Общинските Театър „София“ и ОКИ – Средец с нов облик

1852
Общинските Театър „София“ и ОКИ – Средец с нов облик
Снимка: Pixabay

Столична община ще обнови Театър „София“ и културния институт „Средец“. На днешното заседание на Комисията по образование и култура се прие доклада на зам.-кметовете Мирослав Боршош и Ирина Савина – да бъде взет заем в размер на 1 425 000 от Фонда за градско развитие, с който да се финансират основните ремонти на двете общински институции.  

Сградата на Театър „София“ е проектирана през 1970-а година и е част от общинския сграден фонд. В целостта си архитектурата на сградата наподобява крепост с крепостна кула, разположена над сцената на театъра. Има няколко театрални зали – голяма с 300 места и камерна с до 40 места; с пространства, пригодни за експериментална театрална дейност – мраморно фоайе и лятна театрална сцена. В проекта се предвижда цялостно обновяване на сградата, което включва и топлоизолация, както и оптимизиране на архитектурното разпределение. Ще бъде осигурена достъпна среда за хора с увреждания – рампа, специализиран санитарен възел и обособяване на 6 места в голямата зала. Ще се изградят ново монолитно стълбище и площадка, заместващи съществуващото метално стълбище, както и ново входно стълбище и плоча при камерната сцена. Предвижда се реконструкция на съществуващи плочници и асфалтова настилка около сградата. Ще бъде рехабилитирано пространството при главния и служебния вход. Проектът предвижда и изграждане на товарна рампа с подемна платформа към сценичните джобове, с която съществено ще се улесни доставката и изнасянето на обемисти декори и друг театрален реквизит. За подобряване акустиката на залата се предвижда специализиран нискочестотен шлицов погълтител по цялата задна, спрямо публиката, стена. Друга мярка за подобряване на акустичните условия в залата е подмяна на подовата настилка, като съществуващият мокет ще се подмени с линулеум с еластична подложка. Предвидени са окачен акустичен таван и специални облицовки за камерната зала предвид новата ѝ функция.

Театър и кино във Vida ART Festival (СНИМКИ)

След куклената постановка днес преди обяд, фестивалът продължи тази вечер с моноспектакъла „Мечтата на пътуващия актьор“ на...

Ремонтът на сградата, която е от 1974-а година на улица „Кракра“ – ОКИ „Средец“, предвижда извършване на основен ремонт/реконструкция на сградата и на помещенията в нея, в т.ч. осигуряване на достъпна среда за хора с увреждания, прилагане на мерки за енергийна ефективност /полагане на топлоизолация на фасадни стени, еркери и покриви/, облагородяване на прилежащите площи, както и обособяване на паркинг с контролиран достъп. Също така се планира закупуването на обзавеждане и съвременно високотехнологично оборудване за осъществяването на културни мероприятия. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Първото лицензирано такси започва работа в Костинброд (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Не може София да има Фейсбук кмет

ГЕРБ поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт в СОС

Контрера призова Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Заместник-кметът на София по строителството подаде оставка

Ето кога ще се проведе фолклорният фестивал "Лазарица" в Елин Пелин

Кметът на София Васил Терзиев обяви 2 май за неучебен ден

Паркоместа и велоалеи: Какво става на бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Витоша"?

Общински съветник твърди, че е бил нападнат посред бял ден в София

Карлос Контрера: Кризата с боклука на София се задълбочава

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София