Над 5 млн. лв. годишно струва кражбата на вода в софийските гета

2685
Над 5 млн. лв. годишно струва кражбата на вода в софийските гета
Снимка: Getty Images / Guliver

​300 000 кубически метра вода месечно - толкова крадат живущите в гетата на столичните квартали "Филиповци" и "Факултета". Тази информация от проведено разследване на общинските съветници от ВМРО беше изнесена днес (16 октомври) на пресконференция в централата на партията, предаде репортер на Actualno.com.

Общинският съветник Карлос Контрера заяви, че ромското гето в квартал "Филиповци" консумира повече вода от другата част на квартала. По думите му гетото не плаща и стотинка за вода, а там водомери няма, защото водопроводът е назаконен и няма регистрирани абонати.

Откраднаха стотици радиатори от детски градини и училища в Хасково

400 радиатора бяха откраднати от 2 училища и 4 детски градини в Хасково. В учебните заведения се извършват основни ремонтни дейности. ...

Според ВМРО ромите от "Филиповци" потребяват на месец на човек два пъти над средното за София. Обърнато в числа това означава - 145 л/ч., а за "Филиповци" - 300 л/ч.

Що се касае до квартал "Факултета", на месец в гетото се ползват 190 000 куб. м вода, която според общинските съветници от ВМРО, провели разследването, не се плаща. По техни данни едва 3% от живеещите в ромското гето плащат вода, а това в числа прави около 16 000 куб. м вода на месец - над 12 пъти по-малко спрямо незаконната консумация.

Годишните кражби на вода в двете софийски гета „Филиповци“ и „Факултета“ възлизат на над 5 млн. лв.​ Обърнато в куб. метри вода - ромите от "Филиповци" крадат около 1.2 млн. куб. м вода, а от "Факултета" над 2,28 млн. куб. м вода.

Открадната вода обаче се заплаща от редовните потребители на дружеството "Софийска вода" АД, тъй като по доставянето ѝ има разходи.

С моркова и тоягата: Как България се опитва да върне ромите в клас?

Внушителни групи от учители, социални работници и полицаи обхождат България, за да изпълнят Херкулесова задача – до убедят десетк...

Снимка: Actualno.com

От ВМРО виждат решение на проблема с премахване на незаконните постройки

Евродепутатът Ангел Джамбазки каза, че вода се потребява, не се плаща, а за една нощ във "Филиповци" били изпочупени всички 3000 водомера, които били поставени от оператора. Освен това Джамбазки смята, че се оказва политически натиск върху оператора – да не спира водоподаването към въпросните гета, за да не се предизвиква напрежение сред местното население.

Той определи като „нахалство“ намерението на КЕВР да одобри ново повишаване на цената на водата от Нова година. Джамбазки изтъкна, че от ВМРО са изпратили сигнали до абсолютно всички институции, имащи отношение към незаконното строителство.

Това е чиста дискриминация по етнически произход – едните плащат, а другите не въз основа на произхода си“, категоричен бе Джамбазки. Можело да се стигне и до искове срещу общината и държавата – за неизпълнение на определени функции.

Народният представител от ВМРО Юлиан Ангелов, констатира, че въпросните гета са като вид свободна, безмитна зона за търговия. Той настоя, че кражбата на вода или електроенергия трябва да бъдат криминализирани.

Събарят 143 незаконни постройки в "Захарна фабрика"

Ще бъдат съборени 143 постройки. Заповедта за премахването им е от 2016 година. Това съобщи кметът на район „Илинден“ Иван ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Община Самоков получи финансиране на проект за подмяна на водопроводната мрежа

Започна изкърпването на улиците в Самоков

С гласовете на ГЕРБ-СДС: Приеха бюджета на София

След взаимни обвинения: Спират сделките с имоти в "Южния парк" в София

Терзиев обеща по-високи заплати на медицинските сестри в училищата и градините

Васил Терзиев към протестиращите синдикати: Разбираме ви

Огледаха състоянието на въжения атракцион в Самоков

Няма да се режат парите за здраве в София: ГЕРБ-СДС го считат за победа над кмета Терзиев

Химера88 вече и в София: Украсете вашия сватбен ден със спомени

Пет нови кръстовища с кръгово движение в Студентски град обеща районният кмет Петко Горанов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София