Оставката на шефа на ДНСК и събаряне на „Златен век“ искат граждани

7034
Оставката на шефа на ДНСК и събаряне на „Златен век“ искат граждани
Снимка: ПЦ на ДБ

С викове: „Оставка!“, биене на тъпан под 17-те етажа от замразения небостъргач „Златен век“ на ул. "Златен рог" в столичния квартал "Лозенец" и с плакати, призоваващи да бъде окончателно спрян строежа, граждани и представители на подкрепящи ги организации демонстрираха непримиримост с презастрояването и политическите чадъри.

Те за пореден път настояха за оставката на шефа на ДНСК арх. Иван Несторов, както обясниха - поради абдикирaнe oт кoнтрoлнитe му зaдължeния и брутaлнo пoгaзвaнe нa грaждaнcкия интерес пo cлучaя „Злaтeн Вeк“ и други eмблeмaтични cлучaи кaтo „Алепу“ и „Aй Тaуър".

На протеста дойде и кметът на „Лозенец“ Константин Павлов, който още с встъпването си в длъжност предприе действия строежът да бъде спрян. По думите му, строежът на „Златен век“ е символ на най-лошото, което се случва в „Лозенец“ – незаконното строителство, презастрояването, свалянето на качеството на живота и корупцията. „Това е един пример за всички тези неща едновременно“, каза той за строежа на небостъргача.

„Този небостъргач категорично ще влоши качеството на живот в квартала. Трябва да се противопоставим на всички форми на корупция и опити за заобикаляне на законите. Този строеж също е символ на тези неща“, заяви Павлов.

Помолен да посочи кой е бил корумпиран, за да се стигне до издигнатите 17 етажа, районният кмет заяви: „Трябва да се направи разследване за това как един строеж с изтекло разрешително бива продължен и как с опити през парламентарна зала, през гласуване на поправки – поправката „Артекс“, всъщност са се правели опити да бъде продължен този строеж“.

Павлов е категоричен: „Няма какво да продължаваме. Поправката „Артекс“ достатъчно свързва политици с този голям скандал. Вече говорихме за апартаменти, купувани на по-ниски цени, говорихме за съмнителни парламентарни коалиции“. Според него, тези неща би трябвало да бъдат разследвани и би трябвало да се стигне до края на корупцията и да се види кой какво е уреждал и на каква цена.

Главният архитект призна: Разрешителното за строеж на „Златен век” не е презаверявано

Строителството на 34-етажния небостъргач "Златен век" в столичния квартал "Лозенец" може да се окаже без валидно разрешение. Това стана...

От „Спаси София“ също изразиха позицията си по случая с красноречиви плакати, на които пишеше: „Златен век на корупцията“, Златен век на Беззаконието“, „Златен век на Безхаберието“.

Възрастни граждани, семейства с деца, жители на района с кучета се оплакваха от презастрояването. Те споделиха, че изпитват недоверие към институциите и заявиха увереност, че ще продължат да се борят против строежа на небостъргача. Солидарност с исканията им и непримиримост изрази и бившият общински съветник Войслав Тодоров.

Сред протестиращите бе и обвишят омбудсман Мая Манолова, която носеше плакат, призоваващ да бъдат спрени презастрояването и бетона. 

Протестът, по думите на организатора Никола Вапцаров от Инициативен комитет „Лозенец“ е напомняне на обществото и властимащите, че преди повече от една година министър-председателят, министърът на регионалното развитие, кметът на София и главният архитект поеха ангажимент към гражданите на София и гражданите на Лозенец тази сграда да бъде спряна окончателно със заповед на ДНСК на основание, че е изтекло разрешителното строителното разрешение. „Това все още не се е случило. Напротив - властимащите се опитват да си измият ръцете с някакво съдебно дело, което изобщо не касае строителното разрешение, а се отнася до грешки в конструкцията на сградата“, подчерта Вапцаров.

"Политически зоопарк": Съвсем се самозабравиха със строителството на Алепу

Върви ли си строеж на т.нар. Шофьорски плаж в местността Алепу при Созопол? Със сигурност да, показват снимки от Facebook. Това се слу...

Снимки: Ива Иванова /Аctualno.com

Вапцаров поясни, че протестиращите подозират за виновник шефа на ДНСК, заради издадената от него заповед за временно спиране на строежа. „Тази заповед за спиране е мъртвородена, временна и калпаво направена“, коментира пред Actualno.com той. „От протоколите на съдебните заседания личи, че процесуалните представители на ДНСК по никакъв начин не се опитват да защитят обществения интерес, а просто се опитват да си измият ръцете – да кажат да, опитахме, но съдът така каза. Реално погледнато, съдът изобщо не разглежда случая за строителното разрешение и това е подвеждаща теза, лансирана от шефа на ДНСК, която вече се подема от всички институции“, добави той.

„Арх. Здравков лично се ангажира пред нас, пред министър председателя, че ако някой официално го попита дали строителното разрешение е изтекло, той ще каже – да, изтекло е. Прокуратурата официално го е попитала. Аз лично съм подал жалба срещу Несторов. В процеса на следствието е разпитан Здравков и той си е измил ръцете и не е казал законна ли е или не сградата“, разказа още Вапцаров.

Той е категоричен, че жителите на „Лозенец“ ще продължат борбата: „Няма да спрем, докато не бъде изпълнен законът“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

ГЕРБ поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт в СОС

Контрера призова Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Заместник-кметът на София по строителството подаде оставка

Ето кога ще се проведе фолклорният фестивал "Лазарица" в Елин Пелин

Кметът на София Васил Терзиев обяви 2 май за неучебен ден

Паркоместа и велоалеи: Какво става на бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Витоша"?

Общински съветник твърди, че е бил нападнат посред бял ден в София

Карлос Контрера: Кризата с боклука на София се задълбочава

Продължава пролетното почистване на Самоков (СНИМКИ)

Променят движението по столичния бул. "Патриарх Евтимий"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com