Започват масови проверки за качеството на дограмите

2340
Започват масови проверки за качеството на дограмите
Снимка: БГНЕС

Започват масови проверки на влаганите продукти в строителството. Това съобщават от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН).

Инспекциите са във връзка с началото на активния строителен сезон. Те ще стартират с предлаганите на пазара дограми.

Агенцията по метрологичен надзор с нов шеф

Държавната агенция по метрологичен и технически надзор (ДАМТН) от днес има нов началник. Това е Валтер Василев, който към момента е зам...

Целта на проверките е да се установи дали влаганите продукти отговарят на изискванията на европейските норми. Ще се проверяват както производителите на дограми, така и строителните обекти, на които те се поставят. Най-често несъответствия се констатират при стъклопакетите. Поради тази причина миналата година бе проведена спецакция, която бе фокусирана върху тях. При акцията са проверени 333 броя различни по размери стъклопакети и са издадени 16 заповеди на 16 производители за спиране разпространението на всичките несъответстващи продукти.

ДАМТН е председателствала заседание на Групата за административно сътрудничество към Европейската комисия по прилагане на регламент за строителни продукти. На него е обсъден контролът в тази област, както и мерки за постигане на по-голяма ефективност.

Експертите на ДАМТН са запознали европейските партньори с контрола, който в нашата страна се извършва на различните строителни продукти.

1947 проверки на строителни материали са направени през миналата година. Установени са 18 продукта, които не съответстват на европейските хармонизирани стандарти. 164 пък са тези, за които се е наложило да се предприемат коригиращи действия от страна на производителя. Обект на проверка са били сухи смеси, топлоизолации, стъклопакети и други.

ДАМТН провери 205 язовира, за които имаше информация за нередности

В периода януари - март Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) извърши проверки на 205 язовира, за които по-рано ...

От ДАМТН посочват, че по време на работната среща са разгледани и въпроси по прилагането на Регламент 305/2011/ЕС. По време на закрита сесия представителите на надзорните органи са обсъдили различни специфични теми, с които се сблъскват контролните органи в работата си. След това са обсъдени дейностите на Надзор на пазара на строителни продукти с цел осигуряване на продукти, отговарящи на изискванията за влагане в строежите и подобряване ефективността на надзорните органи

От ДАМТН уточняват, че за втори път тази година са поели председателството на Група за административно сътрудничество към Европейската комисия. Участие са взели 44 представители от 24 страни членки на ЕС и присъединени страни, от Европейската комисия, както и от българското Министерство на регионалното развитие и благоустройство и неправителствени организации.

Заседанието е председателствано от главния директор на Главна дирекция "Надзор на пазара" в ДАМТН Мирослав Йотов. Председателството на групата е за период от две години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com