Зам.-председателите на Софийския районен съд също хвърлиха оставки

1199
Зам.-председателите на Софийския районен съд също хвърлиха оставки
Снимка: БГНЕС

Заместник-председателите на Софийския районен съд (СРС) Райна Мартинова, Силвана Гълъбова, Албена Ботева и Стоян Михов подадоха оставките си в знак на солидарност с решението на ръководителя на съда Методи Лалов да освободи поста си от 1 февруари догодина.

"Считаме, че с оглед подадената оставка от председателя на СРС съдия Методи Лалов и като част от неговия екип, наш професионален и морален дълг е да се оттеглим от заеманите от нас ръководни длъжности", посочват в мотивите четиримата му заместници в понеделник. Заедно с тях оставка подаде и началникът на наказателното деловодство в съда Анжела Иванова, съобщи Mediapool.

Хората на Цацаров във ВСС не закъсняха да хвърлят вината за протеста в СРС на Христо Иванов

Да. Така председателят на ВСС Димитър Узунов потвърди, че е писал на председателя на СРС Методи Лалов преди протеста на съдии и служите...

Съдия Лалов обяви, че подава оставка още в петък преди протеста на негови колеги от районния съд пред сградата на Висшия съдебен съвет (ВСС) заради постоянните проверки за забавени дела в съда на фона на липсата на решения, които да нормализират работната среда в най-големия и най-натоварен съд в страната.

Мотивите за оставката му бяха именно липсата на адекватни мерки за преодоляване на свръхнатовареността на СРС, неравнопоставеното положение, в което са поставени от ВСС съдебните служители в съда, "израждането на ВСС в репресивен орган и неспособността му да осъществява аналитични функции и да приема и прилага конструктивни решения".

Именно тези въпроси бяха обсъдени от представители на протестиращите съдии служители в СРС с част от членовете на съвета в петък, като се стигна единствено до няколко конкретни предложения, с чието внасяне се ангажираха Галина Карагьозова, Соня Найденова, Калин Калпакчиев и Камен Иванов.

Сред тях бяха вдигане на заплатите на администрацията в СРС, изготвяне на идеи за законодателни промени, които да намалят броя на делата, влизащи в съда, отпускане на средства и щатове за изграждане на деловодна система, както и преместване на още съдии от по-слабо натоварени съдилища.

Съдиите от СРС казаха на ВСС как да им реши проблемите

Категорично натовареността на Софийския районен съд (СРС) не може да бъде решена само с попълване на незаети и разкриване на нови щатов...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com