Ден на отворените врати в Националния военно-исторически музей на 3 март

8780
Ден на отворените врати в Националния военно-исторически музей на 3 март
Снимка: БГНЕС

Само днес, от 10.00 до 18.00 часа, посетителите в Националния военно-исторически музей ще могат да видят оригинала на Самарското знаме.

Обикновено знамето се показва само на юбилейни годишнини от Руско-турската освободителна война. През 2016 г. музеят чества своето вековно съществуване и през цялата година ще представя уникалните експонати, които пази за поколенията.

За първи път дни на отворените врати за социалните услуги в Димитровград

Дни на отворените врати обявяват за днес и утре социалните услуги в община Димитровград, съобщава Дарик нюз. Целта е те да станат още п...

Традиционно, на 3 март, Военно-историческият музей обявява Ден на отворените врати за постоянната експозиция и за временните си изложби. Днес вход свободен е обявен и във филиалите на НВИМ – Военноморския музей във Варна и Музея на авиацията в Пловдив.

На 6 (18) май 1877 г. княз Николай Николаевич връчва Самарското знаме на командира на 3-та дружина на Българското опълчение подполковник Павел Калитин, който го предава на първия му знаменосец – унтерофицера от 54-ти пехотен мински полк Антон Марчин. Тогава войводата Цеко Петков, който приковава последния златен гвоздей на дръжката на знамето, казва: „Да даде Господ това свято знаме да премине открай докрай през многострадалната българска земя. Нека нашите майки, жени и сестри да изтрият с него скръбните си очи, а след него да настане траен мир и благоденствие“. Под диплите на Самарското знаме 3-та дружина се сражава край Стара и Нова Загора, в боевете при Шипка и Шейново. Чувството на дълг и отговорност на българските опълченци се превръща в мощна сила, която не допуска вражески ръце да се докоснат до светинята. Знамето става символ на участието на Българското опълчение в Руско-турската война. Пренесло през вековете спомена за героизма на предците ни, днес то ни дава повод да бъдем горди със славната си история. 

Пътят към Освобождението на България има своето заслужено място и в постоянната експозиция на НВИМ. В нея са представени над 150 експоната, свидетели на Руско-турската война и на героизма на българските опълченци, сред които лодката на ген. Драгомиров, отличия на спасителя на Самарското знаме Никола Корчев, масата, на която е подписано Одринското примирие, походното котле на Бранислав Велешки, на което е отбелязан бойният път на Българското опълчение, сухар от войната, оригинални картини на именити художници, пресъздаващи някои от най-славните сражения при Шипка, Шейново и Гривица и много други. 

Музеят за история на София ще отбележи националния празник, показвайки специална витрина с дарителски експонати. Музеят стартира и кампанията "Силата на българите". Първият експонат, който музеят ще покаже е „Покров на Пресвета Богородица” – щампа от 1840 г., печатана в Будапеща. Поръчана е от протоигумена на Рилския манастир хаджи Исай. Музеят за история на София я получи като подарък от Исторически музей – Самоков, който е в териториалния обхват на Регионален исторически музей – София (Музей за история на София). Другият експонат е богослужебен псалтир на Ваце (Иван) Тошев от Връбница, роден през 1850 г. Псалтирът е издаден в Москва през 1834 г. По него е учил и синът му Лозан. Дарението е направено от сестрите Елка и Росица Йончеви, потомци на първия собственик, предаде БГНЕС.

Непоказвани знамена и вход свободен за 6-ти септември в Националния военноисторически музей

Днес от 10.00 до 18.00 часа с вход свободен Националният военноисторически музей  отбелязва 130-ата годишнина от провъзгласяване С...

Общо 8 музея ще работят безплатно за учители и ученици на днешния национален празник. Инициативата е на министрите Меглена Кунева и Вежди Рашидов. Освен в Националния исторически и музей, само срещу представяне на ученическа карта, а за учителите служебна карта или бележка, ще може да се влиза още в Националната художествена галерия, Националния политехнически музей, Националния музей „Земята и хората“, Националния литературен музей, Националния музей Шипка-Бузлуджа в Казанлък, музея „Христо Ботев“ в Калофер и музея „Васил Левски“ - Карлово, предаде БНР.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София