Кацаров обвини комунизма за ниските нива на ваксинация у нас

6362
Кацаров обвини комунизма за ниските нива на ваксинация у нас
Снимка: БГНЕС

Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров е запознал посланици от ЕС с предизвикателствата в България в разгара на поредната ковид-вълна, съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването.

Министър Кацаров е посочил, че за разлика от предишните ковид-вълни, този път има план, осигурени са достатъчно лекарства, разкриват се поетапно легла в болниците, поддържа се и непрекъсната връзка с производителите на кислород. По думите му засега има достатъчно лекарства и кислород.

Борисов се оправдава за "изтеклите ваксини": Ние само казахме, че срокът е удължен

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов излезе с първи коментар за сигнала на Стойчо Кацаров срещу него, в който се твърди, че бившият премиер ра...

За ниските нива на ваксинация в България министър Кацаров е обяснил, че те са свързани с особености на историята, културата, тоталитарното минало, религията, които са формирали народопсихологията. По думите му, през последните 10-15 години страната ни е била управлявана от популистки правителства, които са ни превърнали в модел на корумпирана държава.

Заради този начин на управление - с ширеща се корупция, е настъпила деморализация, създало се е недоверие към властта и към демокрацията. Кацаров е изразил категоричното си мнение, че партиите, които са заложили в предизборната си кампания на идеята, че 80 на сто от българското население са антиваксъри, ще загубят. Това не е така и масовото ваксиниране след въвеждането на зеления сертификат го доказва, е допълнил още той. По думите му, въпреки тежката ситуация, все още може да се избегне локдаун и да се излезе от кризата.

Ако въведените мерки със "зелен сертификат" не дадат резултат, единствената алтернатива остава въвеждането на локдаун, е подчертал Кацаров. По думите му, заради предстоящите президентски и парламентарни избори стремежът е да се избегне пълното затваряне на страната.

Основните предизвикателства пред управлението на пандемията в България е лошото състояние и дебалансираната здравна система, както и това, че страната ни е в предизборна кампания вече шест месеца, е посочил Кацаров. По думите му, служебното правителство няма нито необходимото време, нито правомощия да проведе необходимите реформи.

Протести в цялата страна срещу "зеления сертификат", в София скандират "Кацаров, оставка!" (СНИМКИ, ВИДЕО)

Национален протест под мотото: „Всички ЗАЕДНО! За здраве, работа, бъдеще, сигурност!“, организиран от асоциации на на завед...

Някои от политическите партии "са готови да яхнат всяка популистка вълна, всеки популистки призив в стремежа си да спечелят някой глас в повече на изборите и изобщо не се интересуват от нищо друго, включително и от живота и здравето на хората", е казал министър Кацаров. Правителството, по думите му, се налага да понесе всички политически удари и в същото време да предприема мерки за извеждането на страната от здравната криза.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Без неваксинирани за коклюш деца в училище: Здравният министър отговори

Онлайн обучение заради коклюш - по преценка на директора

Поставят първата ваксина срещу коклюш при бебетата по-рано

Държавата да се раздвижи и да подсигури ваксини: Личен лекар за завръщането на коклюша

Очаква ли ни национална епидемия от коклюш?

Коронавирусът в България: Само в 3 области има открити нови случаи

Доц. Мангъров: Бременните жени може да се ваксинират срещу коклюш

Депутати предлагат забрана за пушене на закрито за всички устройства

Още четири случая на коклюш в Бургас

"Няма да носим маски като при ковид": Проф. Ива Христова предупреди за сериозен ръст на коклюш

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com