Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Спирането на проекта е тежка политическа грешка": СОС отново пуска конкурса за Войнишкия паметник (СНИМКИ)

05 юли 2024, 14:45 часа • 1717 прочитания

Столичният общински съвет ще гласува искане да се отмени решението на кмета Васил Терзиев за прекратяване на архитектурния конкурс за възстановяне пред НДК на Мемориала на загиналите войници от I-ви пехотен софийски полк и VI-и пехотен търновски полк през войните от 1912 до 1918 г. на мястото на демонтирания паметник "1300 години България".

Това стана ясно на днешното извънредно заседание на комисиите по култура и по градоустройство, на което бе изслушан и самият Терзиев. Докладът за отмяната на решението на градоначалникът е внесен от общински съветници от ГЕРБ-СДС, "Синя София" и ИТН. Те поискаха предложението им да се гледа още на следващата сесия на СОС идната седмица.

По време на заседанието Васил Терзиев заяви, че лично той е за възстановяването на мемориала и че през цялото време е работил в тази посока, но е спрял конкурса, тъй като Министерството на културата е изпратило становище, че в процедурата има противоречия, които трябва да се отстранят. Съюзът на архитектите в България, Камарата на архитектите в България и Съюзът на българските художници също изпратили писмо, че не подкрепят провеждането на конкурса в този му вид, посочват пороците му и препоръчват прекратяването му.

Още: Терзиев иска широка дискусия и одобрение за Войнишкия паметник

"За пореден път не вървим в правилната посока. Разрешителното за строеж за този проект зависи от положителното становища на Министерството на културата. Ако бяхме продължили по начина, по който е започнато, след няколко месеца пак щяхме да се озовем в отправната точка. Зам.министърът на културата арх. Чавдар Георгиев ни е написал в писмото си, че при така изброения състав на експертния художествен съвет към МК разглеждането на евентуалния проект за победител в конкурса може да доведе до конфликт и процедурата да не може успешно проведена и финализирана. И продължава, че препоръчва да се преразгледат условията на конкурса и да се изчистят противоречията със САБ, КАБ и СБХ", каза Терзиев, защитавайки решението си да прекрати конкурса. Той каза още, че войнишкият мемориал ще заема изключително важно място в градската среда и допълни, че е притеснен от това, че трите професионални организации не са участвали в архитектурния конкурс.

"През 2023 г. предишният общински съвет създаде линеен график за възстановяването на паметника, с който ми бе указано това да се случи в неговия автентичен вид. Тук идва противоречието с изискването да организирам и архитектурен конкурс, какъвто също ми бе възложен. Ако волята на СОС е била да не се излиза от автентичния вид, колкото и архитектурни конкурса да се организират, всеки път ще получаваме едно и също. Резултатът, който се получава, никога не е отговарял на критериите, заложени от културното министерство. Още преди идването на г-н Терзиев в Столична община многократно съм казвал, че нито един архитектурен проект няма да покрие неговите изисквания", коментира главният архитект на столицата Здравко Здравков.

Той обърна внимание, че автентичното възстановяване на мемориала изисква отново да се изградят и калканните стени, на които са стояли паната с имената на загиналите войници, тъй като в оригиналния вид те са били част от сградата на софийските казарми. В същото време присъстващите архитекти поясниха, че това би било голяма грешка и че паметникът ще стои изключително грозно и неуместно, ако на мястото се вдигнат и стените на бившите военни поделения.

Още: Васил Терзиев: Ще проведем нов конкурс за Войнишкия паметник пред НДК

"Ако волята на СОС е възстановяване на паметника в автентичен вид, трябва да се отчете, че след реализирането му ще се гледат три гърбове - и откъм бул. "Патриарх Евтимий", и откъм "Фритьоф Нансен" и композионно гледани от НДК на север", поясни главният архитект.

Въпреки това вносителите на доклада за рестарт на конкурса призоваха кмета на София да отмени решението си. "Спирането на конкурса е тежка политическа грешка. Кръгове в Министерството на културата от години целенасочено пречат на връщането на войнишкия мемориал. Призовавам Васил Терзиев да отмени решението си и да се присъедини към всички нас, които от години се борим за неговото възстановяване", призова лидерът на "Синя София" Вили Лилков.

