Мистериозен глас за ГЕРБ създаде интрига в новия СОС, дали бе на Борис Бонев?

6854
Мистериозен глас за ГЕРБ създаде интрига в новия СОС, дали бе на Борис Бонев?
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com

Неочаквано мнозинство подкрепи ГЕРБ в избора на досегашния председател на Столичния общински съвет Елен Герджиков за нов мандат. Вчера съветът се събра за пръв път в новия си състав. При тайното гласуване номинацията на ГЕРБ-СДС подкрепиха 33 от 60 участвали във вота съветници - с един повече от членовете на формациите, за които се очаква да гласуват с ГЕРБ в този мандат. В гласуването участваха 27 съветници от ГЕРБ-СДС, 4-ма от ВМРО и един от „Атака“ (лидерът Волен Сидеров си тръгна преди това) – общо 32 души. Издигнатите от БСП и от „Демократична България“ Милка Христова и Методи Лалов получиха съответно 15 и 12 гласа, равняващи се на числеността на двете групи. Невалидни бюлетини нямаше, вследствие на което аритметиката показа, че 33-ият глас за Герджиков вероятно е дошъл от независимия Борис Бонев, пише днес вестник Сега.

Той обаче отказа да обяви каква бюлетина е пуснал, позовавайки се на тайната на вота, а по-късно във Facebook призова да не се измислят драми там, където ги няма. "Фокусирайте се върху съществените неща и се съгласете върху следващите ни действия", написа независимият съветник, който преди втория тур отказа да участва в пазарлъци за постове срещу подкрепа.

Фандъкова заяви готовност за промяна и обеща решения в полза на хората на София

Столичният кмет Йорданка Фандъкова, общинските съветници в новия столичен общински съвет, новите районни кметове и кметове на кметства ...

Заместници на Елен Герджиков в СОС ще бъдат проф. д-р Иво Петров от групата на ГЕРБ, Милка Христова от БСП и Борислав Игнатов от „Демократична България“.

Преди гласуването кметът и председателите на групи повториха част от предизборните си ангажименти и обещаха да ги спазват. До месец Фандъкова ще предложи структурни промени в работата на общината за "по-голяма бързина, повече контрол и повече публичност". Тя каза още, че заместниците ѝ ще имат нови ресори, като изброи „строителство, дигитализация и инвестиции, транспорт“.

„Поуките от кампанията за нас са ясни - хората на София са прагматични и интелигентни. Те се интересуват от надграждане и нови възможности и нямат време за губене с неясни експерименти. В този съвет опозицията увеличава присъствието си и ние очакваме вашето активно участие“, коментира шефът на ГЕРБ и СДС Малина Едрева. „През цялата кампания Вие, г-жо кмет, говорихте за промяна, работа и нов екип. Сега е времето да докажете, че това е така. В този общински съвет групата на БСП ще ви бъде единствената опозиция", заяви Калоян Паргов от БСП. „Онова, за което демократичната общност ни изпраща тук, е да не допуснем още от същото. Ролята ни ще е на опозиция.

Сидеров обеща интересни сюжети от СОС

Да, вероятно ще се възползвам от това да вляза в Столичния общински съвет. Там има много далавери за разкриване и аз ви обещавам интере...

Ще работим за прозрачен общински съвет, ефективна и удобна администрация, реална финансова децентрализация, реална административна децентрализация, връщане на Витоша на гражданите, ефективно гражданско включване, край на презастрояването, опазване на зелените площи и др.“, каза лидерът на групата на „Демократична България“ Методи Лалов. Пет основни проблема изброи независимият Борис Бонев - презастрояването, нуждата от умно управление на градския транспорт, замърсяването на въздуха, паркингите, градската среда.

„Като кандидат за кмет имах няколко послания към софиянци, които ще ги поддържам тук като общински съветник. Виждам надежда за този съвет, защото съставът му е различен от предишния. Нямаме доминация на управляващата партия. Това е добре, защото ще има баланс. Надявам се идеите да стигат до отворената врата на госпожа Фандъкова, както тя обеща“, заяви Волен Сидеров. 

Пълната картина на изказванията си припомнете в този материал!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

С гласовете на ГЕРБ-СДС: Приеха бюджета на София

След взаимни обвинения: Спират сделките с имоти в "Южния парк" в София

Терзиев обеща по-високи заплати на медицинските сестри в училищата и градините

Васил Терзиев към протестиращите синдикати: Разбираме ви

Огледаха състоянието на въжения атракцион в Самоков

Няма да се режат парите за здраве в София: ГЕРБ-СДС го считат за победа над кмета Терзиев

Химера88 вече и в София: Украсете вашия сватбен ден със спомени

Пет нови кръстовища с кръгово движение в Студентски град обеща районният кмет Петко Горанов

Обратно изкупуване на терени в Южния парк: Повече светлина върху картината

Модерно осветление планират за 14 столични района

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София