X
 
 

Идея: В София да има забранени за някои коли зони заради въздуха, той обаче си бил чист средногодишно

700 1
Идея: В София да има забранени за някои коли зони заради въздуха, той обаче си бил чист средногодишно
Снимка: БГНЕС
Столичната община обмисля въвеждане на нискоемисионни зони в града. При одобрение те ще залегнат като една от мерките в новата "Програма за подобряване качеството на атмосферния въздух на територията на Столичната община за периода 2021-2026 г.". Това каза зам.-кметът по екология Йоана Христова при представяне на параметрите на проекта за изработването на програмата, което ще се финансира по Оперативна програма "Околна среда 2014-2020", предаде БГНЕС.

"Нискоемисионните зони са новото, което ще видите като дебатирана мярка. Това могат да бъдат зони, в които или не могат да влизат превозни средства под определена категория от екостандарта Евро или превозни средства, които имат емисии над някакъв допустим праг. Това биха могли да бъдат и зони, които изцяло са освободени от транспорт и навлизане на всякакви превозни средства. Биха могли да бъдат улици или цели карета и биха могли да се прилагат само в дни с превишения или да бъдат постоянно действащи. Всичко зависи от ефекта, който такава мярка ще окаже върху качеството на атмосферния въздух", обясни тя.

В кои софийски квартали въздухът е най-мръсен?

Въздухът над София днес е замърсен най-вече в кварталите "Васил Левски", "Надежда", "Хиподрума", "Павлово", "Дружба", показват данните ...

Христова подчерта, че основната цел на проекта е да бъдат открити кои са източниците на замърсяване на въздуха и ще търсят новаторски неща, които са с доказан ефект.

Тя отчете още, че в рамките на действащата програма е спазена средногодишната норма от 40 микрограма на куб. метър на фините прахови частици, което е постижение за общината. Имаме пълно съответствие във всички станции, добави Христова.

По думите ѝ, предстои да се изготви Програма за качеството на атмосферния въздух на територията на Столична община, която да важи за периода 2021 - 2026 година. "Програмата ще бъде съгласувана с всички заинтересовани страни – граждани, бизнес, НПО, институции и научни среди", добави още зам.-кметът, цитирана от Агенция "Фокус".

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Дневен хороскоп за 25 януари
Дневен хороскоп за 25 януари

Овен Тази събота е добър ден за купуване на подаръци. Всичко, което изберете ще носи радост, ще е полезно и ще служи дълго. Телец Това е ден,...

Последно в Актуално