Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Идват шопски празници в община Елин Пелин

11 юни 2024, 12:12 часа • 13327 прочитания

Всеки от дните на Шопския празник включва различни тематични събития, които привличат интереса на хората от околността и от столицата, запознават ги с характерни местни обичаи и особености и дават възможност за изява на културата и бита на шопите и на гостите на празника. Само след броени дни градът ни ще живее с пулса и емоцията на шопския бит, култура и душевност!

Тази година празничната програма започва от 24 юни и продължава до 30 юни с много събития за малки и големи. Първият ден - на празника Свети Дух, както традицията повелява е отреден за празнично утринно богослужение, следвано от водосвет, курбан за здраве и освещаване на хлябовете в местността „Църквето“ край града и народно веселие с богата музикална програма с изпълненията на шопската певица Валерия Момчилова.

В деня на творчеството – вторник, ни очаква литературна вечер с участието на Божанка Димитрова и ученици, както и концерт на "Тримата български тенори".

Сряда е ден на спорта - на площада пред Общината, както и на спортната площадка „Мургаш“ до градския стадион ще има забавни спортни състезания и демонстрации за малки и големи: художествена гимнастика, лека атлетика, айкидо, борба, таекуон-до, детски футболен турнир, плажен волейбол, крикет. Вечерта от 19:00 ч. в градския парк ще се проведе концерт на общинските певчески групи под надслов "На седянка с раздумка и песен".

В деня на децата – четвъртък започваме с Детско утро „Захарно петле“ за най-малките деца, а в 19:00 ч. откриваме концертите на голяма сцена.

Официалното откриване на Шопски празник 2024 ще бъде в петък, 28 юни от 19:30 ч. с дефиле "Елин Пелин празнува". Жителите и гостите на града ще може да опитат традиционни ястия на кулинарната изложба „Гозбите на шопа“ и да се насладят традиционни шопски носии от "Раклата на баба", която ще се проведе в събота от 11:00 ч. в градския парк. Очаква ни вълнуваща среща с Ивайло Пелински - автор на албума "Дръж се земьо, шоп се смее". От 18:30 ч. на стадион "Левски" ще се състои и конкурс "Мис Шопски празник 2024", в който дамите ще покажат естественото обаяние на българката и красотата ѝ в народна носия. Очакваме най-киприте, най-игривите, най-гласовитите, най-ръкатите и най-устатите.

В неделя сутрин от 10:00 ч. отново в градския парк ще се проведе Шоу - парад на домашни любимци, с много забавления за малки и големи собственици на различни видове животни. В недяля ни очаква концерт на любителските клубове на територията на община Елин Пелин. В три поредни дни град Елин Пелин ще се превърне в сцена за изявени фолклорни изпълнители и танцови състави от общината и от цялата страна.

В последните три поредни дни град Елин Пелин ще се превърне в сцена за изявени фолклорни изпълнители и танцови състави както от общината, така и от цялата страна. Кулминацията на Шопски празник 2024 "Корени и криле" ще бъде първият международен фестивал на "Пиро-музикалното изкуство" в град Елин Пелин, който ще се проведе в трите вечери с конкурсен характер, като поседоввателно всяка от вечерите за първо място ще се съревновават отбори от Сърбия, Гърция и Румъния.

Още: Предстои конкурсът "Мис шопски празник 2024" в Елин Пелин

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес