Зимните гуми да станат задължителни, гласи предложение

28380
Зимните гуми да станат задължителни, гласи предложение
Снимка: Thinkstock

Зимните гуми ще станат задължителни. От 1 ноември до 1 април всички шофьори трябва да карат с автомобили, оборудвани с гуми, подходящи за зимни условия. Изискването е част от пакета с промени на правилата на пътя, който съвсем скоро трябва да бъде приет от депутатите, събщава Нова телевизия.

Междувременно в автосервизите вече тече усилена смяна на гумите на автомобилите. По-отговорните шофьори бързат да подготвят автомобила си за зимата преди да падне първия голям сняг. Това включва смяна на гумите, проверка на чистачките и светлините и цялостна проверка на техническата изправност на автомобила. До този момент нямаше задължение към водачите да поставят зимни гуми, а на пътя се следеше за дебелина на грайферите.

От следващата седмица започват проверки на автомобилите дали са пригодени за зимни условия

От следващата седмица започват проверките на автомобилите за пригодността им за движение при зимни условия. Това каза в интервю за ...

С падането на градусите и инцидентите на пътя стават повече. „С летните гуми в такъв период спирачният път се удължава. И с метър да се удължи, ще е фатално, ако има пешеходец на пътеката”, коментира началникът на столичната Пътна полиция Тенчо Тенев.

„Зимната гума е с по-мек каучук, с по-голямо сцепление на пътя”, подчерта той. Пътните полицаи вече проверяват дали автомобилите са готови за зимата. Засега само препоръчват смяна на гумите, но съвсем скоро и ще санкционират.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com