Kопривщица се разделя със статута си на архитектурен исторически резерват

9814
Kопривщица се разделя със статута си на архитектурен исторически резерват
Снимка: БГНЕС

Шокиращо, макар и може би не за България, но факт – Копривщица вече не е със статут на архитектурен исторически резерват. Това личи от справка на сайта на Община Копривщица, показваща дневния ред на Общинския съвет.

Статутът на града, който е символ на Възраждането, е определен от Министерски съвет през 1971 година. Така Копривщица реално се превръща град-музей. Този статут не позволява строителство без изрично разрешение на държавата, като трябва всяко инвестиционно намерение да се съгласува с редица държавни институции и да се спазват определени ограничения заради архитектурните особености на Копривщица от Възрождението.

Оказва се обаче, че на 17 март, на извънредно заседание Общинския съвет е разгледал докладна записка за промяна на Общия устройствен план (ОУП). Съгласно предложението в ОУП се предвиждат зони за разширяване на града – жилищни и промишлени. В промишлените зони се планира 20% от застрояването да е озеленена площ и да няма по-високо строителство от 15 метра. Предвижда се и възможност да се възстанови съществуваща на времето ски писта, да се направят „временни буферни паркинги” и да се определи място за изграждане на мото и АТВ писта.

Копривщица влезе в списъка на ЮНЕСКО за световно нематериално културно наследство

След чипровските килими, Бистришките баби, нестинарските танци и обичаят Сурва, Съборът на народното творчество в Копривщица стана четв...

Защо?

Официално няма обяснение защо се е стигнало дотук. Впечатление обаче прави точка 9 от програмата на утрешното, редовно заседание на Общинския съвет. Съгласно нея ще се разгледа докладна записка за инвестиционно намерение на Радослав Любчов Йовков. За реализирането на целия инвестиционен план ще са необходими минимум 8 млн. лева.

Оказва се, че на извънредното заседание от 17 март е разгледано инвестиционното намерение на г-н Йовков. То е за разкриване на СПА комплекс, изграждане на ТЕЦ с мощност 1500 киловата и строеж ски лифт. Идеята е Община Копривщица да влезе в проекта, като общинските власти ще влязат с апортна вноска за имотите, а инвеститорът в лицето на г-н Йовков ще плати за строителството. Лифтът трябва да стартира от градския стадион, а първата му спирка ще е на паркинга в района, където се провежда Националния събор за народно творчество в регистъра за опазване на недвижимо културно наследство към ЮНЕСКО. Още един интересен факт е, че в докладната записка от 17 март точно комисията към Общинския съвет предлага "да се заложи на развитието на зоната за провеждане на събора".

СПА комплексът, който ще е за 1000 души, ще се състои от две части – спортен и СПА център. Радослав Йовков предлага да бъде изграден на територията на съществуващия сега стадион, а ТЕЦ-ът, който ще работи на биомаса, също ще бъде изграден там и ще обслужва СПА комплекса. Предвидено е ТЕЦ-ът да захранва с ток общински имоти – детска градина, училище, административна сграда на Община Копривщица и други.

Копривщица може да остане с един лекар

Липсва спешен център в едно от най-посещаваните места в България, носещо историческото и архитектурното ни наследство, предаде кореспон...

Инвеститорът

Според Търговския регистър Радослав Йовков е бил съдружник в "Унико" ЕООД, където вече едноличен собственик на капитала и управител е омански гражданин – Мохамед Уалид Омран. Йовков е бил съдружник във фирмата осем години, като е излязал от нея на 6 януари миналата година. Йовков е бил съдружник и във фирма "Спринт 2016" ЕООД – до 15 януари миналата година. Сега там едноличен собственик на капитала е "Инпринт" АД.

Освен като бивш съдружник в тези фирми, името на Йовков е вписано в Търговския регистър и като част от Надзорния съвет на МБАЛ „Пирдоп”. Пред Actualno.com г-н Йовков потвърди информацията, че е бил в Надзорния съвет, но подчерта, че вече не е там и че докато е бил в този съвет не е получавал пари за дейността си. Той обеща допълнително, писмено на въпросите ни, защото се опасява, че думите му ще се преиначат. В края на миналата година точно заради окаяното състояние на болницата имаше протест, защото тази болница обслужва седем общини, а има опасност да бъде затворена.

Радослав Йовков е и част от Съвета на директорите на фирма "Мастерфикс" АД. Основният предмет на дейност на фирмата е проектиране, строителство и ремонтна дейност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

След като избяга от катастрофа: Ето как наказаха общинския съветник Благовест Георгиев

Скандали в БСП-София: Кой ще е председател на групата в СОС?

Въпроси за двойни стандарти заради секретаря на Столична община

Празничен Великденски концерт ще се проведе пред новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в София

Важна крачка: Увеличават с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Няма как, май ще е по-скъпо: Княжеският дворец в София се нуждае от спешен авариен ремонт (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София