С факелно шествие и концерт община Елин Пелин отбеляза Деня на будителите

2232
С факелно шествие и концерт община Елин Пелин отбеляза Деня на будителите
Снимка: Община Елин Пелин

1 ноември – ден за почит и признателност!

Ден, за преклонение и благодарност пред делото на българските будители, опазили нашата духовност и традиции през вековете. Към просвещението ни водят учители, читалищни дейци, просветители на българщината, радетели за духовност и знания, хора, постигнали значими успехи в изкуството и науката. заслужена почит на всички, които са пример и вдъхновение за нас и за българския народ.

Тържеството по случай 1 ноември – Деня на народните будители започна в 17:45 ч. с молебен за здраве и благоденствие, отслужен от иконом Иван Плещов и отец Цветан Велинов на кръговото на автогарата в гр. Елин Пелин, пред иконите на Св. Богородица и Св. Иван Рилски. Иконом Иван Плещов обяви пред миряните в град Елин Пелин, че всяка година ще се провежда традиционен молебен за здраве и благоденствие за жителите на общината на Деня на будителите, когато се чества по стар стил и деня на Св. Иван Рилски. На 1-ви ноември православната църква чества паметта на Св. Иван Рилски. Първи ноември е избран и за почитане на делото на големите българските държавници, книжовници и революционери, положили основите на съвременна България. Защото, приемайки Св. Иван Рилски за най-великия български светец и покровител на българския народ, нашите предшественици са определили и житието на големите българи като образец на всеотдайност и любов към ближния и отечеството, по примера на Св. Иван Рилски.

В границите на нашия град празненствата са специални, носещи в себе си духа на просветлението. И тази година озарихме празника с факли - като символ на жаждата за знания и надеждата. Факелното шествие беше предвождано от ПДО „Стефан Стефанов“, кмета на Община Елин Пелин г-н Ивайло Симеонов, отец Иван Плещов, г-н Николай Плещов – председател на Общински съвет - Елин Пелин, г-жа Райничка Николова и г-н Георги Янакиев – зам.-кметове на Община Елин Пелин, представители на Общинския съвет и общинската администрация.

Стотици деца, родители, учители, граждани и гости на града участваха във факелното шествие и тази година. Организаторите от Община Елин Пелин бяха осигурили над 500 факли, които озариха небето на Елин Пелин на свечеряване в 18:00 часа. Множеството от хора припяваше с духовия оркестър българските възрожденски песни, които носят онзи дух на България и те карат да се чувстваш горд със своите предци.

Шествието с официалните лица спря, за да оставят цветя на паметника на писателя Елин Пелин, който е роден в близкото село Байлово и чието име носи красивият ни град. След това факелното шествие продължи до читалище „Елин Пелин 1896“, където беше изнесен празничен концерт по случай Деня на народните будители. В него взеха участие много местни групи и самодейци, които направиха празника за препълнената зала на читалището още по-запомнящ се и вълнуващ.

На сцената в читалището кметът на Общината г-н Ивайло Симеонов отправи тържествен поздрав към всички присъстващи и изказа своите благодарности към всички учители, читалищни и културни дейци, които не спират да съхраняват искрата на родолюбието, на българщината, на националното самочувствие и гордост. Кметът на Община Елин Пелин и председателят на Общински съвет – Елин Пелин връчиха специални плакети на заслужили културни, образователни и читалищни дейци. Отличените бяха Божанка Димитрова, Антон Тонев, Максим Генчев, Кирил Божков, Станка Щерева, Светла Кимилска, Петрана Реджова, Ива Ковачева, Ангелина Илиева, Кирил Назъров, Пламен Петров, Георги Стойков, Райчо Котев, Диана Димитрова, Мария Македонска, Магдалена Велкова и Александър Гергинов.

Носителят на Национална литературна награда Елин Пелин за 2022 г. е г-н Любомир Халачев. Той беше тържествено награден пред пълната зала на Деня на будителите.

Участие в културната програма взеха ЖФГ „Новоселки“, народен хор „Димитър Динев“, ДФГ „Шарени мъниста“, Соня Станчева и Даниел Деянов, дует на Даниел Деянов Антоанета Методиева, ВГ „Камбанки“, Вокално-инструментална група за стари градски песни „Нежни струни“, Вокална група „КАДИФЕ“ и Представителен Шопски ансамбъл „Ради Радев“.

И тук е мястото да благодарим на днешните будители, които успешно продължават делото на предците си, съхранило вечния български дух, вечния стремеж към овладяване на знанието, вечното движение напред. Не преставайте да будите съзнанието на младото поколение за нашето наследство, което съхраняваме и разпространяваме през вековете за едно по-добро бъдеще на българския народ.  

Идеята на факелното шествие е да възродим традициите и да покажем на обществеността, че нас ни има, че ние сме съвременните наследници на будителите, както и създавайки бъдещите будители искаме да бъдем тази искра от Факела. Да покажем, че и днес искрата на нашите книжовници, просветители, духовници, поети, революционери и съвременни културни и просветни дейци е жива.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Въпроси за двойни стандарти заради секретаря на Столична община

Празничен Великденски концерт ще се проведе пред новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в София

Важна крачка: Увеличават с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Няма как, май ще е по-скъпо: Княжеският дворец в София се нуждае от спешен авариен ремонт (СНИМКИ)

Ново метро от станция "Люлин" до околовръстния път на София. Колко ще струва?

Васил Терзиев: Призовавам всички да събират разделно

Борис Бонев: Заварваме една община, която 20 години е управлявана като бащиния от ГЕРБ

Столична община търси кой да изгаря отпадъците ѝ на половин цена

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София