Тестват 12 деца за коронавирус от 80 ДГ в София, а родителите им?

5475
Тестват 12 деца за коронавирус от 80 ДГ в София, а родителите им?
Снимка: iStock/Guliver

12 деца, контактни на медицинската сестра от 80 ДГ, ще бъдат тествани  за коронавирус в домашни условия от екипи на РЗИ - София. Това стана ясно от включване от 50 ОДЗ "Приказна калина" в район Красно село в столицата в ефира на БНТ. Не стана ясно обаче дали ще бъдат тествани и техните родители.

Медицинска сестра от столична детска градина е с коронавирус

Ситуацията в градината в момента

Детската градина работи без групата, в която е работила заразената сестра. Всички служители са с отрицателни тестове, подчерта директроката Нина Иванова.

"Вчера е направена пълна деззинфекция на дворното пространство и сградата. Днес след работното време ще бъде направена нова от служби към Столична община. Мерките са предписаните от здравните власти: 4 пъти дезинфекция на ден, през 3 часа дезинфекция на играчките", каза директорката. 

Децата, които няма да ходят на градина, ще бъдат извинени по служебни причини.

Как се е разбрало за заразената сестра?

Фандъкова: Всички тестове за коронавирус в 50-та детска градина са отрицателни

Няма персонал с COVID-19 в 50-та детска градина в София. Това стана ясно след направените 51 PCR теста. „Всички PCR-тестове за C...

Около 10:30 в петък сестрата е получила обаждане от член на семейството , че той е заразен. 

Тя нямаше никакви симптоми, в петък преди обяд беше на работа в яслената група, около 10:30 ч. член на семейството ѝ се обади, че е с положителен PCR тест. Веднага сестрата ме уведоми и отиде да се тества. В късния следобед на петъчни ден вече знаехме, че той е положителен“, обясни директорът.

Жената е контакутвала с 12 деца от нейната група. Те са в домашна карантина. На тях ще бъдат нарпавени от РЗИ RCR тестове в домашни условия.

Директорката обаче не можа да каже дали и на родителите им ще бъдат направени тестове.

Това не е първият случай на коронавирус в детките градини в София. Все още не е ясно откъде са хванали вируса трите учителки от 50 ДГ.

РЗИ потвърди, че учителки от детска градина в София ходили в Сърница, но не знае там ли са се заразили

Заради 7 деца, които са били в Сърница, са направени бързи тестове за коронавирус на персонал в детската градина №50 в район "Възраждан...

Къде и кога са срещнали коронавируса трите учителки от 50 ДГ, въпрос без отговор

По тази причина от днес РЗИ София започва и масово тестване на персонала в детските градини в столицата. То беше обещано още при тежкото решение да се отворят детските градини в началото на юни.

Трябва ли да бъдат тествани родителите и кога?

Контактните лица трябва да бъдат тествани задължително и всъщност големият брой тествани контактни са отговорни за високия процент заболели открити в последните дни. Така коментира ситуацията зам.-шефът на Центъра по заразни и паразитни болести д-р Ива Христова.

От вирусологична гледна точка първо се очаква да се открие вируса, а след това да го търсим, т.е. ако сега се направи серологичен тест на децата, той ще бъде отрицателен – но той ще бъде фалшиво отрицателен. Има и друго, може ако съвсем скоро са били заразени и PCR теста да не ги хване, затова препоръчвам на родителите да наблюдават децата и да се реагира в последствие, коментира тя.

По-малко заразени с коронавирус на дневна база и болни учителки в детска градина в София, картината по света

Дневното ниво на открити с коронавирус случаи в България леко намаля – както като абсолютен брой, така и процентно, но нещата все...

За да се докаже вирус в секрециите трябва да има заразяване, т.е. той трябва да е там, за да го хванем, подчерта отново експертът.

Има много случаи на изписани пациенти с отрицателни тестове , които след това дават отново положителен тест. Причината е много ниското количество оставаща зараза в кръвта. И след това клетките на вируса започва леко да се проявяват отново и тестовете започват да го отчитат, обясни още д-р Христова.

По принцип работещите в големи колективи е добре да се тестват. Такива са работещите в детските градини например – за тях е важен прекалено строг филтър на входа. И тъй като имаше вече случаи за заблуждаване бих препоръчала и изненадващи проверки, не само на входа в детските градини. Също така и по-чести тестове на такива колективи. При тях може и със серологични тестове – за антитела. Защото след 5 -6 тия ден в заразения вече се появяват и те и могат да се хванат, каза експертът.

Винаги ще има такива огнища – това е нормалното развитие на епидемията – това е нормалния ход на развитието на вируса, подчерта тя.

На отркити места и извън големи колективи няма нужда от носене на маски. Нека считаме, че ръцете ни са в инаги потенциоално мръсни. Просто да не ги доближаваме до лицето си, подчертаекспетът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Община Самоков получи финансиране на проект за подмяна на водопроводната мрежа

Започна изкърпването на улиците в Самоков

С гласовете на ГЕРБ-СДС: Приеха бюджета на София

След взаимни обвинения: Спират сделките с имоти в "Южния парк" в София

Терзиев обеща по-високи заплати на медицинските сестри в училищата и градините

Васил Терзиев към протестиращите синдикати: Разбираме ви

Огледаха състоянието на въжения атракцион в Самоков

Няма да се режат парите за здраве в София: ГЕРБ-СДС го считат за победа над кмета Терзиев

Химера88 вече и в София: Украсете вашия сватбен ден със спомени

Пет нови кръстовища с кръгово движение в Студентски град обеща районният кмет Петко Горанов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София