Близо 9 000 софиянци са подадените заявления за подмяна на печки

2110
Близо 9 000 софиянци са подадените заявления за подмяна на печки
Снимка: iStock

Над 8 500 са подадените заявления за безплатна подмяната на печки на дърва и въглища с екологични уреди за отопление. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, която заедно със зам.-кмета по екология Десислава Билева присъства на поставянето на климатици в дома на семейство Паневи в столичния квартал "Лозенец". Досега те са се отоплявали с печка на дърва.

Подмяната на отоплителните тела е по проекта „Подобряване качеството на атмосферния въздух в Столичната община чрез подмяна на отоплителни устройства на твърдо гориво с екологични алтернативи“, финансиран по ОП „Околна среда 2014-2020“. Изпълнението на проекта започна през септември 2021 г.

"Нашата програма за подмяна на печки на горива и въглища с по-екологични уреди е част от кампанията на Столичната община за подобряване на качеството на въздуха в София", посочи кметът Фандъкова. Тя съобщи, че над 5400 домакинства в София вече имат монтирани нови отоплителни уреди. "В София 30% от замърсяването на въздуха се дължи на печките на дърва и въглища, тоест начинът на отопление е водещ фактор за замърсяването на въздуха", каза градоначалникът, съобщи БТА.

Премахват незаконните постройки на "Веселото село" в Борисовата градина (СНИМКИ)

В Борисовата градина в София започна принудителното премахване на незаконно поставените постройки на заведението "Веселото село". Това ...

Тя припомни, че три поредни години в София няма наднормено завишаване на средногодишните норми, като през последната година има превишение на средноденонощната норма само на една от общо петте станции на Агенцията за околна среда, което говори за трайната тенденция за намаляване на замърсяването. Кметът изрази надежда Столичният общински съвет да подкрепи доклада за въвеждането на нискоемесионните зони, чието приемане общинските съветници вече два пъти отлагат.

Зам.-кметът Билева съобщи, че стремежът е до ноември да бъдат монтирани над 6 000 екологични уреди за отопление. Билева припомни, че домакинствата получават напълно безплатно уредите за отопление, като монтажът също е безплатен. Подаването на заявлението става в районните администрации. Всяко домакинство може да подаде заявлението си, за да получи напълно безплатно отоплителния уред, като не е необходимо да отговаря на подоходен критерий. Основното изискване е отопляване на дърва или въглища, както и документ за собственост на имота, в който ще се подменя отоплителният уред.

"Домакинствата имат право да избират между топлофициране, газифициране, пелетна печка или климатик. Ако вече домакинството има монтиран уред, например пелетна печка, но реши, че иска отопление на климатик, може да подаде заявление за това в районната администрация", информира Билева. Тя каза, че преди хората са избирали основно печките за пелети, но сега, предвид кризата, вече предпочитат климатици. Друга важна подробност е, че няма краен срок за подаването на заявленията. Те се подават, докато има финансов ресурс, който е над 34 млн. лв., като над 40% от тях още не са изразходвани. Билева апелира гражданите да се възползват от програмата, която им дава възможност за безплатна подмяна и монтаж на отоплителните уреди. И каза още, че вече и по програма LIFE на ЕС, която e за финансиране на проекти в областта на околната среда, също могат да се подменят уреди за отопление.

ОЩЕ: Подмяната на печки на дърва и въглища с екологични стартира в седем жилищни квартала на Видин

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

ГЕРБ-София искат повече полиция около храм "Света Неделя"

Община Самоков предвижда мащабна програма за ремонт на ВиК и пътна инфраструктура

Има пари за стадион "Раковски" в София, какво е свършено?

Кметът на Костинброд стана член и на Регионалния съвет за развитие на Югозападния район за планиране

Кметът на Костинброд стана член на Сдружението на Югозападните общини

Първото лицензирано такси започва работа в Костинброд (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Не може София да има Фейсбук кмет

ГЕРБ поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт в СОС

Контрера призова Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Заместник-кметът на София по строителството подаде оставка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София