Клиентите на "Софийска вода" се увеличават, фактурираната вода намалява

3544
Клиентите на "Софийска вода" се увеличават, фактурираната вода намалява
Снимка: Thinkstock

По отчет по-малко вода е влизала в управляваната от Софийска вода АД система в периода 2013 - 2015 година, като е фактурирано и по-малко количество вода ежегодно за тези години, без 2015 година – съответно концесионерът трябва да каже защо е така. Това е установила и поискала КЕВР след специална проверка на дейността на дружеството за периода 1 януари, 2013 – 31 декември, 2015 година.

Съгласно едно от заключенията, данните за броя на потребителите при трите услуги, предоставяни от "Софийска вода" (доставяне на вода, отвеждане на отпадни води и пречистване на отпадни води) показват трайна тенденция към увеличение, което за периода 2013-2015 година е 16,43%. Същевременно операторът отчита постоянно намаляващи фактурирани количества при трите услуги. Все пак неотчетените водни количества (НВК) намаляват от 55,11% през 2013 година до 49,80% през 2015 година. Има и трайна тенденция на намаление на търговските загуби на вода - от 15,48% през 2013 година до 13,74% през 2015 година.

В Казанлък получиха в пъти по-високи сметки за вода

В пъти по-високи сметки за вода са получили жителите на кв. "Христо Ботев" в Казанлък. Според тях вина за това има ВиК дружеството в г...

КЕВР, обаче, констатира, че реално загубите на вода не се дължат само на амортизация на водопроводната мрежа, а на комплекс от фактори, сред които са създадената организация на работа, управление на налягането, нерегламентирано ползване на вода и др. В хода на проверката е констатирана липса на конкретни данни как се отразява подмяната на приходни водомери върху фактурираните количества и респективно върху приходите на "Софийска вода" АД. Също така липсва отчетен ефект от извършвани проверки за откриване на незаконни връзки към водопроводната мрежа - приоритетно в крайградската част.

Друго заключение на КЕВР гласи, че има разлика в отчета на системата за събиране на данни в реално време SCADA и измервателните уреди на всички пунктове, от които влиза вода в софийската ВиК система – Порколица, Кокаляне, ВАВ, Плана, включително заради прекъсвания в измерванията. От "Софийска вода" АД са потвърдили наличието на предпоставки, водещи до неточност при отчитане на подадена вода на вход ВС "София" и са предприели мерки за намаляване на броя на прекъсванията в измерването и прилагане на изчисления "на база", като през миналата година вече са инсталирани нови измервателни уреди с датчици за ВС "София", ВС "Бели Искър" и ВС "Непитейна".

КЕВР е поискала от "Софийска вода" да представи детайлна програма за обследване на консумацията на вода по потребителски групи за територията на концесионната област, но все още "Софийска вода" не е съобщила на Столична община кога ще започне въпросното проучване.

Оказва се и, че "за редица потребители" няма инсталиран общ приходен водомер, а само индивидуални партиди. "Софийска вода" АД не дава срок кога ще поправи напълно това, като посочва, че процесът е динамичен, има случаи с изграждане на нови външни връзки и малкият принос консумация на вода не обосновава необходимите разходи за актуализиране на информационната система със съответните актуални административни адреси на клиентите само с индивидуални партиди. Дружеството обаче работи за актуализация на базите данни.

Поскъпва водата във Враца, Бургас и Ямбол

Водата поскъпва за абонатите във Враца, Бургас и Ямбол. Увеличението е заложено в проект на регулатора, според заявките за инвестиции н...

Средната консумация на вода в София през 2015 година е 152 л/ж/дн. Покритието за трите вида услуги на "Софийска вода" по това време обаче е различно – 100% за доставка на вода, 96,3% за отвеждане на отпадни води и 96,1% за пречистване на отпадни води. От друга страна, КЕВР посочва, че "Софийска вода" е постигнала оптимизиране на разходите на ВиК услуги и системи. ВиК операторът е реализирал от предоставянето на регулирани ВиК услуги печалба от 52,567 млн. лева през 2013 година, 46,814 млн. лева през 2014 година и 47,833 млн. лева през 2015 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Бус лента и велоалея: Какво предвижда проектът на бул. „Патриарх Евтимий"

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

След като избяга от катастрофа: Ето как наказаха общинския съветник Благовест Георгиев

Скандали в БСП-София: Кой ще е председател на групата в СОС?

Въпроси за двойни стандарти заради секретаря на Столична община

Празничен Великденски концерт ще се проведе пред новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в София

Важна крачка: Увеличават с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София