Асоциация за развитие на София е съорганизатор на партньорска среща с местни власти и НПО за интеграция на бежанци и мигранти

1557
Асоциация за развитие на София е съорганизатор на партньорска среща с местни власти и НПО за интеграция на бежанци и мигранти
Снимка: Асоциация за развитие на София

На 8 и 9 юни 2021г. Асоциация за развитие на София (АРС) беше съорганизатор, съвместно с Български съвет за бежанци и мигранти, МултиКулти Колектив, и ВКБООН на информационна среща в гр. Пловдив за местни власти и неправителствени организации по темата интеграция на бежанци на местно ниво.

На срещата присъстваха над 30 представители на общински администрации от София, Пловдив, Варна, Своге, Хасково, Асеновград, Свиленград, Харманли. АРС беше един от основните говорители в програмата, с представяне на водещия опит на Столична община в партньорство с АРС за създаването и изпълнението на мерки за интеграцията на бежанци и граждани на трети страни на територията на общината.

От 2015г. насам АРС активно работи за развитието на политики и програми за интеграция, с фокус върху обществените услуги, градска среда, пазар на труда, образование и култура. За участниците в срещата беше много интересно да се проследи пътя на постепенно надграждане в тази посока, чрез проектни дейности, водени от АРС, сътрудничество с общината и въвеждане на малки грантови схеми, подпомагащи дейности на гражданското общество за интеграция, и се стигне до създаването през 2021г. на Бюро за информация и услуги за граждани на трети държави, с подкрепата на Столична община, АРС и БЧК.

Основен фокус в презентацията на АРС по време на срещата и последвалите дискусии бяха и два много важни проекта, финансирани от ФУМИ на ЕС, чрез които се черпи международен опит и се подобрява както институционалното управление на миграцията и интеграцията в общината, така и обхвата на миграционните мерки, в съответствие с последните регулации в ЕС. Това са проектите „ЮнионМайгрънтНет и градовете заедно за интеграция“ (UMN) и CONNECTION, воден от асоциацията на градовете Eurocities.

Срещата в Пловдив предостави форум за дискусия на подходите на двата проекта и възможностите София и други градове в страната да се възползват от техните резултати. В рамките на двата проекта, които продължават и през 2022г., АРС ще продължи да споделя своя опит с други градове и заинтересовани организации.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Промени в движението в София за Гергьовден

Инсталацията за горене на RDF на Топлофикация София е де факто незаконна

Великденска украса се появява в София на четири ключови локации

Авария остави без вода два столични квартала

След игра в Южния парк: Махнаха15 кърлежа по тялото и дрехите на дете

Как общинско дружество се превърна в черна кутия?: Терзиев след одита в ЦГМ

Балетна школа в Самоков отбеляза половин век с авторски танцов спектакъл

Галерия с детски рисунки на тема „Великденски шарки. Любов и възкресение“ бе открита до новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в София

"Топлофикация София" започва отчитане на уредите

Деца от Самоков се включиха в кампанията на общината за засаждане на цветя (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София