X
 
 
Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!

Предстоящото заседание на Столичния общински съвет с фокус върху развитието на спорта

133
Предстоящото заседание на Столичния общински съвет с фокус върху развитието на спорта
Снимка: Gettyimages

На заседанието си на 22 юли градският парламент ще разгледа редица предложения, които имат за цел стимулирането на спорта и изграждането на спортни обекти в столицата.

Едно от тях е изменения в Наредбата за управление и разпореждане с общински спортни обекти и за финансовото подпомагане на спортната дейност на територията на СО, с които да се улесни изграждането на спортни обекти в столицата. Ще се даде възможност – терени, които са неизползваеми да се превърнат в облагородени и притегателни за софиянци и гостите на града места, ще се даде по-голям шанс за публично-частно партньорство в тази област и не на последно място - Наредбата ще се синхронизира със Закона за спорта. Промените дават възможност да се учредява право на ползване и право на строеж безвъзмездно за срок до 30 години в полза на спортен клуб, спортна федерация, обединен спортен клуб.

Това ще е възможно, след като се открие процедура с решение на СОС, кандидатът подаде заявление до кмета, в което представя инвестиционната си програма, в срок от два месеца то бъде публикувано и преминало през обществени обсъждания. В случай на постъпили повече от едно предложение – комисия по избор на изпълнител отсява проектите и СОС взима окончателно решение.

На сесията ще бъдат разгледани и предложения за конкретни обекти, които в момента са неизползваеми, пустеещи и рушащи се.

- Първият от тях е спортен обект в село Мировяне с площ от 29 189 кв. метра, предназначен стадион и спортен комплекс. Спортният терен е включен в Списък на спортните обекти – общинска собственост, предмет на управление и разпореждане за 2020 г. В тази връзка, в районната администрация е постъпило мотивирано предложение на сдружение с нестопанска цел „Футболен клуб Спортист 13 - София“, относно предоставяне за безвъзмездно използване за срок от 10 години, на спортния терен. Футболен клуб „Спортист 13 - София“ е сдружение с нестопанска дейност, с предмет на дейност организиране на учебна и тренировъчна дейност, организиране и администриране на спортни състезания, изграждане и стопанисване на спортни съоръжения и обекти, подготовка на състезатели по футбол и други дейности, свързани с физическата култура и духовно израстване. От 2015 г. Сдружението развива футболна спортна дейност за деца, юноши и подготвителни групи, като към момента в школата тренират над 100 деца. С цел информиране и запознаване на местното население със заявения интерес от страна на Сдружение „Футболен клуб „Спортист 13 – София“ са проведени две обществени обсъждания: на 25.05.2021г. и на 10.06.2021г. В районната администрация е получено писмо в подкрепа на отдаването на имота, подкрепено с подписите на 376 жители на селото.

- Следващият спортен обект се намира в район „Люлин“с площ от 7 128 кв. м., ведно с построената в него сграда обслужваща сграда, с площ 268 кв. м. Общински съведници от ГЕРБ-СДС и районният кмет предлагат да се стартира процедура за учредяване на срочно и безвъзмездно право на ползване на спортния обект с цел стимулиране на спортната дейност в района. С ПУП се предвижда запазване на реализираното спортно игрище и съществуващата едноетажна сграда. Кандидатите за участие в процедурата трябва да отговарят на редица условия, като седалището и мястото за развиване на спортната им дейност да е на територията на Столична община; да изпълняват всички законови изисквания за участие в подобна процедура и най-важното – да развиват спортна дейност. Участниците в процедурата следва да представят финансово обезпечена инвестиционна програма; доказателства за възможностите за развитие на спортната дейност и за постигане на спортни резултати, както и график за свободното използване на спортния обект от гражданите на столицата.

Къде няма да има вода в София на 23 юли

„Софийска вода“ временно ще прекъсне водоснабдяването в част от кв. „Христо Ботев“ на 23 юли. Това съобщиха от ...

- Общинските съветници от ГЕРБ-СДС заедно с кмета на район Люлин предлагат да стартира процедура за учредяване на срочно право на строеж върху още един пустеещ спортен обект в района. Той се намира в Люлин-6 и е с площ 14 695 кв. м. Изискванията към участниците отново са по всички правила и закони, като в този случай правото е възмездно и е определена начална цена на процедурата от 269 531,00 (двеста шейсет и девет хиляди петстотин трийсет и един) лева без ДДС. Също така участниците следва да представят финансово обезпечена инвестиционна програма, доказателства за възможностите за развитие на спортната дейност и за постигане на спортни резултати и график за свободното използване на спортните съоръжения от гражданите.

- Предлага се и провеждане на процедура за учредяване на срочно и безвъзмездно право на строеж върху спортен обект в район Лозенец с площ от 1 758 кв. м. Поставени са високи изисквания към участниците и са аналогични на останалите процедури.

За всички спортни обекти са поискани становища от главния архитект София за допустимите параметри на застрояване.

Комисията по финанси одобри предложенията „С промените в Наредбата ще дадем възможност на много повече клубове и спортни федерации да инвестират в спортни съоръжения, които са на общински терени. Другата възможност, която измененията ще дадат е повече типове терени да могат да се използват за изграждане на спортна инфраструктура. Както виждате интерес има, хората искат да спортуват и ние трябва да стимулираме възможностите за инвестиции в тази сфера“ – коментира общинският съветник от ГЕРБ-СДС Георги Георгиев, който е един от инициаторите на нормативните промени.

Actualno.com

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъдете активен участник в промяната!

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Последно в Актуално