Затягат контрола над автомобилите на газ

17987
Затягат контрола над автомобилите на газ
Снимка: БГНЕС

Затяга се контролът върху автомобилите на газ. В момента няма официален регистър на колите в България с монтирани газови уредби. Наредба на транспортното министерство предвижда ситуацията да се промени, а контролът върху сигурността на газовите уредби да не е фиктивен.

Според досегашната статистика от годишните технически прегледи (ГТП) автомобилите на газ са около 200 000. Според данните на сервизите обаче близо милион българи карат на природен газ. 95% от бутилките в тях са допълнително, а не фабрично монтирани. Не е ясно и колко от тях са потенциално опасни, съобщи бТВ.

Търсят с всички сили изчезналите във Винево, още няма резултат

До момента няма резултат от операцията за издирването на пътуващите в автомобила, паднал в язовир при село Винево вчера, каза Иван Райк...

Новите правила предвиждат където и да се монтира газовата система, след това колата да минава проверка в пункт, където се правят и годишните технически прегледи. Според бранша обаче наредбата решава проблема половинчато.

Дори наредбата да остане в сегашния си вид, след година транспортното министерство се надява да е наясно и за точната бройка на колите на газ у нас.

Промените в наредбата трябва да влязат в сила от 1 септември. През това време сервизите трябва да се подготвят, както технически и така и експертно. Поне засега поскъпване на ГТП не се предвижда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com