"Зелените": Предлаганият ни Закон за концесиите е опит за скрита приватизация

702
"Зелените": Предлаганият ни Закон за концесиите е опит за скрита приватизация
Снимка: БГНЕС

Предложеният законопроект на Закона за концесиите е опит за скрита приватизация. Това се казва в позиция на "Зелените" по отношение на текстовете, публикувани в портала за обществени консултации на 19 април.

"За пореден път има опит изключително важни за обществото ни закони да бъдат приемани без широко публично представяне и обществен дебат, консултации в период на официални празници и без достатъчно време за коментари", казват от политическата формация.

"Липсва сериозна обосновка за нуждата от приемането на нов Закон за концесиите, а от предложените текстове прозира желание за поредното разграбване на обществените ресурси и държавата", пише още в позицията на "Зелените".

Притеснителни "нововъведения"

Сред притеснителните точки от "Зелените" отбелязват, че има "скрита приватизация“ на обществените ресурси като се създават условия за облагодетелстване на концесионера чрез придобиване собствеността върху възложените от държавата и общините строежи за обществена полза, както и собствеността върху допълнително изградените законни и незаконни строежи в границите или в съседство на концесията. 

Дава се възможност и за създаване на „вечни концесии“ чрез премахване на нормативно определения максимален срок на концесиите за строителство и за услуги с отпадането на досегашния срок от 35 години.

Законопроектът създава условия за безсрочен и цялостен контрол на частни лица върху управлението на публичните ресурси и имоти, какъвто вече се наблюдава при концесията за ски зона Банско в НП Пирин, пишат още "Зелените".

Близо 87,6 млн. лв. са приходите от концесионна дейност през 2013 г.

Близо 87,6 млн. лв. са приходите от концесионна дейност за добив на подземни богатства през 2013 г., сочи обобщен доклад на министъра н...

От формацията посочват още, че се предоставят и неограничени права на концесионера и върху прилежащите територии и публични мрежи на техническата инфраструктура, което е в противовес с обществения интерес и интереса на другите ползватели на тези територии и мрежи.

Освобождаване на концесионера от потенциалното задължение да извършва концесионни плащания към държавата/общината при концесии за строителство или услуги, при които концесионерът получава приходи от стопанската дейност, е друга точка, която според "Зелените" е притеснителна.

Според партията има възможност и за субективна намеса и смесване на процедурите за избор на концесионер – освен чрез открити конкурси, концесиите ще се раздават и чрез предварителен подбор и договаряне с кандидатите. При условията на висока корупция в държавата всяка субективна намеса в процедурите за избор на концесионер е предпоставка за ограничаване на конкуренцията за сметка на фаворизирани фирми.

"Зелените" са на мнение, че има противоречие с Директивата за концесиите, съгласно която концесионерите получават приходите от експлоатацията на обекта на концесия и носят оперативния риск. С предложения текст се дава възможност концесионерът да е дружество с участието на държавата или общината и това дружество да се разпорежда с публично имущество, което означава, че оперативния риск се прехвърля частично обратно върху публичния орган.

В становището се посочва още, че се увеличава възможността за непрозрачни процедури. Новите текстове позвояляват прехвърляне на отговорността за отдаването на концесиите от колективните органи като Министерски съвет и общински съвети върху отделни министри и кметове, с което процедурата става по-непрозрачна и необективна. Има и липса на всякакви процедури за участие на обществото и българските граждани в процеса на вземане на решения по предоставянето на публичните ресурси под концесия, пишат още от "Зелените".

В Добрич очакват четвърт милион лева от концесии

По концесионните договори на Община Добрич за 2015 г. са вложени 18 280,33 лева за ремонт и инвестиции, запазени са 206 постоянни и 27 ...

От "Зелените" настояват проектът за нов Закон за концесиите да бъде подложен на широк дебат и обществени консултации по философията на проектозакона и какви интереси обслужва той; доколко предложеният текст за закон защитава обществения интерес и държавата като защитник на този интерес, какво е въздействието на действащите концесии и каква е пълната оценка на въздействието на законопроета върху всички икономически сектори и свързаното законодателство.

Предложения

С предложения Закон за концесиите се предвижда концесиите за строителство и услуги да може да се сключват за дълъг период от време, а не както е в момента до 35 години. 

Максималният срок на концесията ще се определя от концедента (държава или общини) с обявлението за откриване на процедурата.

В проекта се определят три вида концесионни договори: концесия за строителство, за услуги и за ползване на държавна или общинска собственост. Законопроектът предвижда отменяне на действащите Закон за концесиите и Закон за публично-частно партньорство.

Три плажа във варненско са с прекратени концесии

Правителството прекрати договорите за концесии на плажовете „Офицерски“, „Аспарухово“ и „Кабакум-юг". При...

Максималният срок на концесия за ползване не може да бъде по-дълъг от 25 години. Въвеждате и две нови процедури за отдаване на концесия – състезателна процедура с договаряне и състезателен диалог. Те ще дадат възможност за подобряване на първоначалната оферта, каквато в момента няма чрез откритата процедура.

Мотивация

Резултатите от прилагането на новия Закон за концесиите се очаква да бъдат насочени основно към разширяване на възможностите за използване на концесията като форма на публично-частно партньорство за създаване на публични ресурси, блага и услуги при високо качество и ползи както за публичния и за частния сектор, така и за обществото като цяло, обясняват вносителите.

Анализът на законодателството, свързано с концесиите, е показал слабости, които произтичат от наложилата се практика на концесия да се предоставят или природни ресурси, като плажове, минерални води, подземни богатства, или съществуващи обекти на инфраструктурата. До момента не е предоставена нито една концесия за строителство за значим инфраструктурен обект, което означава че институтът на концесията не се използва ефективно за основното си предназначение - предоставяне на концесии за строителство, с последващо предоставяне и управление на услуги от обществен интерес чрез обекта на концесията, при поемането от концесионера на строителния и на експлоатационния риск, е изводът на вносителите.

С прилагането на закона се цели развитие на инфраструктурата и на услугите без финансово участие или с минимално финансово участие на държавата/общините, както и се създава възможност за използване на опита на частния сектор за постигането на ефикасност и иновации, се мотивират още вносителите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com