Заместник на Гешев: Той бе с необичайно изражение, с "маска" прикриваше притеснението си

3511
Заместник на Гешев: Той бе с необичайно изражение, с "маска" прикриваше притеснението си
Снимка: БГНЕС

Зам.-главният прокурор Даниела Машева заяви на изслушване във Висшия съдебен съвет, че Иван Гешев се е намирал в "необичайно" състояние на 15 май, когато скъса оставката си и се закани да "измете политическия боклук".

Машева бе изслушана по повод "емоционалното състояние" на главния прокурор, за да се установи дали той е бил повлиян от страх и притеснение, че да изрече думите "политически боклук". Именно те залегнаха във второто искане за освобождаване на Гешев, внесено от четирима членове на Прокурорската колегия към ВСС, заради уронване на престижа на съдебната власт.

"На 14 май вечерта получихме съобщение в общ чат, че на 15 май трябва да се явим на оперативка в 9 ч. Явихме се, изчаквайки пред кабинета на главния прокурор. Присъствахме аз, Красимира Филипова, Ваня Стефанова, Сийка Милева, Борислав Сарафов. Г-жа Стефанова от ВКП беше доста изненадана и притеснена, когато пристигна. Каза, че е получила обаждане от началника на кабинета, която ѝ е казала да се яви на оперативката, за да си вземе довиждане или сбогом с главния прокурор. Главният прокурор беше с изражение на лицето, което беше доста нетипично, необичайно, друг път не съм го виждала така. Вероятно се касаеше за едно преживявано от него голямо притеснение, разочарование, обида“, каза тя.

„Той се здрависа с всеки от нас. Но всъщност винаги той се държи много по-ведро, по-лъчезарно. Този ден просто може би беше сложил една маска, която прикриваше едно доста притеснено емоционално състояние. Зададе ми въпроса как се чувстваме, аз се притесних и не дадох отговор. Г-н Сарафов отговори, че се чувства добре. Тогава главният прокурор каза да седнем от неговата страна, а г-н Сарафов – срещу него. Г-н Гешев каза на началника на кабинета да внесе телефон. Внесе се един апарат, тогава г-н Гешев каза, че предната вечер е получил едно заплашително писмо, пристигайки на аерогарата. Пусна запис.

Започна един разговор, след което в един момент г-н Сарафов видимо промени изражението си. В този момент влезе в кабинета един от заместниците – Десислава Пиронева. Влизайки в кабинета, г-н Гешев я погледна, тя тръгна да сяда на столовете до Сарафов, но тогава г-н Гешев каза, че трябва да седне възможно най-далеч от него.

Заместник на Гешев го брани – с интересни думи за незаконните арести в президентството

Не, това не е гласуване за отстраняването на Иван Гешев като главен прокурор. Това заяви Даниела Машева, заместник на главния прокурор ...

След минути г-н Сарафов стана ядосано, каза, че е недопустимо да бъдат записвани колеги, размина се с още един заместник на главния прокурор – г-жа Пламена Цветанова, и напусна кабинета. Изслушахме записа до края. И г-н Гешев каза, че ако има някой, който да мисли като г-н Сарафов, да си тръгне“, завърши разказа си Машева.

Гешев попита заместника си дали помни кога е казал, че ще си подаде оставката. „Когато тръгнахме да излизаме от кабинета, аз бях една от последните. Тогава г-н Гешев взе един лист и каза, че това е оставката, която „след малко няма да подам, ще я скъсам““, добави тя.

Заместникът на обвинител номер едно допълни, че в поведението на Гешев не е имало промяна от 9 ч. и през цялата пресконференция, а промяна е настъпила чак след края на пресконференцията. „Г-н Гешев, като изразяване на емоция, се върна в обичайното си емоционално състояние, това стана половин-един час след пресконференцията“, допълни тя.

Машева отрече Гешев да е споменавал по време на оперативката, че разполага с над 150 записа на разговори с политици и магистрати.

ОЩЕ: Гешев отрече да е записвал 150 разговора с политици и магистрати, включително с Йордан Стоев

Гешев поиска етимолог да каже дали "политически боклук" е обида

Главният прокурор Иван Гешев поиска две експертизи, които да установят дали думите му "измитане" на "политическия боклук" представляват...

След като зам.-главният прокурор Борислав Сарафов потвърди автентичността на запис с разговор между него и Иван Гешев, Машева заяви, че се е запознала с този запис от медиите.

