Столична община представи първата правна клиника за жени и деца, жертви на домашно насилие

3088
Столична община представи първата правна клиника за жени и деца, жертви на домашно насилие
Снимка: Михаил Митев, Actualno.com

Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев, заедно с Фондация "Анимус", представи началото на работата на новата социална услуга "Правна клиника". Тя ще осигурява помощ на жени и деца, жертви на домашно насилие.

 председателят на СОС Георги Георгиев, заедно с Фондация "Анимус" ще
представят началото на работата на новата социална услуга "Правна клиника",
насочена към жени и деца, преживели домашно насилие. По този начин
засегнатите ще могат да получат безплатно юридически консултации и
процесуално представителство на пострадалите, психологическо консултиране,
както и информиране по социални въпроси.Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев, заедно с Фондация "Анимус", представи началото на работата на новата социална услуга "Правна клиника". Тя е насочена към жени и деца, преживели домашно насилие.

По този начин засегнатите ще могат да получат безплатно юридически консултации и процесуално представителство, психологическо консултиране, както и информиране по социални въпроси.

"Проблемът с домашното насилие се превърна в пандемия. Само за 2020 г. официалната статистика показва, че има над 3057 дела по Закона за защита от домашно насилие, т.е. за издаване на ограничителни заповеди. Близо 3060 жени са потърсили адвокат и са започнали производство. Бог знае колко са нуждаещите, които нямат достъп до адвокатска помощ. Това не бива да продължава по този начин и няма да продължава", обяви Георги Георгиев.

Домашните насилници ще влизат в регистър, остават и без оръжие

На извършителите на домашно насилие ще се забранява да осъществява контакт с пострадалия под каквато и да е форма, включително по телеф...

Той е започнал да работи по инициативата, след като в края на ноември две момичета граждани разказаха пред стотици граждани за своите преживявания и за това как са намерили помощ от домашното насилие. "И аз бях там. С колеги общински съветници започнахме срещи с НПО-та, за да разберем какви са възможните решения. Защото цялата политика на Столична община е базирана на това виждане. Над 100 са социалните услуги в СО", добави той.

"Начертахме план, приехме мерки, внесохме доклад в Общинския съвет. Решихме да създадем първата в страната правна клиника за жени и деца, пострадали от домашно насилие. За първи път тя се въвежда в София и целта ни е да стане държавна", обяви председателят на СОС.

Пострадалите ще могат да се свързват със Столична община чрез телефони, уебсайт, социални мрежи. "Към нас могат да се обръщат жени, които са застрашени. Напълно безплатно ще получат психологическа помощ и безплатна висококвалифицирана адвокатска помощ. Трябва да знаят, че не са сами, могат да разчитат на СО", заяви Георгиев.

Той обяви, че в София ще бъде създадено второ защитено жилище за жени и деца, жертви на домашно насилие. И сега столицата разполага с едно такова жилище, но капацитетът му не е достатъчен.

"В едно жилище 10 жени с децата им могат да бъдат настанени в случай на нужда. След обаждане веднага се урежда настаняването – напълно безплатно за срок до 6 месеца, с поемане на всички разноски, за да могат да си стъпят на краката, да получат ограничителната заповед и да започнат нормален живот. Цялата работа от общината е свършена, надявам се през октомври най-късно жилището да заработи, предстои подписване на договор. Срокът от половин година дава капацитет от поне 50 жени да бъдат настанени в центъра за една година", каза Георгиев.

"Това е началото на нов тип социални услуги. Веднъж приети от СОС, ще се превърнат в практика за София. В СОС единодушно решихме обаче услугите да не се ограничават само до жени на територията на София, а да може тук да търсят подкрепа жени от цялата страна".

Директорът на Фондация "Анимус" Надежда Стойчева благодари на СОС и Столична община, както и на Георгиев, който ускорява процеса на подкрепа за жените и децата. „Те знаят, че от 28 г. работим в областта на домашното насилие. В тези дълги години ние съществуваме само заради това, че не сме спрели и продължаваме да помагаме. В държавата тази помощ е отлагана безкрайно много – 3 години отлежава Законът за допълнение и изменение на Закона за защита от домашно насилие - "благодарение" на всички политически кризи. Последното правителство го разработи и в последните му дни мина през Министерски съвет, но законът увисна и не мина през Народното събрание", припомни тя.

ОЩЕ: Правителството одобри законопроект, свързан с домашното насилие

$Убиват се жени по все по-жестоки начини. Тази услуга, която Столична община пробуди, е едно явление, което би могло да бъде поощрено и би могло да бъде пример за услугите, които са необходими за жертвите на насилие в държавата. В правната клиника ще бъдат предоставени правни консултации, които да обясняват правата на жените. Законът за защита от домашно насилие и сега дава възможност на жените да подадат молби, но има специфики и повечето от молбите, влезли в съда, или са разработени от адвокати, или от НПО-та. Там, където няма НПО, няма и никакви случаи – не защото няма реално такива, а няма кой да помогне на жертвите. Тази програма е изключително важна за жертвите на домашно насилие", обясни директорът на "Анимус".

Относно кризисното звено, тя каза, че за милионна София осем легла са малко, винаги има спешни случаи и мястото е пълно. "Важно е да има такива мерки, които спират насилието. Важно е да има цялостна политика и стратегии, защото цели поколения растат в условия на домашно насилие и стават или жертви, или насилници", каза Надежда Стойчева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Община Самоков получи финансиране на проект за подмяна на водопроводната мрежа

Започна изкърпването на улиците в Самоков

С гласовете на ГЕРБ-СДС: Приеха бюджета на София

След взаимни обвинения: Спират сделките с имоти в "Южния парк" в София

Терзиев обеща по-високи заплати на медицинските сестри в училищата и градините

Васил Терзиев към протестиращите синдикати: Разбираме ви

Огледаха състоянието на въжения атракцион в Самоков

Няма да се режат парите за здраве в София: ГЕРБ-СДС го считат за победа над кмета Терзиев

Химера88 вече и в София: Украсете вашия сватбен ден със спомени

Пет нови кръстовища с кръгово движение в Студентски град обеща районният кмет Петко Горанов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София