X
 
 

Кметът на Лозенец: Премахването на „Златен век“ не нарушава закона

1320 3
Кметът на Лозенец: Премахването на „Златен век“ не нарушава закона
Снимка: ПЦ на ДБ
Новоизбраният кмет на „Лозенец“ Константин Павлов е открил действия в разрез със закона, които, според него, му дават основание за премахване на сградата „Златен век“ на фирма „АРТЕКС“.

“От “АРТЕКС” твърдят, че са открили в искането ми към ДНСК намерения в разрез със закона, а пък аз твърдя, че съм открил действия в разрез със закона”, каза Павлов, след като от „АРТЕКС“ оспориха искането му Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) да обяви строежа на “Златен век” за незаконен.

Артекс: Очакваме ВАС окончателно да потвърди законността на „Златен Век“

"На 30 юли 2019 година Софийският административен съд потвърди валидността на Разрешението за строеж на многофункционалната с...

Кметът на „Лозенец“ заявява, че съдът не е сезиран с въпрос за законността на сградата и съответно не се е произнасял. „Висящият пред него спор е за спиране на строителството. С какъвто и резултат да приключи този спор, това не е препятствие за установяване и премахване на незаконно строителство на обект „Златен век“, добавя Павлов.

В искането му е посочено, че извършеното строителство след изтичане на срока на презаверката на разрешението за строеж на 19.11.2017 г. е незаконно и подлежи на премахване.

„Върховният административен съд няма практика по прилагането на чл. 153 от ЗУТ след измененията му от началото на 2017 г., противно на твърденията от фирма „Артекс“. Считаме, че ДНСК дължи произнасяне. Изясняването на въпроса за законността на започнатия строеж е в интерес и на бизнеса, и на жителите на столицата“, смята кметът.

По-рано днес в позиция, изпратена до медиите, фирма „АРТЕКС“ заяви, че намеренията на новия кмет на "Лозенец" не кореспондират със законността и решението на съда.

"Артекс" заведе дела заради "Златен век" - срещу Мариан Башур и Никола Вапцаров

Строителните предприемачи от "Артекс" започват серия от дела за уронване престижа на компанията. Първите искове са заведени срещу предс...

"При мащабното медийно отразяване на тази поредна атака срещу проекта, на широката публика се внушава, че е налице някакво меродавно становище за незаконност на сградата, каквото всъщност няма. От друга страна се премълчава най-важният факт – решението на българския съд, а това води до изопачаване на истината и манипулиране на общественото мнение. Припомняме, че с решение от 30 юли 2019 Софийският административен съд потвърди валидността на Разрешението за строеж на многофункционалната сграда „Златен век“ и отмени заповедта на ДНСК за спирането на строежа. Въпреки това, ние от „АРТЕКС“ изчакваме окончателно решението на Върховния административен съд по казуса, за да продължим строежа, тъй като уважаваме върховенството на закона", се казва в позицията на строителната компания.

„Не ни се иска да вярваме, че г-н Константин Павлов смята всички тези правни становища за нищожни и би предприел каквито и да било действия, които не отговарят на изводите, направени от българския съд. Подобни негови действия целят правен прецедент, който освен че ще бъде негативен сигнал към българските и чуждестранни инвеститори, ще създаде възможност да се атакуват редица мащабни строежи, включително и редица инфраструктурни проекти в страната, за които поправката в чл. 153 на ЗУТ е направена и важи“, се казва още в изявлението на „АРТЕКС“.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 3 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
    Пожелавам на мизерния сайт да не бъде посещаван, аз лично ще го прескачам вече!
  • Анонимен 2 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
    Егати мизерния сайт, човек, ако пише по темата се блокира коментара, но иначе минава, ако не е!
  • Анонимен 1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
    new_ajax/savecomments , да си оправите скапания сайТ!
Седмичен хороскоп за 16-22 декември
Седмичен хороскоп за 16-22 декември

Овен Тази седмица започнете на чисто. Идва края на годината и е добре да се отървете от някои неща, като съжалението, желанието за мъст, обвиненията...