Гражданска инициатива посочи куп дефекти в планирането за Борисовата градина

2270
Гражданска инициатива посочи куп дефекти в планирането за Борисовата градина
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com

Днес, 19 юни, е последният ден за внасяне на предложения по проекта за Подробен устройствен план (ПУП) на Борисовата градина.

Едно от най-обоснованите становища е на Гражданска инициатива "Да спасим Борисова градина". И причината е, че констатира редица дефекти на водещото предложение на ПУП, чието лице е чл. кор. на БАН проф. арх. Атанас Ковачев, а изработката е на "Ковачев архитекти" ЕООД. А ето и кои са дефектите според "Да спасим Борисова градина":

Референдум за Борисовата градина - иначе ще имаме зеленина по норма за една кокошка

Градостроителите превръщат гражданите на София в кокошки, предупреждават от неправителствената организация "Граждани за София". На жите...

1. Липса на административен акт, с който е допуснато изработване на проекта, а именно документът, който да уточнява какво трябва да съдържа съответния ПУП.

2. Несъотвестваща, неактуална, невярна и неясна информация в представената документация към Проекта за ПУП, което дава възможност за различни тълкувания, особено по въпросите за видовете собственостите в най-големия обществен парк на София.

3. Драстични несъответствия не само в данните за видовете собственост на проекта, но и с данните от Кадастрална карта и Кадастрални регистри (КККР), в нарушение на разпоредбите на закона.

4. Бездействието от страна на Столична община и МРРБ, които засега продължават да не актуват имотите, собствености на държавата до 1989 г. на територията на Борисовата градина. Затова е нужно да бъде направена проверка от прокуратурата на собствеността в парка.

Здравков уверява, че няма да се строи в Борисовата градина, но по проект се маха "Спортна София"

Строителство в Борисовата градина няма да има. До 26 юни можем да проведем окончателното обществено обсъждане. Това заяви главният архи...

5. Като голяма заплаха се дефинира формирането на урегулирани поземлени имоти (УПИ) с голяма площ в настоящия ПУП, което сериозно се разминава със заданието към изпълнителя на настоящия проект, а именно да не се допускат УПИ с голяма площ, защото са предпоставка и позволят значително застрояване на територията на цялата Борисова градина, по думите на журито, избрало с конкурс концепцията на "Ковачев архитекти" ЕООД за ПУП на Борисовата градина. Вмъкването в такива УПИ на зони, даващи възможност да съществуват частни имоти и дейности, различни от почивка и рекреация, отменя и устройствената защита на територията (в такива окрупнени УПИ са всички зони с лесопаркови насаждения в Борисова градина), което неминуемо също така ще доведе до промяна на собствеността в частна, категорични са от инициативата.

Заради това гражданската инициатива иска проектът на "Ковачев архитекти" ЕООД да се върне за преработка и да се отстранят "фактически грешки, несъотствествия в документацията, незаконосъобразности, изчистване на неясноти и неактуална информация, допълване на отсъстваща документация, спазване целите и препоръките на заданието, и синхронизиране на данните с КККР". Освен това трябва да има процедура по сесия от обществени обсъждания и това да бъде уточнено на 26 юни, когато е следващата и сочена за последна среща по процеса на обществено обсъждане от Столична община.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Въпроси за двойни стандарти заради секретаря на Столична община

Празничен Великденски концерт ще се проведе пред новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в София

Важна крачка: Увеличават с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Няма как, май ще е по-скъпо: Княжеският дворец в София се нуждае от спешен авариен ремонт (СНИМКИ)

Ново метро от станция "Люлин" до околовръстния път на София. Колко ще струва?

Васил Терзиев: Призовавам всички да събират разделно

Борис Бонев: Заварваме една община, която 20 години е управлявана като бащиния от ГЕРБ

Столична община търси кой да изгаря отпадъците ѝ на половин цена

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София