Запасите от кръв група "А" свършват

8586
Запасите от кръв група "А" свършват
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Запасите от кръвна група „А“ свършват, предупреди за „Преса“ директорът на Националния център по трансфузионна хематология д-р Николай Андреев. От началото на годината над 85% от пациентите, които са се нуждаели от кръвопреливане, са били с „А“ група. „Ситуацията е много сериозна, тъй като само в София не стигат близо 25 литра на ден“, посочи д-р Андреев. Средно столичните болници използват около 70 литра кръв на всеки 24 часа, пише "Преса".

Дарителите обаче средно на ден са едва 100 души, което прави 45 литра. В момента националният център разполага с резерв от едва 1200 единици еритроцитен и тромбоцитен концентрат, както и плазма, което е около 280 литра. Това означава, че има запаси за по-малко от седмица.

Зов за помощ - спешна нужда от кръводаряване

Гореща молба за помощ - 56-годишният Йосиф Михайлов Пенев от Бургас претърпява тежка трудова злополука. По време на работа той пада и с...

От 1 март до вчера кръв са дарили 2305 души. „Необходими са ни поне 4000 доброволци на месец“, уточни д-р Андреев. През 2014 г. дарителите са били повече от 168 000.

В много лечебни заведения вече отлагат планови операции заради липса на кръв. Средно за една интервенция са необходими между 3 и 5 банки, за трансплантация и сърдечна манипулация - до 10 банки. При някои спешни състояния, при родилки, недоносени бебета, пострадали при катастрофи се налага преливане на над 5 литра.

Най-много кръв в София използват „Пирогов“, „Св. Анна“, „Св. Екатерина“, Националната кардиологична болница, Националната болница по онкохематология, „Токуда“ и „Софиямед“.

Проблем има и в другите големи градове на страната - Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора. „Досега не се е стигало до отмяна на операции, но искаме от роднините на болния да дадат кръв, защото запаси няма, а дарителите са все по-малко“, признаха от болницата в Русе.

В Шуменския университет се провежда кръводарителска акция

Кръводарителска кампания организират Шуменският университет „Епископ Константин Преславски” и Центърът по трансфузионна хем...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com