Комисията по култура в СОС и гл. архитект на София предлагат по-строг контрол на строежи в центъра

1027
Комисията по култура в СОС и гл. архитект на София предлагат по-строг контрол на строежи в центъра
Снимка: БГНЕС

Предложението е да се изработи процедура за бързо информиране на общинските съветници и предприемане на действия при инвестиционни намерения в центъра на столицата, в зони на групови недвижими културни ценности и в охранителни зони на единични ценности, които са получили положително становище от Министерството на културата, но намесата би нарушила духа на стара София.

До това се стигна след поредния случай, в който институцията, отговорна за опазване на недвижимото културно наследство, е издала положително становище за строеж в близост до сграда – паметник на културата от местно значение в центъра на града. Става дума за къщата на ул. „Ангел Кънчев“ 3, в която е живял и творил авторът на химна на България Цветан Радославов.

Инвестиционните намерения към имота са от 2018 г. и мотивираното предложение в двора на имота да бъде направено допълнително ново застрояване е преминало съгласуване с Министерството на културата. „Фактът, че това има одобрение от министерството, ни връзва ръцете. Нашата задача е да създадем достатъчно законови механизми това да не се случи и да сме достатъчно мотивирани с влезли в сила режими за опазване на тази сграда“, това заяви главният архитект на София Здравко Здравков пред комисията по образование, култура, наука и културно многообразие. Т

ой заедно с кмета на район „Средец“ Трайчо Трайков участваха в днешното заседание, за да отговорят на въпроси на общинските съветници, свързани с опасността от намеса в имота на ул. „Ангел Кънчев“ 3. Стана ясно, че след среща с кмета на София Йорданка Фандъкова е взето решение да се разработят режими за тази зона, които да защитят, както къщата, така и прилежащата среда.

Зам.-кметът доц. Тодор Чобанов е възложил на експертите от Регионалния исторически музей – София да разпишат какви намеси са допустими и това ще даде възможност общината да има законосъобразен отказ за строителство в зоната. На този етап са постъпили 4 негативни становища към инвестиционните намерения, районната администрация също е подготвила такова и всички те ще бъдат внесени в Административния съд - София, съобщи кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Фалшива тревога: Сигнал за бомба в столичен мол

Община Елин Пелин отчете достойно представяне по състезание за безопасност на движението

Съдът отложи делото за изборите за кмет на София

Спират парното в София

Тестват сирените в София на 1 април

Община Самоков получи финансиране на проект за подмяна на водопроводната мрежа

Започна изкърпването на улиците в Самоков

С гласовете на ГЕРБ-СДС: Приеха бюджета на София

След взаимни обвинения: Спират сделките с имоти в "Южния парк" в София

Терзиев обеща по-високи заплати на медицинските сестри в училищата и градините

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София