ЕК обяви София за един от стоте климатично неутрални и интелигентни града на бъдещето

3858
ЕК обяви София за един от стоте климатично неутрални и интелигентни града на бъдещето
Снимка: iStock/Guliver

Европейската комисия обяви София за един от 100-те града на Европейския съюз, които ще участват в мисията на Съюза за 100 климатично неутрални и интелигентни града на бъдещето до 2030 г., съобщиха от пресцентъра на Столичната община.

Българската столица подаде кандидатурата си на 31 януари тази година като част от програмата на кмета Йорданка Фандъкова за развитие на София като зелен град, използващ иновативни решения и привличащ инвеститори в сектора на информационните технологии. Мисията на градовете ще получи 360 млн. евро от финансирането на Horizon Europe за периода 2022- 2023 г., за да започне иновационните пътища към климатична неутралност до 2030 г.. Изследователските и иновационни действия ще се насочат към чистата мобилност, енергийната ефективност и зеленото градско планиране и ще предложат възможност за изграждане на съвместни инициативи и засилване на сътрудничеството в синергия с други програми на ЕС.

Кои са най-скъпите квартали в София?

Ето кои са 15-те най-скъпи квартали в София според данни от агенциите за недвижими имоти към 8 април 2022 г. по  цена на кв/м в ев...

Предимствата за София включват персонализирани съвети и помощ от специалната Платформа на мисията, управлявана от NetZeroCities. С одобрението на София като един от лидерите се отключва достъпът до допълнително финансиране и възможност за присъединяване към големи иновационни дейности и пилотни проекти, се посочва в съобщението. Мисията също така предоставя възможности за работа в мрежа, обмен на най-добри практики между градовете, подкрепа при включване на гражданите във вземането на решения.

Мисиите са новост на Horizon Europe и подкрепят приоритетите на Комисията, като Европейската зелена сделка, Европа в цифровата ера, Европейският план за борба с рака, Икономика за хората и Новия европейски Баухаус. Комисията ще покани 100-те избрани града да разработят договори за климатични градове, които ще включват цялостен план за неутралност на климата във всички сектори като енергетика, сгради, управление на отпадъците и транспорт, заедно със свързани инвестиционни планове. Този процес ще включва граждани, изследователски организации и частния сектор.

Нашите градски райони са дом на 75 процента от гражданите на ЕС. В световен мащаб градските райони консумират над 65 процента от световната енергия, което представлява повече от 70 процента от емисиите на въглероден диоксид. Ето защо е важно градовете да действат като експериментални и иновационни екосистеми, за да помогнат на всички останали в техния преход да станат неутрални по отношение на климата до 2050 г., посочват от Столичната община.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Въпроси за двойни стандарти заради секретаря на Столична община

Празничен Великденски концерт ще се проведе пред новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в София

Важна крачка: Увеличават с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Няма как, май ще е по-скъпо: Княжеският дворец в София се нуждае от спешен авариен ремонт (СНИМКИ)

Ново метро от станция "Люлин" до околовръстния път на София. Колко ще струва?

Васил Терзиев: Призовавам всички да събират разделно

Борис Бонев: Заварваме една община, която 20 години е управлявана като бащиния от ГЕРБ

Столична община търси кой да изгаря отпадъците ѝ на половин цена

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София