Затворниците може и да се сдобият с електронни гривни

1429
Затворниците може и да се сдобият с електронни гривни
Снимка: БГНЕС

След години празни обещания и провалени опити да бъдат закупени електронните гривни за наблюдение на затворници идеята може и да се реализира до края на годината. Това стана ясно от изявление на правосъдния министър Цецка Цачева.

Първоначално ще се закупят 250 устройства. Те ще се поставят на затворници, които излежават присъдите си в общежития и имат право да излизат на работа на външни обекти, както и на пуснати в отпуск за добро поведение.

Цачева: Договорът за гривни за затворници се изпълнява

Проведена е обществена поръчка и е подписан договор, който е в процес на изпълнение за т.нар. гривни за неотклоняване на хора от правос...

Тепърва ще става ясно как ще работи новата система. Самата Цачева не бе особено ентусиазирана. "Разбирате, гривните не са достатъчни, за да се гарантира сигурността на всички, които работят на външни обекти, на лицата, които са в отпуска за добро поведение като награда. Нека да видим как ще заработят в практиката", заяви тя, цитирана от в."Сега".

Въвеждането на устройствата за следене ще стане след приключването на обществена поръчка, обявена още преди година. За победител бе обявено сдружението "Суперком Абати". В него влизат три фирми - израелската "Суперком", регистрираната в Калифорния "Лийдърс ин Комюнити Алтърнативс Инк." и българската "Абати".

Според договора правосъдното министерство трябва да плати 1 341 572.16 лв. Срещу тези пари сдружението трябва да достави оборудване и устройства, както и обучение на 60 служители на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН), която отговаря за затворите. Не е ясно колко точно ще струва една гривна, тъй като в поръчката са включени и обучение на служители, както и хардуер и софтуер.

И този търг не мина без забавяния. Класирането бе обжалвано от фирма ВИП "Секюрити", която също участваше в процедурата. В жалбата си през Комисията за защита на конкуренцията фирмата, чиято оферта е била по-висока от тази на победителя, е записала, че цените на "Суперком Абати" са били "необичайно благоприятни, с повече от 20% от средната стойност на предложенията на останалите участници". Освен това се спори и за параметрите на устройството - дали може да даде 95% точна локализация на носещия го - до 2.5 или до 10 м. В крайна сметка КЗК отхвърли жалбата.

Електронни гривни за поставените под "домашен арест" скоро няма да има

Въвеждането на електронни гривни за контрол на осъдени и обвиняеми, които са под "домашен арест", ще се забави. Това става, тъй като М...

По план електронните гривни трябваше да влязат в употреба още преди няколко години. Използването им бе лансирано като мярка срещу бягствата от правосъдието още по времето на кабинета "Орешарски" от тогавашния правосъден министър Зинаида Златанова. По това време използването на устройствата още не бе уредено законодателно и затова се правеха само пилотни проекти. След това бе пусната обществена поръчка, която бе отменена от друг министър - Екатерина Захариева, заради съмнение за нередности в процедурата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com