Изборът на район е водещ при покупка на жилище в София

1176
Изборът на район е водещ при покупка на жилище в София
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Районът, а не цената, вече е ключов мотив за купувачите при избора им на жилище в София. Обграждащата среда се оказва първият фактор, който клиентите посочват, когато вземат решение за покупката на нов дом, сочат данните на "Адрес" за първите месеци на 2016 г.

"Разбира се, стойността на имота и качественото му изпълнение са основни фактори и няма как да не бъдат. Разликата е, че ако преди време хубав имот на добра цена се продаваше мигновено, почти без значение къде се намира, то днес купувачите са изключително взискателни и към околната среда", коментира Георги Павлов, изпълнителен директор на компанията.

"Купувачите първосигнално търсят имот в квартала, в който са живели и до момента. Ако в този район доброто предлагане е ограничено, те насочват интереса си към място, където предлагането отговаря на очакванията им. Затова и районите, в които по-активно се предлагат нови сгради, са видимо по-търсени тази година" допълни Павлов, цитиран от Mediapool.

Четири общини получават имоти от държавата

Правителството прехвърли безвъзмездно държавни имоти на общините Годеч, Никопол, Левски и Сливница. Община Годеч ще ползва втория етаж...

С около 9% е покачването в активността на пазара на нови жилища в първите месеци на годината спрямо същия период на 2015 г.

Ценовите нива на "старото" строителство за последните три месеца са се покачили с около 2-3%, докато ръстът при новите имоти е около 4.5% за същия период.

Районите в столицата, в които сделките са по-активни, са Витоша, кв. "Гео Милев", отделни части на южните райони и кварталите "Младост", "Изток" и "Изгрев".

Купувачите вече си дават сметка, че избор на имот в район на облагородяване, е по-перспективен от покупката на жилище в уреден квартал, в който обаче има риск от презастрояване, сочат наблюденията на "Адрес".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София