Близо 3000 души се подписаха срещу спирането на трамвай №6

4713
Близо 3000 души се подписаха срещу спирането на трамвай №6
Снимка: БГНЕС

Близо 3000 подписа събраха младежите от „Спаси София” до ранния следобед днес в защита на трамвай №6, предаде БГНЕС.

"Чухте ли новината? Столична община е обявила търг за избор на изпълнител за инженеринг и реализация на реорганизация на бул. „Ген. Скобелев”. Тя се “налага” заради решението в станалото легендарно с многократните си ремонти “Военно НДК” да се нанесе Софийският районен съд и ще струва на гражданите 7 000 000 лева. И за да се улесни достъпът на магистратите, подсъдимите и гражданите до новата лъскава фасада на софийския храм на Темида, Столична община реши да положат в жертвеника му трамвайното трасе от Петте кьошета до кв. „Лозенец”". С този призив на страницата си те информират за закриването на Трамвай 6.

Счупено стъкло падна върху момиче в трамвай №8

Опасен инцидент се е случил тази вечер в трамвай№8 около 20, 30 мин., съобщиха читатели на Actualno.com. По разкази на очевидци в отсе...

От около две седмици младите хора от "Спаси София" започват да събират подпис за спасяване на шестицата от закриване. И днес те бяха в района около Петте кюшета, а в подписката им се включиха не само хора от „Лозенец”, които биха били най-засегнати от спирането на този трамвай, но и хора от други квартали на София.

"Проблемът е, че демонтират релсите от тунела на НДК и по Фритьоф Нансен, пускат още автомобили и лозенчани няма да имат транспорт директно до центъра, трябва да се прикачват",  обяснява едно от момчетата на поредния човек, който спира, за да се разпише в подписката. В случая това е Наталия, която се разписва без да се налага от много убеждаване. Жената живее наоколо и казва, че използва линията откакто е проходила. Тя е категорична, че това е много удобно трасе за хората които живеят в кв. „Лозенец”, в кв. „Иван Вазов” и трябва да се помисли за възрастни хора.

Емил, който също се разписа, използва шестицата макар да живее малко встрани, но подкрепя и другите хора и е категоричен, че трябва да има комуникации, да има градски транспорт. Според него общината, ако има план да се развива, не е направила необходимото да обясни на гражданите. „Те не комуникират с гражданите предварително да ги убедят – това им е грешката на общината”, казва мъжът. Диана също се разписа в подписката, защото според нея трамваят е екологичен транспорт и ако трябва да се пуска някакъв автобус вместо него, по-добре да е трамвай.

Заговори се, че трамвай 6 ще бъде закрит през 2012 г., обяснява Гергин Борисов от "Спаси София". „Тогава изведнъж заявиха, че спирането на трамвай 9 не е временно, а е за постоянно. И започнаха да говорят, че трябва този единичен коловоз, по който в момента преминават 1 и 7 да бъде преработен в двуколовозен, следователно трябва реорганизация на „Скобелев”. Тази реорганизация за съжаление изобщо не взима предвид, че за да се направи двуколовозно трасе на 1 и 7 трябва да се унищожи 6. И изобщо не се взимат предвид 35 000 човека, които живеят в кв. „Лозенец” и че това е единствената им пряка връзка с центъра”, казва той. Допълва и че този проект има много проблеми – не просто в това, че ще се закрие едно трамвайно трасе – през тунела на НДК минават 2/3 от тролейбусните линии на София. „Планът на организация на движението, който е предвиден в този идеен проект означава, че тролейбусната спирка в тунела ще попада в едно почти непрекъснато задръстване, следователно 2/3 от тролейбусни транспорт ще трупа закъснения”, посочва Гергин.

Обсъждат билетът за градски транспорт в София да стане 1,20 - 1,80 лв.

Между 1,20 и 1,80 лева се обсъжда да стане цената на билета за градския транспорт в София. Все още не е ясно обаче дали ще се случат пр...

От общината изтъквали като причината да се прави тази реорганизация това, че трябва да се осигури достъп до съда. „Единственото обяснение, което беше дадено от Йорданка Фандъкова, което граничи с безумието е, че понеже щели много граждани да идват до съда, трябва да закрием трамвайна линия, която стига до входната му врата. Това е - не знам как да го опиша, без да използвам обидни епитети, но това да ти го каже кмет, който само до преди няколко месеца се кълнеше, че щял да прави от София Зелена столица е – не лицемерие, а откровена подигравка с хората, които са й гласували доверие”, казва младият мъж.

Според него този транспорт трябва да се развива защото е екологичен, защото е с най-голяма пътнико проводимост след метрото и защото е един доста добър начин да стимулираш използването на градски транспорт вместо автомобили.

Според „Спаси София” през последните десет години в София са закрити 9,88км трамвайни трасета.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София