"Васил Терзиев имаше шанс да стане герой, но в случая се показа като предател", разкритикува Антон Хекимян от ГЕРБ-СДС. "Няма да слизам до вашето ниво", отговори му Терзиев, цитиран от в. "Сега".

Снимка: БГНЕС

Предисторията

През 2023 г. предишния мандат на Столичен общински съвет одобри искане за пълното възстановяване на мемориала, като идеята на вносителите бе средствата да се събират с дарения. През 2017 г. на мястото вече бе върнат бронзовият лъв, който е бил част от монумента. На него са изписани имената на около 3 000 войници, загинали в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. През 2018 г. бе обявен предишният архитектурен конкурс за връщането на целия паметник, след който обаче не бе излъчен победител.

Още: "Подайте си оставката, господин кмете": Андрей Ковачев за спрения конкурс за Войнишкия мемориал в София

В началото на ноември 2023 г., дни преди края на последния мандат на Йорданка Фандъкова, главният архитект на София Здравко Здравков обяви конкурс за изготването на работен инвестиционен проект, който да предложи най-доброто решение за възстановяване на паметника и за неговото осветяване през нощта. Архитектите трябваше да предложат и подходящо решение за отдаване на почит, включително и за полагане на венци. Предвиждаше се спечелилият конкурса да получи награда от 30 000 лв., вторият– 10 000 лева, а третият – 5000 лв. Документи за участие в надпреварата можеше да се подават до края на януари 2024 г.

Впоследствие Терзиев дори даде зелена светлина за удължаване на срока по конкурса, а на 22 февруари т.г. бе определено и жури. През май от направлението на арх. Здравков съобщиха, че проектът на архитектурно студио "Гебуплан" е избран за победител в конкурса за изработване на идеен проект. Ръководител на екипа на студиото е арх. Филипа Гугучка. Журито не присъди второ и трето място в надпреварата, тъй като останалите участници не са получили минималния брой точки за класиране съгласно регламента на конкурса.

Спечелилият проект предлага оформяне на "основно ритуално пространство посредством П-образно разполагане на стриктно възстановените по оригинални чертежи мемориални стени (виж снимките)". Те трябва да са разположени максимално близко до тези от унищожения оригинален мемориал. Нов елемент ще е създаването на "водни площи, влизащи в композиционно взаимодействие със съществуващите такива и съдействащи за постигането на по-благоприятен климат в силно ослънчената през лятото зона". Предвижда се на гърба на мемориалните стени да се създадат "зелени ивици" с цел "визуалното продължение на прилежащата зелена площ и във вертикална равнина".

Още: Общинарят, причинил катастрофа, остава в СОС: "Това е мокра поръчка"

На 2 юли обаче Васил Терзиев съобщи, че прекратява процедурата и ще се готви обявяването на нова. "Ще проведем нов конкурс и в него ще включим уважавани урбанисти, архитекти, художници, скулптори, историци, социолози, професионални организации, сдружения на гражданите. Започваме работа с професионалните организации и стартираме още този месец със среща за обществено обсъждане на проведените през годините конкурси и слабостите и грешките, които е наложително да поправим", поясни той.

Още: "Спаси София" за бул. "Патриарх Евтимий": Протестите са политически, булевардът не е на Антон Хекимян (ВИДЕО)

В оригиналния си вид мемориалът е бил във формата на буквата „П", като всяка от стените е с размери около 20 м дължина и 10-11 м височина (както може да видите на снимките на спечелилата компания - Студио "Гебуплан"). Центърът на композицията е бил стоящият и вече възстановен лъв. Паметникът е открит на 28 октомври 1934 г. от цар Борис III.

Разрушаването на паметника продължава няколко десетилетия и преминава през три етапа, припомня БТА. Съюзническата бомбардировка над София на 10 януари 1944 г. нанася тежки щети в района на пехотните казарми. Разрушена е дясната мемориална стена на монумента и частично е засегната централната, а оцелява само лявата част на монумента. Оцелелите плочи са демонтирани през втората половина на 60-те години на ХХ в. при строителството на модна къща „Лада", а при изграждането на НДК през 1980 г. паметникът е напълно премахнат. Запазените плочи (около 180) са предадени за съхранение в Националния военноисторически музей.

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес