Защо България и Румъния се провалиха в пандемията?

7269
Защо България и Румъния се провалиха в пандемията?
Снимка: iStock

България и Румъния са с най-ниските нива на ваксиниране в целия Европейски съюз, а епидемиологичната ситуация в двете страни отново излиза извън контрол. EURACTIV търси причините защо двете страни не успяват да се справят с пандемията.

България е на второ място в ЕС по смъртни случаи, свързани с COVID-19 през последния месец и последна по ваксиниране – едва 21% от българите са напълно ваксинирани срещу вируса. Според експерти ситуацията се дължи на личните лекари, реакцията на институциите и податливостта на българите към фалшиви новини.

Значителен брой общопрактикуващи лекари препоръчват хората с хронични заболявания да не се ваксинират, докато в Западна Европа тези хора са били ваксинирани първи. Известният български специалист по инфекциозни болести Атанас Мангъров омаловажава вируса от началото на пандемията и се изказва против ваксините срещу COVID-19. Това създава среда на недоверие.

Euronews: COVID в България – кошмарът, който никой не иска да притежава

България е начело в световната класация по брой смъртни случаи на глава от населението, свързани с коронавируса, две седмици преди пров...

"Не успяхме да обучим повечето лекари, които се занимават с ваксини. Моментът за провеждане на целенасочена кампания за медицински специалисти през лятото на 2020 г. беше пропуснат", коментира пред EURACTIV епидемиологът Християна Бацелова.

"Изненадана съм колко лекари в България не разбират как действат ваксините. Медицинските специалисти се страхуваха да се ваксинират и в крайна сметка отказваха на пациентите си", казва Бацелова.

Фалшивите новини засилиха недоверието

По данни на Българския лекарски съюз около 70% от българските лекари са ваксинирани, което е едно от най-ниските нива в ЕС. "Първо, някои общопрактикуващи лекари отказаха да ваксинират много хора. След това недоверието се задълбочи от фалшивите новини. Време е да спрем да обвиняваме политиците. Не можем постоянно да обвиняваме другите за грешния си избор", казва още епидемиологът.

Известният медицински юрист Мария Шаркова коментира, че колебанието към ваксинирането в България не е ново явление.

"Фалшивите новини допринесоха за колебанието спрямо ваксините, нараствайки върху плодородната почва на политическата несигурност и каскада от избори. Няколко души от различни партии силно подкрепиха ваксинацията, а политическите лидери мълчаха или дори използваха антиваксърска реторика, за да получат подкрепа от електората", казва Шаркова.

Ройтерс: Недоверието във властите отказва българите от ваксинация

Стотици протестиращи срещу ваксините се присъединиха към някои политически лидери в София днес, за да демонстрират срещу решението на Б...

"Все още няма институционална реакция срещу фалшивите новини, разпространявани от лекарите. Медиите предоставят думата на определени специалисти, които разпространяват фалшиви новини, позовавайки се на аргумент за плурализъм на мненията", изтъква адвокатът.

Дори някои членове на Експертните съвети, назначени от министъра на здравеопазването, написаха препоръки в пряко противоречие с тези на международни професионални асоциации. Те посъветваха бременните жени или тези, които планират да забременеят през следващите 6 месеца да не се ваксинират.

Румънските политици се втурнаха да прекратяват пандемията

През последните няколко седмици броят на заразените с коронавирус в Румъния рязко нарасна и броят на смъртните случаи го последва. Миналата седмица страната регистрира една от най-високите нива на смъртност в световен мащаб и поиска помощ от ЕС, за да облекчи част от напрежението върху здравната система.

Лекарите и политиците обвиняват кампаниите за дезинформация и скептицизма към ваксините за слабото разпространение на ваксините срещу COVID-19, но причините за тази ситуация са по-разнообразни. Кацаров обвини комунизма за ниските нива на ваксинация у нас

Румънците имат дълга история на недоверие към държавните органи и ръководството на кампанията за ваксинация не направи нищо, за да се справи с това. Военен лекар беше назначен да ръководи кампанията и – въпреки че този ход може да е помогнал в началото, тъй като военните са една от най-доверените институции в Румъния – здравното министерство беше изолирано и комуникацията беше лоша, според експерти по връзки с обществеността.

Euronews: Здравните системи на България, Румъния и Полша няма да издържат на COVID-19

Страните в Източна Европа засега избягват най-лошите сценарии в пандемията от коронавирус, но мнозина смятат, че е въпрос на време пред...

Нещо повече, докато кампанията за ваксинация се провали в началото на лятото, държани лидери обявиха края на пандемията и кампанията за ваксинация беше счетена за успешна.

Румъния беше първата страна от ЕС, която отмени ограниченията, въпреки че целите ѝ за ваксинация далеч не бяха постигнати. Първоначално правителството постави за цел да се ваксинират 10 милиона души до края на септември, а след това въведе средна цел от пет милиона души, ваксинирани до 1 юни.

Но през май, когато цифрите все още бяха много далеч от целта, президентът Клаус Йоханис и премиерът Флорин Читу започнаха да премахват ограниченията. По-късно Читу каза, че целта му не е да ваксинира определен брой хора, а да преодолее пандемията.

"Кампанията беше успешна, на практика спряхме пандемията", каза президентът Клаус Йоханис през юни. Той оправда и без това ниския брой дози, прилагани ежедневно с намаления брой инфекции, което поддържаше степента на приемане на ваксината на много ниски нива.

С нарастването на броя на заразените през септември и особено през октомври, опашките в центровете за ваксинация се появиха отново, заедно с разговорите за нови ограничения и възможността зеленият сертификат да стане задължителен за определени дейности.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com