Огромна сграда в Студентски град се промуши през ограниченията за презастрояване

5350
Огромна сграда в Студентски град се промуши през ограниченията за презастрояване
Снимка: Михаил Митев

Проект за огромна сграда успя да се промуши през всички ограничения за презастрояване на Столичната община, сигнализираха жители на района. Проектът предвижда изграждане на 16-етажна сграда на апетитно място в Студентски град, в близост до парка срещу Университета за национално и световно стопанство. Одобрението му е минало благодарение на законова вратичка, въпреки че надвишава изрично въведени ограничения през 2018 г. за строителство в ъглови имоти в столицата. Не е ясно колко други подобни сгради са успели и ще успеят да се промушат през същата врата, пише в. "Сега".

Високото строителство е допуснато със заповед на главния архитект Здравко Здравков от 5 април 2022 г., става ясно от регистъра на общината с градоустройствени заповеди. Със заповедта се одобрява поискано изменение на плана за регулация и застрояване на три съседни имота, разположени ъглово на ул. "Акад. Стефан Младенов", непосредствено до парковата част срещу УНСС. Имотите попадат в Смесена функционална зона с позволена плътност на застрояване 60% (каква част от парцела може да бъде застроен) и коефициент на интензивност 3,5. Този коефициент на интензивност позволява разгънатата застроена площ на сградата да е 3,5 пъти по-голяма от квадратурата на парцелите.

Недоволство в "Хаджи Димитър" заради застрояване на игрище, където е играл бащата на Боби Михайлов***

Ще има застрояване на единственото игрище в района на стария супермаркет в квартал "Хаджи Димитър". За това алармират жители на квартал...

В същото време от материалите към заповедта на Здравков става ясно, че в имотите са допуснати огромни параметри на застрояване. Коефициентът за интензивност, от който зависи РЗП, е увеличен от 3,5 на 12. Плътността на застрояване пък става 80%. При тези параметри е предвидено на мястото да бъдат изградени три свързани сгради, като най-високото тяло е 16-етажно. Залепените до него сгради са по-ниски. Към този голям комплекс са заложени и 5 подземни етажа с гаражи.

Завишаването на параметрите е станало възможно благодарение на законова вратичка, става ясно от заповедта на Здравков. Възможността за драстично надвишаване на строителните параметри в ъглови имоти в столицата бе ограничена през 2018 г. с текстове, които регламентират с колко точно се допускат отклонения в зависимост от големината на терените. За големи имоти над 3000 кв.м изобщо не се допуска надвишаване на позволените кинт и плътност, независимо от това, че са ъглови. При по-малки се допуска леко завишаване.

Оказва се обаче, че тези ограничителни текстове не „хващат“ новия проект, защото той е бил задвижен в далечната 2015 г. Тогава за пръв път е внесено искане за изменение на съответния план, като искането е допуснато със заповед на Здравко Здравков от юли 2016 г. Ограниченията от 2018 г. не важат за допуснатия проект заради изричен текст в закона, че вече започнали производства по изработване на проекти на подробни устройствени планове се завършват по старите правила.

Самият проект за новото високо строителство е внесен в края на 2019 г., текли са съгласувания, а в края на 2021 г. е внесен и преработен проект. Така цялото искане се е проточило във времето в период от над 6 години. Проектът не се хваща и от изричното изискване в ЗУТ заповедите, с които се допускат изменения на устройствените планове да губят действието си, ако в срок от една година не е внесен проект. Това ограничение е въведено през 2021 г. и отново не важи за огромната сграда, която ще се строи в Студентски град.

Студентите на общежитие ще получат по 60 лв. компенсация заради скъпия ток

Правителството ще подпомогне финансово студентите и докторантите заради високи сметки за ток в студентските общежития. Около 28 000 душ...

„Не можем да преценим доколко през тази законова врата са се промушили други такива проекти и защо главният архитект не се е намесил чрез служебно изменение на плана, каквато възможност на теория съществува“, коментираха архитекти. Искането за допускане на високото строителство в имотите е на фирма „Блу Билд“.

ОЩЕ: Протест в "Обеля 2" - заради строеж с табелка "Внимание! Високо напрежение. Опасно за живота" (ВИДЕО)*

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

След като избяга от катастрофа: Ето как наказаха общинския съветник Благовест Георгиев

Скандали в БСП-София: Кой ще е председател на групата в СОС?

Въпроси за двойни стандарти заради секретаря на Столична община

Празничен Великденски концерт ще се проведе пред новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в София

Важна крачка: Увеличават с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Няма как, май ще е по-скъпо: Княжеският дворец в София се нуждае от спешен авариен ремонт (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София