София Прайд се завръща на 12 юни

7250
София Прайд се завръща на 12 юни
Снимка: София Прайд

В събота, 12 юни 2021 г., по улиците на София отново ще премине София Прайд– традиционното шествие в подкрепа на ЛГБТИ общността (лесбийки, гей, бисексуални, транс и интерсекс хора).

Каним ви отново да бъдем заедно пред Паметника на съветската армия още от 14 ч, музикалната програма ще започне точно в 16 ч, а самото шествие ще се проведе от 19.30 до 21 ч. На събитието ще се вземат всички противоепидемични мерки.

Онлайн излъчването на София Прайд ще можете да проследите във Facebookстраницата https://fb.me/e/2cIo7nnPs.

“Прекарахме много време разделени: физически заради пандемията, но и политически заради на моменти грозна предизборна кампания, в която общността ни отново беше многократно нападана. Време е да се съберем отново заедно: всички хора, които вярват в свободата и човечността“, каза Симеон Василевот организационния комитет на София Прайд.

За първи път на сцената на София Прайд ще застане певицата Деси Слава, както и българската участничка на Евровизия Виктория Георгиева. Щастливи сме да съобщим, че тази година към нас се присъединява и Руши.

„Ще се радвам да видя много щастливи лица на София Прайд. Колкото повече се радваме на живота, толкова по-малко имаме нужда да търсим различия помежду си, сподели Руши. В един мой текст се пее, че животът е хубав, дори и несъвършен. А любовта осмисля живота, така че тя винаги е повод за празник.“

Изненадите в музикалната програма, която ще започне в 16 ч. не свършват дотук. От Северна Македония заедно със своя балет ще пристигне и техният представител в Евровизия – Васил Гарванлиев. Преди песенния конкурс Васил се разкри като гей и предизвика полемика в страната си.

Зад равнопоставеността на ЛГБТИ общността с музиката си ще застане отново Михаела Филева, която на 15 май представи третия си студиен албум „Ин и Ян“ с песни, създадени преди и по време на пандемията.

София Прайд отново ще подкрепят Иво Димчев, Рут Колева, Мила Роберт и Прея. Трите изпълнителки са замислили и специална изненада за феновете си под формата на tributeкъм известна girlsбанда.

25 държави и междуправителствени организации подкрепят София прайд

"През 2019 година се отбелязват петдесетата годишнина от бунтовете в Стоунол, които са повратна точка за международното движение за пра...

Темата за семейството ще бъде основна за изданието тази година –от разкриването пред родителите и близките, които са ги отгледали, до създаването на собствени семейства, които са толкова разнообразни, колкото самата общност. България остава една от шестте държави в Европейския съюз, които не са осигурили никакво правно регулиране на еднополовите семейства. Множество посолства подкрепят и тази година София Прайд. Видео обръщения на посланици ще бъдат споделяни в социалните мрежи на прайда през целия месец юни. Посолството на САЩ в България е донорът, който подкрепя Прайд от вече над 10 години. Сред останалите партньори са Български фонд на жените и посолство на Австралия в Атина.

Рекордна е и корпоративната подкрепа за каузата за равноправие. Walltopia, DraftKings, IngramMicro, Sutherland, HPE, EYи Absolut.

София Прайд се провежда всяка година от 2008 г. насам, като подкрепата му непрестанно расте: от стотина човека на първото събитие до близо 7000 души на последното физическо шествие през 2019 година. Очакванията и тази година са за още по-голям брой хора.

Първият парад на гордостта в света се провежда на 28 юни 1970 година в Ню Йорк като възпоменание на Стоунлоуските бунтове, случили се точно година по-рано. Оттогава шествията стават все повече и все по-многобройни както в САЩ, така и в над 70 държави по света. Прайд шествията остават един от най-важните инструменти на ЛГБТИ общността да направи себе си по-видима и да постави на дневен ред проблемите, с които се сблъсква.

София Прайд 2021 отваря врати в 14:00 часа на 12 юни 2021, събота, пред Паметника на съветската армия. Носенето на маски и спазването на дистанция е препоръчително. Организаторите препоръчват хората без антитела и ваксина, както и тези от рискови групи да обърнат особено внимание на противоепидемичните мерки. Подкрепата си те могат да изразят и от вкъщи като следват София Прайд в социалните мрежи и споделят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com