратен ефект?

Ако се проведе референдум, и се изработи нов устройствен план, плътността ще бъде много по-голяма. Резултатът ще бъде обратен. В момент...

Припомняме, че дирекция ГРАО се произнесе, че в подписката, инициирана от комитета "За зелен Младост", не са се подписали 10% от жителите на района, поради което допитването не стана задължително, а се наложи да бъде разгледано от СОС.

Христиана Тодорова от "Зелен Младост" стартира дебата, като се оплака, че се посяга на детски площадки и междублокови пространства. "Ние като граждани трябва да вземем нещата в свои ръце, за да чуете, че в "Младост" има проблеми", изтъкна тя. "Ние не се заяждаме, борим се да спасим последните зелени места в "Младост", добави Тодорова.

"Народът е по-мъдър", подчерта общинският съветник Войслав Тодоров. Колежката му Марта Георгиева се възпротиви, че не било редно да няма местен референдум, който да важи за един район.

Според общинските съветници от ГЕРБ пък районните кметове имали достатъчно правомощия. Социалистът Борис Цветков смята обаче, че има основание за промяна на ОУП на столицата. Допитването било ориентир какво искат гражданите на София, по думите му. Според него референдумът не изземвал правомощия на общината. 

Кметът Йорданка Фандъкова също взе думата, като обяви, че иска да има по-ясно урегулиране на нещата относно зелените площи и на национално ниво. Тя обеща чрез ГЕРБ да настоява по този въпрос пред новото Народно събрание.

Протест в подкрепа на референдума в „Младост“ пред Столична община

Протест в подкрепа на референдума в „Младост“ се провежда пред сградата на Столична общината. „Тук сме, за да подкре...

"Налагането на мораториум за строителството в кв. "Младост" е изключително опасно в период, когато строителството е във възход. То е двигател на всеки вид бизнес, включително на продажбата на пердета. Какво искате!? – да не сложим улично осветление и да си почиваме всички. Аз мога да си вдигна краката на масата и да си ходя", каза главният архитект на София Здравко Здравков по време на дискусията.

В края на миналата година инициативният комитет внесе в Столична община събраните 14 040 подписа за свикване на местен референдум в район "Младост", съдържащ два въпроса:

1. Подкрепяте ли да се приемат изменения в Общия устройствен план и Подробните устройствени планове на Младост 1, Младост 1А, Младост 2, Младост 3, Младост 4, които да не позволяват ново застрояване на съществуващите зелени площи, междублокови пространства, терени с разположени съоръжения за игра на деца, паркинги и погранични на парковете територии?

2. Подкрепяте ли да се обяви мораториум върху издаването на разрешения за строеж и започващо строителство в район "Младост" на Столична община, област София – град, до промяна на Общия устройствен план и Подробните устройствени планове на Младост 1, Младост 1А, Младост 2, Младост 3 и Младост 4?

Целта на инициативния комитет бе референдумът да се проведе заедно с парламентарните избори на 26 март, но проверката на ГРАО забави срока. Резултатът от проверката на ГРАО показа, че от всички представени подписа, само 8 822 са валидни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Въпроси за двойни стандарти заради секретаря на Столична община

Празничен Великденски концерт ще се проведе пред новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в София

Важна крачка: Увеличават с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Няма как, май ще е по-скъпо: Княжеският дворец в София се нуждае от спешен авариен ремонт (СНИМКИ)

Ново метро от станция "Люлин" до околовръстния път на София. Колко ще струва?

Васил Терзиев: Призовавам всички да събират разделно

Борис Бонев: Заварваме една община, която 20 години е управлявана като бащиния от ГЕРБ

Столична община търси кой да изгаря отпадъците ѝ на половин цена

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София