Застрояването на Черноморието: И бивш кмет, който е на съд, се включи

2700
Застрояването на Черноморието: И бивш кмет, който е на съд, се включи
Снимка: iStock

Проекти за строежи - това не е новина за нашето Черноморие, но това нерядко се случва и в защитени зони по "Натура 2000". Само че РИОСВ-Бургас също нерядко не вижда проблем за съответните строежи - природата нямало да пострада.

Най-голям интерес за строеж на вили има в местности, които в близкото минало бяха съвсем диви - например Буджака край Созопол. Там само този месец има подадени инвестиционни предложения за четири вилни сгради с различни възложители - и частни, и фирми. Там има защитена зона от "Натура 2000" - "Бакърлъка", която е за опазване на дивите птици, но според РИОСВ новите строежи не нарушават режимите в нея.

ОЩЕ: Кой носи (без)отговорността за бетонирането на голяма част от Българското Черноморие?

Друг пример - село Кошарица, до Несебър, се разширява постоянно към Слънчев бряг, а сега там се готви да строи и бившият кмет на Неделино Стоян Беширов, пише в. "Сега".

Беширов е обвиняем заедно с още осем души за присвояване в особено големи размери по дело, което се точи от години. Заради обвиненията беше отстранен от кметския пост през 2015 г. За момента делото срещу него не върви със здравословни аргументи -  защитата му включва твърдение, че е с влошено здравословно състояние след преживени катастрофа, инсулт и черепно-мозъчна травма. С тези мотиви последно бе отложено заседание през юни това лято, а само месец по-късно Беширов се явява възложител със съпругата си Виолета на проект за изграждане на 14 вилни сгради в местност Гюргенлика на село Кошарица. Парцелът му попада в границите на защитена зона "Емине" за опазване на дивите птици, но според РИОСВ не пречи на режимите в нея.

Строителство се задава и в местността Аклади на Черноморец, местностите Дядо Ильова бахча и Диньов дол на Царево, местността Хендек тарла на Равда. Ако се съди по инвестиционните предложения, то ерата на хотелите е отминала и сме в златното време на вилните селища, защото големите проекти се броят на пръсти. По-сериозен е проектът на фирма "Клише" ЕООД, в която до 2018 г. участие е имала тв водещата Виолета Сечкова - за Черноморец, където ще строи "сграда за отдих и курорт". Тази сграда трябва да се издигне върху почти 14 дка изоставена орна земя в местността Атия.

Възраждения обаче има заради близката военна база - министерството на отбраната е поискало всички инвестиционни предложения на морския бряг да бъдат прекратявани с аргумент "национална сигурност". "Клише" обаче жали в съда и засега Административният съд в София е съгласен със следния аргумент: административните производства по ЗУТ се прекратявали от кмет или общински съвет, а не от РИОСВ. Освен това екоинспекцията не била компетентна по въпроси от военно-промишлен характер. Така тя се произнася само по своите компетенции и на второ четене пуска обекта, тъй като той може да пречи на МО, но не пречи на животните и растенията. Предстои да видим дали община Бургас ще се съобрази с военните или "Клише" ще получи и там зелена светлина.

ОЩЕ: Нов екопротест иска трайно решаване на проблема със застрояването по Черноморието

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Добри новини за храните на борсите
Добри новини за храните на борсите

И през тази седмица има спад в цените на основни хранителни стоки и на плодовете и зеленчуците на борсите в страната, показват данните в седмичния...