Общинската икономика в добро състояние и с големи инвестиции

1452
Общинската икономика в добро състояние и с големи инвестиции
Снимка: Столичен общински съвет

Годишните приходи на общинските търговски дружества за 2018-а година възлизат на 867 359 000 лв. Това отчете Николай Стойнев, председател на комисията по икономика и собственост към СОС, по време на пресконференция за развитието на дружествата. Той допълни, че смененият модел на управление на общинските предприятия през последните години се отразява в повечето инвестиции, по-качествените услуги и по-добрата градска среда. Стойнев посочи, че Столична община е един от най-големите работодатели в страната. Над 10 хиляди души работят в общинските търговски дружества, които ежедневно осигуряват редица услуги като придвижването и сигурността в града, облагородяване и поддържане на зелената система и т.н.. Благодарение на доброто финансово състояние на дружествата се реализират различни проекти. Такъв е първият нов парк в София – „Възраждане“, който бе изграден изцяло със средства от две общински дружества – „Софийски имоти“ и „Спортна София“. Първият етап беше създаването на спортен комплекс и местна за отдих. Тази година предстои завършването на втория етап – Аква комплекс, в който за първи път ще се използва минерална вода. „Спортна София“ пък изгради спортни площадки на 24 000 кв м.

„Общинско дружество „Лозана“ ЕАД, което се занимава с осигуряването на работа на хора с намалена трудоспособност и успешната им интеграция, е пример за оздравяване и привличане на множество външни инвестиции от близо 1 млн. лв.“ – каза още Николай Стойнев. Друг добър пример е дружеството „Егида“, което с наличието на задължения от над 1,5 млн. лв, в момента е стабилизирано и осъществява охранителна дейност в близо 100 общински обекти, 19 училища, 23 детски градини, 6 парка. Стойнев отчете и добрите резултати на ВИК- София. Дружество, което в миналото бе изправено пред фалит, днес реализира проекти за канализация в Зоопарка, Екоравновесие, паркове и градини. По отношение на транспортните фирми, Стойнев посочи, че Центърът за градска мобилност е с най-голяма печалба – 6 364 000 лв. през последната година автотранспорта са направени инвестиции за 400 нови автобуса и 10 електробуса.

Електротранспортното дружество е инвестирало в 13 нови трамвая, изграждане на ново тролейбусно трасе от квартал „Манастирски ливади“ до центъра на София, както и нови кондензаторни електробуси и зарядни станции. „Метрополитен“, който реализира най-мащабния проект – изграждане на третата линия от софийското метро, е инвестирал в реновирането на стари влакове и закупуването на нови мотриси.

По отношение на общинското здравеопазване, председателят на ресорната комисия към СОС д-р Веселин Милев заяви, че всички общински лечебни заведения вече са на печалба. През 2018-а година най-много инвестиции са направени в двете акушеро-гинекологични болници „Света София“ и „Шейново“. Той посочи, че предстоящите инвестиции ще са за развитие на доболничната помощ - дентални и медицинските центрове, както и в диагностично консултативни центрове.

Тези седмица СОС ще разгледа годишните финансови отчети на общинските дружества.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

ГЕРБ-София искат повече полиция около храм "Света Неделя"

Община Самоков предвижда мащабна програма за ремонт на ВиК и пътна инфраструктура

Има пари за стадион "Раковски" в София, какво е свършено?

Кметът на Костинброд стана член и на Регионалния съвет за развитие на Югозападния район за планиране

Кметът на Костинброд стана член на Сдружението на Югозападните общини

Първото лицензирано такси започва работа в Костинброд (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Не може София да има Фейсбук кмет

ГЕРБ поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт в СОС

Контрера призова Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Заместник-кметът на София по строителството подаде оставка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София