Къде и кога са срещнали коронавируса трите учителки от 50 ДГ, въпрос без отговор

6482
Къде и кога са срещнали коронавируса трите учителки от 50 ДГ, въпрос без отговор
Снимка: БГНЕС

Втори ден няма отговор на въпроса къде и кога трите учителки от 50 ДГ в София са срещнали коронавируса. Били ли са в Сърница или не? Остава въпрос без отговор. Особено след първоначалните положителни резултати на бързия им тест и последвалият отрицателен PCR, което показва, че са се срещали с вируса преди повече от два дни и имат антитела в кръвта си, доказващи това.

Кметът Йорданка Фандъкова продължава да твърди, че тя не е разследващ орган. Директорката на градината твърди, че версията на учителките е шега.

Все още не е ясно дали учителките са били в Сърница, защото информацията и снимките в социалните мрежи показва, че са в Сърница, а те се казват, че не са били“, заяви директорката на детската градина Росица Алексиева пред БНТ.

"За съжаление, не разбрахме били ли са или не учителките в Сърница, но създадоха много притеснения, най-вече на родителите", подчерта Фандъкова пред държавната телевизия.

От РЗИ - София обещават да направят допълнителни тестове на учителките. Отговор няма, а родителите "без паника" изтеглят децата си от детската градина.

Трите учителки няма да ходят на работа до края на седмицата, а следващата ще бъдат тествани допълнително. Това ще се случи в рамките на акцията на РЗИ София да се изследват целите колективи на детските градини в столицата. Тя започва в понеделник, 15 юни, а учителките от 50 ДГ ще са сред първите тествани. Това стана ясно от думите на директорката на 50 ДГ Росица Алексиева и кметът Йорданка Фандъкова пред БНТ.

Детската градина започва да функционира нормално, дезинфекцирана е вече няколко пъти, но по данни на кмета до понеделник (8 юни) броят на децата в нея са били 130. А Росица Алексиева поясни, че вчера сутринта са дошли 4 деца, две от които са били взети от родителите си час по-късно.

Фандъкова: Всички тестове за коронавирус в 50-та детска градина са отрицателни

Няма персонал с COVID-19 в 50-та детска градина в София. Това стана ясно след направените 51 PCR теста. „Всички PCR-тестове за C...

"Нямам информация колко деца ще дойдат днес, но разбрах, че част от родителите са питали как да останат децата им у дома. Те ще бъдат извинени служебно в ситуация на извънредна епидемична обстановка", каза Алексиева.

Тя обаче подчерта, че всички желаещи могат да тестват децата си за коронавирус, въпреки неприятната процедура.

Родителите на деца от 50 ДГ могат да ги изследват във Втора градска болница

Ясно е, че сред персонала в момента няма коронавирус, потвърждават го резултатите от PCR тестовете, осигурени от РЗИ-София.

"Моята категорична позиция е, че в тази ситуация информация не бива да се скрива. В момента, в който получихме данни за положителните резултати от бързите тестове, казахме. Какво щяхте да ме питате сега, ако не ви бяхме казали и PCR тестовете се окажеха положителни?", коментира ситуацията Фандъкова.

РЗИ потвърди, че учителки от детска градина в София ходили в Сърница, но не знае там ли са се заразили

Заради 7 деца, които са били в Сърница, са направени бързи тестове за коронавирус на персонал в детската градина №50 в район "Възраждан...

"Смятам, че всички трябва да спазват мерки. Не е проблем, че са пътували, разрешено е. А, че ако са пътували, все пак беше известно, че в Сърница има проблем. Ако пък не са пътували и са се пошегували, това е недопустимо, защото това са много сериозни неща. Всички са притеснени", каза още кметът на София.

Вече всичко зависи до най-голяма степен от нашата отговорност, подчерта тя и допълни: "Аз препредавам до голяма степен информацията от директорката но и в двата случая за мен е еднакво безотговорно или необмислено".

Това за отварянето въобще на детските градини беше тежко и трудно решение и в този момент. Във всички градини в София се увеличава броя на децата посещаващи градините и това прави още по-голяма отговорността на персонала, каза още Фандъкова.

Проверки по спазване на всички мерки в градините се правят. За маски, шлемове, ръкавици, дезинфекция, несъбиране на групите. Ние се доверяваме на директорите и персонала на градините, но трябва да има и контрол, подчерта кметът.

Освен 10- те нови детски градини, които преди време кметът обяви, че ще се строят в София, се започва и строежът на още 2 – в "Люлин" и "Манастирски ливади - Изток".

По-малко заразени с коронавирус на дневна база и болни учителки в детска градина в София, картината по света

Дневното ниво на открити с коронавирус случаи в България леко намаля – както като абсолютен брой, така и процентно, но нещата все...

"Средства не пестим, много е голяма ролята на районните кметове. Те са хората, които могат да идентифицират терени и да кажат кои детски градини могат да се разширят. Аз съм гарантирала, че когато има проект и разрешения, ще съдействам за средствата", коментира Фандъкова.

Новата детска градина в кв. Манастирски ливади ще бъде на ул.“Васил Стефанов“. По проект тя ще бъде на два етажа за 8 групи деца (2 яслени и 6 градински). Трябва да е заввършена до 2021г. Средствата за изграждането й са от Приватизационния фонд на Столичната община, но и от държавата.

До есента трябва да отворят врати нови детски градини и в районите "Нови Искър", "Красно село", "Дружба" и "Люлин".

Същевременно се работи за преместване на социални служби от сгради на детски градини в "Люлин" и "Младост".

Фандъкова: В момента строим десет детски градини

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Започна изкърпването на улиците в Самоков

С гласовете на ГЕРБ-СДС: Приеха бюджета на София

След взаимни обвинения: Спират сделките с имоти в "Южния парк" в София

Терзиев обеща по-високи заплати на медицинските сестри в училищата и градините

Васил Терзиев към протестиращите синдикати: Разбираме ви

Огледаха състоянието на въжения атракцион в Самоков

Няма да се режат парите за здраве в София: ГЕРБ-СДС го считат за победа над кмета Терзиев

Химера88 вече и в София: Украсете вашия сватбен ден със спомени

Пет нови кръстовища с кръгово движение в Студентски град обеща районният кмет Петко Горанов

Обратно изкупуване на терени в Южния парк: Повече светлина върху картината

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com