Над 254 237 лева за гориво на служебните коли дала в 2019 г. Столична община

1627
Над 254 237 лева за гориво на служебните коли дала в 2019 г. Столична община
Снимка: iStock/Guliver

Гориво за над 254 237 лева изхарчила за служебните коли Столична община през 2019, като след 2016 г. този разход устойчиво расте.

Това показват отчетите на столичния кмет Йорданка Фандъкова, дадени по повод питане на общинския съветник Методи Лалов за употребата на служебни моторни превозни средства от страна на Столична община.

Според представената подробна информация от направление „Транспорт и градска мобилност“, към 8 януари 2020 г. дирекция „Транспорт“ стопанисва 108 автомобила, придобити на различно основание – „чрез закупуване, чрез дарения, безвъзмездно прехвърляне на активи в системата на Столична община...“

Ето как са разпределени стопанисваните коли:

На дирекция „Аварийна помощ и превенция“ – 15 бр.; на Общинска полиция – 10 бр; за Звено за трудноподвижни лица в дирекция „Транспорт“ – 17 бр; на направления и други дирекции в общината – 46 бр; на дирекция „Транспорт“ – 20 бр., от които 13 леки коли, минимум 2 от които били за брак и 7 товарни коли и автобуси.

Според справката, в дирекция „Транспорт“ при Столична община са назначени 29 служители на длъжност като шофьори, като 13 са на длъжност „изпълнител-шофьор“ и 16 - на длъжност „изпълнител-водач“ по съответни приложени длъжностни характеристики.

Столична община - с куп въпроси към МЗХГ за регистъра на кучетата

Столична община е пред невъзможност да изпълни въведено през февруари т. г. законово изискване за регистъра на кучетата и все още липсв...

Служебни МПС, стопанисвани от дирекция Транспорт са предоставени за ползване със заповед на различни структурни звена в Столична община, които са част от общата и специализираната администрация. Всеки ръководител на структурно звено, на което е предоставено МПС носи отговорност до къде, за какво и как ги използва.

„Всички стопанисвани от дирекция „Транспорт“ служебни автомобили са предоставени за нуждите на различни структурни звена в системата на Столична община, според тяхната специфика на работа и необходимост от служебен автомобил за изпълнение на служебните им задължения“, уверява в отговора си столичният кмет.

„Според спецификата на работа на различните структурни звена в системата на Столична община, МПС е възможно да бъдат използвани и извънработното време на общинската администрация“, отбелязва още Фандъкова и добавя, че в някои случаи работното време е различно и изброява като такива примери дирекция „Аварийна помощ и превенция“, „Общинска полиция“, Звеното за превоз на трудноподвижни лица в дирекция „Транспорт“, превоза от дирекция „Транспорт“ на бездомни лица до Кризисните центрове и или медицински заведения и други подобни според спецификата на дейността.

Столичният кмет отчете и сумите, платени от Столична община за горива по години:

2015 г. – 237 633,01 лв.

Кой депутат колко пътува и колко му даваме за бензин - различно е

1 314 466 километра са навъртели депутатите със служебните коли на Народното събрание от началото на мандата му на 19 април 2017 година...

2016 г. - 187 786,23 лв.

2017 г. - 215 433,18 лв.

2018 г. - 229 549,05 лв.

2019 г. – 254 237,61 лв.

Приложени са и подробни справки и документи като Вътрешни правила на дирекция „Транспорт“, заповед за утвърждаването им, заповед за прибиране на МПС по време на официални празници; Справка по МПС, марка, модел, еконорма, стойност, и минати километри 2015 – 2019 г.; Заповеди за предоставяне на МПС; Длъжностни характеристики на „изпълнител-водачи“ на „изпълнител-шофьор“, достъпни ТУК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

ГЕРБ-София искат повече полиция около храм "Света Неделя"

Община Самоков предвижда мащабна програма за ремонт на ВиК и пътна инфраструктура

Има пари за стадион "Раковски" в София, какво е свършено?

Кметът на Костинброд стана член и на Регионалния съвет за развитие на Югозападния район за планиране

Кметът на Костинброд стана член на Сдружението на Югозападните общини

Първото лицензирано такси започва работа в Костинброд (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Не може София да има Фейсбук кмет

ГЕРБ поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт в СОС

Контрера призова Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Заместник-кметът на София по строителството подаде оставка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София