Жалби, сред които на журналистка, отнеха 2 г. за ЖП-участък и щета от 116 млн. лв

11202
Жалби, сред които на журналистка, отнеха 2 г. за ЖП-участък и щета от 116 млн. лв
Снимка: НКЖИ

Цели две години отне процедурата за избор на изпълнител, провеждана от НКЖИ, за модернизация на ЖП-участък Костенец – Септември. Щетата за държавния бюджет и данъкоплатците от продължителните обжалвания е за над 116 млн. лв.

Всички етапи от процедурата бяха обект на обжалвания. Сред тях най-впечатляващи бяха протестите пред КЗК и ВАС на журналистката Росица Кирева, работеща съвсем неотдавна като главен редактор на „Дарик радио“ в Хасково.

В един кратък период през 2018 година тя стопира поръчки за близо 900 млн. лв., предимно обявени от Националната компания „Железопътна инфраструктура“, като не е участвала с оферта за нито една от тях. На практика тази фирма не проявява действителен интерес към обектите. Тя е вписана в ТР през януари 2018 г., с нулев опит и 1000 лева капитал, без машини, хора и капацитет да изпълни такъв мащабен обект. Въпреки всичко това обаче, КЗК я призна за „заинтересовано лице“, защото можела евентуално да участва в обединение, и стопира обявени процедури.   

Процедурата бе обжалвана и от действително заинтересовани лица, но спрените поръчки за близо милиард лева от куха фирма е блестящ пример за зловещи празнини в Закона за обществените поръчки.

 

 

И така, след 2 г. протакания в КЗК и ВАС договорът с избрания изпълнител бе сключен на 12-ти август. В Агенцията за обществени поръчки е докладван в началото на септември.

Обектът е възложен на ДЗЗД „Костенец – Септември 2018“. Водещ партньор в консорциума е българската „Транс Логистика“ с 65% участие в него, испанската компания „Контратас Иглесиас“ с 30% и румънската „Аркада Къмпани“ с 5%. Договорът е на стойност почти 380 млн. лв. без ДДС при обявена прогнозна стойност 361,5 млн. лв.   

Обектът се финансира по линия на механизма за Свързване на Европа (МСЕ) – сектор „Транспорт“.

Порaди двeгoдишнoтo oбжaлвaнe нa пopъчката обаче изпълнението на договора излиза извън сроковете за допустимост на разходите на МСЕ.  

Именно затова в началото на август Министерският съвет увеличи размера на националното съфинансиране за проекта. Отпуснатите допълнителни средства са в размер на 116 431 166 лева.

„Модернизацията на жп линията Костенец-Септември е един от четирите железопътни проекти, одобрени за финансиране по МСЕ в периода 2014-2020 г. През 2017 г. Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) стартира обществена поръчка за строителството на участъка. Поръчката се обжалва повече от две години, като последното решение на ВАС от април 2019 г. потвърждава решението на НКЖИ за избор на изпълнител.

Към настоящия момент анализите показват, че изпълнението на договора ще излезе извън сроковете за допустимост на разходите на МСЕ и за да продължи финансирането от ЕС, трябва да се увеличи националното съфинансиране за дейностите, които ще се изпълняват след тези срокове.

С приетото решение държавата ще гарантира цялостната модернизация на жп линията между градовете Костенец и Септември, която е част от скоростната жп линия, свързваща сръбска граница с пристанище Бургас и границите с Гърция и Турция. Очаква се след 2024 г. над 2,5 милиона души да пътуват по-бързо и комфортно по направлението от София до Пловдив.

С реализацията на проекта ще се отстрани един от проблемните участъци на общоевропейската железопътна мрежа в Югоизточна Европа, който към настоящия момент не отговаря на техническите стандарти за пътнически и товарен транспорт“, се казва в в съобщение на правителството от тогава. 

Петте поръчки на стойност над 878 млн. лв., които бяха блокирани за няколко месеца от хасковската журналистка Росица Кирева, са вече в ход. Справка в протоколите на съответните възложители сочи, че фирмата й „Рос БГ“ ЕООД не е участвала в нито една от тях. Три от спрените процедури чрез едноличната й фирма, регистрирана в бургаски апартамент, са обявени от Националната компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ). Общата им стойност е 727 406 701 лв. без ДДС (или 872 888 041 лв. с ДДС). Другите две са на община Велинград.

„Рос БГ“ ЕООД е учредено през януари месец с 1000 лева капитал и е активирано два месеца след това. Активността му се състои в блокиране на значими за обществото поръчки и най-вече огромни по мащаб, респ. по финансов ресурс.

На 21 май „Рос БГ“ подава жалба срещу друга поръчка на НКЖИ – на стойност 361 482 526 лв. без ДДС за модернизация на железопътен участък Костенец – Септември. След разблокирането и отварянето на офертите за ЖП-участъка жалбоподателят пак не е кандидатствал. Оферти са подали ДЗЗД "Железници Костенец – Септември", Консорциум "Булрейл 2019", „Терна“ АД, ДЗЗД "ЖП Костенец – Септември", консорциум "Интоса КС" и ДЗЗД "Костенец – Септември 2018". От българска страна в консорциумите влизат големи компании като "Трейс холдинг", "Главболгарстрой", "Автомагистрали Черно Море", а сред чуждестранните кандидати има португалски, испански и гръцки фирми.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Няма как, май ще е по-скъпо: Княжеският дворец в София се нуждае от спешен авариен ремонт (СНИМКИ)

Ново метро от станция "Люлин" до околовръстния път на София. Колко ще струва?

Васил Терзиев: Призовавам всички да събират разделно

Борис Бонев: Заварваме една община, която 20 години е управлявана като бащиния от ГЕРБ

Столична община търси кой да изгаря отпадъците ѝ на половин цена

Започва строителството на нов паркинг на летище София

Борис Бонев: Гаражи под НДК с 400 паркоместа стоят неизползваеми

Демонтажът продължава: Премахват опасни плочи от МОЧА

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София