Решение за разрушаване на паметника пред НДК не е взимано

28823
Решение за разрушаване на паметника пред НДК не е взимано
Снимка: БГНЕС

 

Решение за разрушаване на паметника пред НДК не е взето. Това заяви пред БГНЕС столичният зам.-кмет по културата д-р Тодор Чобанов. Единствено Столичният общински съвет може да вземе решение за съдбата на паметника, построен при честванията преди повече от 30 години във връзка с 1300 години от създаването на българската държава.

"Нищо не се е случило в четвъртък /4 септември – бел. ред./ и не е взето никакво решение, но има внесен доклад за съдбата на монумента", уточни зам.-кметът. В документа се предлага възстановяването на оригиналния паметник на оригиналното му място, т.е в градинката на НДК да бъде върнат Мемориалът на загиналите от софийските полкове по време на войните през 20 век.

София ще има паметник на цар Самуил

Необяснимото и неудобно положение в София да няма паметник на български владетел (освен бюста на Борис III, поставен наскоро в началото...

За да се случи това обаче, докладът трябва да мине процедури по комисии, да се съберат становища и чак тогава да бъде внесен за обсъждане и гласуване на заседание на Столичния общински съвет. Според Чобанов процедурата ще трае близо 2 месеца.

Трябва да приключи и обявеният от Столичната община конкурс, чието жури все още не се е събирало, тъй като в състава му са включени чужденци, които трябва да пристигнат в София.

"Последното допитване за паметника бе преди две години, когато проф. Валентин Старчев /авторът на паметника - бел. ред./ трябваше да даде предложения за реконструкцията на паметника. Тогава бяха получени около 3000 становища и повечето бяха негативни. Администрацията 2 пъти е питала гражданите и тази есен вървим към окончателно решаване на този въпрос", обясни зам.-кметът.

Ремонтират и паметника на Левски

Пространството около паметника на Васил Левски в центъра на столицата ще бъде реконструирано през настоящата година. Това заяви кметът...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София