Министерство на културата иска павета на бул. "Прага", общината - не

4166
Министерство на културата иска павета на бул. "Прага", общината - не
Снимка: Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт

Министерство на културата и прокуратурата очакват паважа на бул. Прага да бъде възстановен. Столична община обаче иска асфалт.

Това пишат граждани, обединени в инициативаза запазване на гранитните павета в София, които внасят и подписка за запазване на автентичната настилка по булеварда и предлагат цялостното му пренареждане с единвид павета.

Те са получили отговори от Министерството на културата и прокуратурата, в които и двете институции очакват от Столична община паветата на бул. Прага да бъдат върнати.

Граждани готвят протест за паветата на бул. Прага

Граждани сигнализират министъра на културата, прокуратурата и РДНСК за ремонта на столичния бул. Прага, който предвижда паветата в учас...

В отговора на сигнала, подаден в началото на месец юли при започването на строителните дейности, от инспектората за опазване на културното наследство към Министерство на културата посочват, че ремонтът е съгласуван от Министерството със становище от 03.07.2017 г., в което изрично е поставено изискването: „Да не се подменя съществуващата паважна настилка на бул. Прага.” Накрая отговорът завършва със заключението, че „след полагането на тръбопроводите, паважнатанастилка следва да бъде възстановена.”

Полученият отговор на Софийска градска прокуратура също потвърждава решението на Министерство на културата: „След полагането на тръбопроводите, паважната настилка следва да бъде възстановена съгласно изискването на решението на Министерство на културата”.

Любопитното в случая е, че реконструкцията на бул. Прага започна на 2-ри юли т.г., а съгласуването от страна на Министерството на културата е предоставено чак на следващия ден - 3-ти юли, т.е. нее ясно с какви документи е стартирана реконструкцията и това тепърва трябва да бъде изяснявано, включително и кой носи отговорност за тези действия.

„От друга страна от няколкото интервюта на кмета на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова стана ясно, че тя настоява за асфалтиране, въпреки изричните решения на Прокуратурата и Министерство. За нас е изключително странен подходът – как кметът застана на позицията за запазване на паважа на Дондуков, а реши същият този паваж да се премахва от бул. Прага с абсурдни доводи”, коментира Росина Станиславоваот сдружение Бели Брези, което е една от организациите в инициативата за опазване на гранитните настилки.

Министерството на културата ще пази паветата на "Дондуков" с...дискусии

Министерството на културата е за запазване на паветата на столичния бул. "Дондуков". Това заяви министърът на културата Боил Банов на к...

Тя допълва, че гражданите са поискали цялата улица да бъде павирана с кубични павета размер 8-10, каквито са били между ул. Пенчо Славейков и ул. Доспат, а големите с размер 12 – 20 да бъдат запазени за площадни пространства.

От инициативата за запазване на гранитните павета в София са се обърнали официално и към вицепремиера Валери Симеонов и министъра на труда и социалната политика Бисер Петков с предложения за създаване на програми за обучение на павьори.

Предложението е свързано с непрекъснато разпространяваните в публичното пространство твърдения, че „нямало кой да реди паваж” и затова павираните улици вСофия трябвало да бъдат асфалтирани. Това се говореше и за бул. Прага, за който общината е подготвила проект за асфалтиране, въпреки обявяването му за недвижима културна ценност със заповед на Вежди Рашидов, подпечатана от Боил Банов, тогавшен зам.-министър.

Междувременно граждани, живущи в районана бул. Прага внесоха подписка с искане за запазване на паветата по булеварда до Министерството на културата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София