Относно заплашителното писмо срещу Гешев заместникът му каза, че след пресконференцията главният прокурор е показал писмото, което е бил скъсал на две части. „Съединихме го и се запознахме със съдържанието“, каза тя. "Това е едно заплашително писмо - как той остава сам на скалата, как е дошъл моментът и как някой ще натисне копче "Enter". Г-н Гешев беше притеснен, каза, че само може да предполага кой е съставителят на писмото. Писмото е било предадено от един от служителите на прокуратурата, който също го е бил получлил".

„По време на оперативката никой не зададе въпрос как е изготвен записа (с Йордан Стоев – бел. ред.). Може би имаше едно изречение на г-н Сарафов, че е „помиярско“ да се записва. А г-н Гешев отвърна: „Помияри записват““, допълни Машева. Тя каза, че на 14 май не се е чувала с Гешев. По време на командировката му се е чула два пъти с него – „чисто професионално“. „На 9 май, мисля, г-н Гешев ми се обади след интервюто на Борислав Сарафов, в което каза, че политиката трябва да излезе от прокуратурата и обратното. Тогава г-н Гешев ме попита какво е настроението в прокуратурата. Тогава нещата много се промениха и останахме изненадани защо г-н Сарафов изнесе такива твърдения в национален ефир. Предложих г-н Гешев да прецени дали да прекъсне командировката си“, добави зам.-главният прокурор.

Даниела Машева каза, че не е знаела за оставката на Гешев. „Аз разбрах на датата 15-и, че той няма да си подаде оставката, в момента, в който той излизаше от кабинета, тръгвайки за пресконференция. С оглед на всички събития съм предполагала, че може да се стигне до такова решение евентуално (за оставката – бел. ред.). Аз не съм комуникирала с него по повод дали ще подаде, или няма да подаде оставката“, заяви тя.

"Познавам г-н Гешев от много по-отдавна, не от самия избор (за главен прокурор - бел. ред.). Винаги съм имала добри професионални отношения с него, които не са се променили и до настоящия момент", каза още Машева.

Гешев вярва, че ВСС няма да влезе в графика на Пеевски и Борисов

Вярвам, че ВСС няма да влезе в политическия график на Делян Пеевски и Бойко Борисов. Това заяви главният прокурор Иван Гешев преди засе...

"На 1 май, когато стана атентатът, г-н Гешев писа в общия ни чат. Каза, че пътувайки от Боровец към София, пред автомобила е имало взрив и че тръгва към НСО. Коментирахме какво е неговото състояние, дали се чувства добре. През следващите няколко дни имахме разговор, той беше на командировка в Турция. Опита се да ме успокои и каза, че все пак се чувства малко по-добре. Следващият ни разговор беше на 9 май, след интервюто на г-н Сарафов по БНР. Тогава беше притеснен заради твърденията на г-н Сарафов", посочи Даниела Машева.

На въпрос от Гешев дали е имало очаквания във Върховна касационна прокуратура, че ще си подаде оставката. "Колегите бяха притеснени, коментираха, изразяваха притеснение след интервюто на г-н Сарафов на 9 май", отвърна тя.

До разглеждането по същество на искането за освобождаване на Гешев се стигна чрез две процедури, но миналата седмица първото предложение (заради „тежко нарушение“ на главния прокурор) изненадващо беше оттеглено от вносителите - шестима членове на Прокурорската колегия. Един от тях намекна за оказван натиск. Остана обаче второто предложение.

ОЩЕ: Борислав Сарафов: На 14 май Гешев се държа приятелски, а на следващия ден - войнствено

ОЩЕ: Ясен Тодоров: Гешев беше в състояние на човек, който е опрян до стената

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 30 април 2024 г.

Изкарват над 8000 полицаи по пътищата за празниците

Дневен хороскоп за 1 май 2024 г.

Фаза на Луната на 1 май 2024 г.

13-ият “Байк и рън за Чепън” събра 3000 лв. за опазване на вековните дървета в България

Времето утре - 1 май 2024 г.

Колко ще струва на българина трапезата за Великден?

Опитват да пришпорят закъснялото издаване на лични документи от поколение 2019

Митрополит Григорий ще оглави литургията за Възкресение

Месечна прогноза за времето за май 2024 г. (КАРТА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество