Кметът на Костинброд: Разкриваме първия в България онкохематологичен център за деца

21421
Кметът на Костинброд: Разкриваме първия в България онкохематологичен център за деца
Снимка: Община Костинброд

39-годишният Трайко Младенов е кмет на община Костинброд от 2015 г. Завършил е висше образование по специалността "Право" в УНСС - София. Бил е и заместник-кмет на общината с ресор "Устройство на теритоията, общинска собственост и екология".

Г-н Младенов, днес откривате площада на Костинброд след ремонт, какво е променено?

След 40 години неремонтиран площад той е съвсем нов - функционален, европейски, с изключително хубави пейки, кашпи, много озеленяване, на което държахме, хубава детска площадка, която в момента е пълна  с деца. И това много ме радва. Няма абсолютно нищо общо с онова, което беше преди около една година. Доволен съм от изпълнителя, проектанта и от надзора, от целия си екип. Около 70% от служителите в общината си взеха отпуск и дойдоха да помогнат за финалните акорди, което означава, че сме успели с тази обща енергия да запалим всички.

Какво е предвидено за тържеството довечера?

Довечера очакваме да дойдат представители на изпълнителната и законодателната власт, представители на големите държавни ведомства и организации, както и нашите топ кандидат евродепутати.

С държавни или с общински средства е направен площадът?

Това е много важно, което казвам и ще казвам на гражданите, че половината от средствата са отделени с постановление от Министерския съвет. Другата половина са бюджетни пари на общината. Миналата година беше много сложна за общината. Изключително тежко дело ни беше оставено в наследство, всичките ни капиталови пари отидоха по въпросното дело, за което нито аз, нито екипа ми, нито гражданите на общината имат вина. А тази година имаме една благородна кауза - живите пари на общината да отиват за реализирането на най-новата социална услуга в България и на Балканите - център за деца с онкохематологични заболявания.

Кое дело визирате?

То ни дебалансира напълно. Миналата година бяхме осъдени от консултант по подписан договор преди около 6-7 години. Консултантът си поиска парите и в крайна сметка каквото и да кажа, съдът е постановил, а тя е независима инстанция. И миналата година ни взеха 800 000 лева. Делото продължава. В момента ни съдят за 4,2 млн. лв. Онова, което консултантът претендира, е за 4235, 23 лв. на ден неустойка. Въпросният договор е бил подписан от по-предходния кмет на Костинброд за водопровод на едно от големите ни населени места Драговищица. Защо, как, по какъв начин, защо не е изпълнен - проблемите са в самия договор с неясните му клаузи.

Защо е толкова скъп този консултантски договор, все пак това не е строителство?

Защото има клауза, че при неизпълнение от страна на общината, неустойката е 1% на ден без горен праг, забележете! Многоуважаемият съд казва, че ние сме равноправни търговски субекти и общината трябва да си поеме отговорността по този договор. Оттам идва проблема - 1% на ден без горен праг. Като върнем назад една петилетка, всеки може да направи сметка на 5 млн. лв. един процент на ден колко много пари стават. Това е изключително тежък момент за общината. Много тежки репарации - този млад екип не го заслужава. Средната възраст на екипа ми е около 33 години. Никой от нас, включително и гражданите не заслужаваме толкова тежки санкции. Но е факт, миналата година капиталовите ни средства ни отидоха там. Тази година ще помогнем на онкоцентъра. Държавата ни помогна много - както за централния градски площад ни отпусна 750 000 лева, така и 350 000 лева за църквата, която ще открием през октомври месец.

Как върви строителството на уникалния за страната център за деца с онкохематологични заболявания?

Това е инициатива, която е започнала от родителите на болни деца – сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“, може би отпреди 7 г. Но в последните 3 г. успяхме да рестартираме проекта. С огромната подкрепа на всички ресорни министри, тръгна това благородно начинание, стигна се до момента, в който имахме нов проект, кандидатстване пред ДФ "Земеделие", спечелване на проекта от сдружението на родителите, които са наистина едни героични хора. Онова, което не може да се осигури с европейски пари или от държавата, ще го осигури общината. За тези три години проходихме много пътища, но всички врати, до които водеха те, бяха отворени. Изключително добре работихме с изпълнителната власт и всички го приеха като кауза. Онкоцентърът вече напредва. Излезе от основите, направена е подземната инфраструктура, невидимата. Къщичките вече се строят, много са хубави. В тях ще идват всички деца, които са претърпели тежките лечения - химио-, лъчетерапия, операции. Но ще са с родителите заедно. С тях ще работят терапевти, социални работници, психолози, които да помогнат на децата отново да се социализират.  Центърът има капацитет да поеме всички български дечица, които се борят с тази най-коварна болест, и част от децата на Балканите. Той ще е осми в света. Ако всичко върви план, октомври месец ще бъде готов. В момента работим отново с държавата много целенасочено за изграждане на пътя към онкоцентъра. Ще се постараем октомври да отвори врати и вече обсъждаме формата за финансирането му, защото това ще е нова, модерна социална услуга. Мога да кажа категорично, че ще е най-модерната социална услуга за България.

Какъв е делът, който финансира ДФ "Земеделие" и този на общината?

3,7 млн. лв. от ДФ "Земеделие" и 750 000 лв. от бюджета на община Костинброд.

Другите ви инфраструктурни проекти, които са в процес на изпълнение?

В момента искаме да открием площада, да му се нарадваме една седмица. И започваме да подготвяме поръчката за централната ни църква, която е в непосредствена близост до площада. Ще се постараем и тя да бъде готова до октомври месец. Изключително сериозен ремонт за централното ни градско читалище, което също е до площада. Читалището спечели проект от ДФ "Земеделие" и сега се прави целият му покрив, сменя се дограмата, водопроводи. Както съм казвал, ние правим лицето на града - площада, душата - читалището, и сърцето - църквата. Ще се радвам, ако успеем да направим първа копка през есента и на нов информационен център, какъвто общината е нямала до момента, и музей. Имаме осигурени средства от Местна инициативна група "Костинброд - Своге", с която работим много сериозно.

Като казвате, че площадът е лицето, читалището - душата, а църквата - сърцето, и продължим в същия дух, то кръвоносната система - улиците и пътищата в какво състояние са?

Доста сериозно работим по този въпрос Имаме спечелени проекти както за пътища, така и за улици. За най-голямото населено място Петърч имаме спечелен проект за водопровод - над 20 км. С подкрепата от държавата Ломско шосе, което разделя града ни - това са 3 км в границите на регулацията, ще бъдат направени от АПИ. Този месец се очакват и 22,5 км от Ломско шосе (София-Лом-Монтана) да бъдат довършени. Това е голям проект на държавата през МРРБ. Имаме отпуснати средства през Министерството на икономиката за кръгово кръстовище, което е много важно в промишлената зона. Фактически, създаваме душата, лицето, сърцето, но напредваме и с кръвоносната система.

На финала сте и по възлагане на голяма обществена поръчка за пътища за над 5 млн. лв., имате избран изпълнител. В кои части от общината ще се работи?

Това е пътят за промишлената зона на Костинброд в посока София. Пътят, който от Ломско шосе се свързва с два квартала на града, другият е от края на Петърч към магистралата. Надявам се да започне сериозният ремонт на магистралата за Калотина. В поръчката е и пътят, свързващ две от най-хубавите ни села Безден и Богьовци. И път от Градец за Царичина, а последната точка е Царичината дупка, която смятам, че може да стане изключително интересна туристическа атракция.

Преди малко говорехте за тежък финансов проблем, с който общината е натоварена, но справка в сайта на МФ показва, че абсолютно всички финансови критерии, които министерството наблюдава, са ви изпълнени. Така ли сварихте бюджета - стабилен?

Бюджетът на общината беше стабилен и ние сме се старали да държим максимална финансова дисциплина, с по-спретната, но видима капиталова програма, с огромна събираемост на данъците. И благодарение на екипа ми събираемостта скача с всяка година. Примерно първата година беше с 300 000 лв. повече, втората – с още 300 000, следващата - с 400 000 лв. отгоре. Това е малко по-агресивна политика, но е важно. Иначе за това време сме се постарали да задържим баланса. Да, запорираха ни сметките в един момент. Да, правихме вътрешни заеми с тежки извънредни сесии на Общинския съвет, но когато човек има определени каузи и цели, а и финансова дисциплина, мисля, че нещата се получават. В крайна сметка аз съм възпитаник на УНСС.

Интервю на Анита Чолакова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Община Самоков получи финансиране на проект за подмяна на водопроводната мрежа

Започна изкърпването на улиците в Самоков

С гласовете на ГЕРБ-СДС: Приеха бюджета на София

След взаимни обвинения: Спират сделките с имоти в "Южния парк" в София

Терзиев обеща по-високи заплати на медицинските сестри в училищата и градините

Васил Терзиев към протестиращите синдикати: Разбираме ви

Огледаха състоянието на въжения атракцион в Самоков

Няма да се режат парите за здраве в София: ГЕРБ-СДС го считат за победа над кмета Терзиев

Химера88 вече и в София: Украсете вашия сватбен ден със спомени

Пет нови кръстовища с кръгово движение в Студентски град обеща районният кмет Петко Горанов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София