Трайко Младенов: Прогнозирам, че до две години ще сме по-атрактивни от много квартали на София

17832
Трайко Младенов: Прогнозирам, че до две години ще сме по-атрактивни от много квартали на София
Снимка: община Костинброд

Трайко Младенов е трети мандат кмет на община Костинброд - от 2015 г. Завършил е висше образование по специалността "Право" в УНСС - София. Бил е и заместник-кмет на общината с ресор "Устройство на теритоията, общинска собственост и екология". Actualno.com го потърси за интервю, в което да разкаже как приключиха инфраструктурните проекти на общината за миналата година и амбициите му през тази.

Г-н Младенов, в свое обръщение от вчера казвате, че 37 млн. лв. ще бъдат вложени във водопроводи, сгради, пътища и улици тази година. За готови одобрени проекти ли става въпрос?

И за готови одобрени проекти, и за някои, които тази година ще финансираме. В тази сума 90% са финансово обезпечени.

Кои от тях са най-мащабни?

Още: Трайко Младенов: През тази година в Костинброд ще се гради много, помощта от държавата е безпрецедентна!

Водопроводът в с. Градец за над 2,5 млн. лв. За него подписахме договор с МРРБ в последните дни на предходната година. Спечелихме 1/3 от огромен обект пред фонд "Земеделие", а другите 2/3 са от списъка обекти, който ще се финансира от МФ чрез държавния бюджет – това е главната улица на града. Де факто ул "Славянска" и ул. "Обединена", които се застъпват и започват от първи район на Костинброд до квартал "Маслово", преминавайки през цялата му централна част. Може би около 6 км е дължината, а финансирането е за около 8 млн. лв. Кръговото на "Кока Кола" е другият ни обект за около 900 000 лв. Имаме средства от Министерството на иновациите и растежа, които ще искаме да ни ги оставят и с тях кръговото на „Кока Кола“ с прилежащата инфраструктура ще излизе над 1 млн. лв., но то е изключително важно, защото около 400-500 метра от него е заводът за безалкохолни напитки и ще бъде връзката с магистрала "Европа". Това означава огромен трафик. В последните дни на годината ни отпуснаха 780 000 лв. за един от инвеститорите ни клас А „Нукрема“, с което ще се отвори целият път в бившия стопанско двор. Там са не само "Нукрема", а и доста други предприятия. За детската градина имаме над 1,5 млн. лв. Индексирана е сумата за нея и тя става над 2,5 млн. лв. Тази година ще я приключим с пари от Министерството на образованието. С наши средства продължаваме централния музей на стойност около 1 милион и централния градски парк, за който ще отделим от бюджета четвърт милион, за да го довършим. Още: Трайко Младенов: През тази година в Костинброд ще се гради много, помощта от държавата е безпрецедентна!

На какъв етап са детската градина "Слънчице", музеят, храмът "Св. Мина" и градският парк?

Ще се постараем до септември месец, когато ще честваме 50 години град Костинброд, да са готови.

Всъщност вие как се готвите за този юбилей?

Още: Трайко Младенов: Благодаря за подкрепата, ще се трудим все така всеотдайно със сърце и душа за Костинброд

Отделихме доста средства за култура, за което могат да ни завидят някои по-малки общини и може би почти всички районни кметове. Подготвяме изключително сериозен културен календар, с богата програма. Общината ще закупи и билбордове по Ломско шосе, чрез които ще презентираме важните събития и ще приканваме да ни гостуват. Тази година ще отделим безапелационно много средства за култура, за църквите, за храмовете и за правене на проекти. Това го казах и при клетвата ми за кмет - че голямата ми амбиция през този мандат е да построим спортна зала.

Този ли ще приоритетният от предстоящите за проектиране?

Ще проектираме обекти основно в областта на спорта - спортна зала с над 2000 седящи места, нов футболен стадион, тъй като футболът е религия в Костинброд, също и плувен басейн. Доста амбициозно започваме, но имаме силна заявка с тези 37 милиона, която е твърда капиталова програма и дори в момента работим по нея.

Амбициозно започвате, а как завършихте 2023-та?

Открихме централната ни градска сцена, която е невероятна. Гостуваха ни известни певци, пъстри фолклорни изпълнители. Тя бе използвана от партиите по време на предизборните мероприятия. Открихме културно-информационен център, който е страхотно архитектурно бижу. Там вече заседава новият ни общинския съвет. Вече е на една обща голяма елипсовидна маса. До около 2-3 месеца трябва да е готова компостиращата и сепариращата инсталация - много мащабни обекти. Сепариращата инсталация ще е даже за шест общини. Обектът е за над 15 милиона, финансиран от ОП "Околна среда" и който дофинансирахме с отчисления по ЗУО, защото оперативната програма приключи.

А центърът за разделно събиране на отпадъци пак ли ще е при вас?

За него вече имаме избран изпълнител. Очакваме всеки момент първа копка. Пак ще е нещо изключително интересно и иновативно. Обсъждали сме го с РИОСВ, защото парите са по тази линия. Проучили сме много практики от европейски държави за подобни центрове. С него ще започнем да учим гражданите, а на следващия етап, когато се разработи и наложи методиката "замърсителят плаща" и когато облогът ще е на количество отпадък, когато хората отидат в този център и разделно си сложат отпадъка, ще чекират отпадъка си с магнитни карти и ще им се намали такса смет.

Кога планирате да го въведете?

Тази година ще го направим. Искам да отбележа, че сме много добри взаимоотношения с партньорите ни от депото за битов отпадък - единствената публично-частна инвестиция, българо-белгийска. То е със земя на община Костинброд, оперира го фирма "Костинброд Еко", в която партньори са община Костинброд и белгийската фирма „Кордел“. Там, където е депото и непосредствено до него компостиращата и сепариращата инсталация, сме отделили земя, на която да се позиционира много важен проект с "Главболгарстрой". Има трошачка за строителни материали. Ние сме партньори с общините Самоков и Монтана и там ще е, надявам се, първият завод за зелен водород в България. Ще се създаде един своеобразен клъстер, свързан със зелената и кръговата икономика. Огромната ни амбиция е да покажем как може да се оползотворява отпадъкът.

Как всички тези екологични обекти ще се отразят на местните жители и околната среда?

Прогнозирам, че до две години ще сме по-атрактивни от много квартали на София. Причината е, че до септември трябва да бъдат готови всички връзки с магистрала "Европа", а в момента дори кранове свалят траверси за скоростния влак, за трасето, на което до около месец ще се направи първа копка и до две години външното метро трябва да ни свързва с "Обеля". Тогава дори ще се обезсмисли използването в такава степен на автомобили до столицата. При метро и всички връзки с магистралата градът и общината ни стават конкурентоспособни на областни центрове.

Споменахте два от три стратегически държавни обекти, които преминават през вашата община – АМ „Европа, жп линията София – Драгоман, газовата междусистемна връзка България – Сърбия. Кои от тях са факт вече?

Ще ви кажа още два. Съдействахме изключително много на държавта и институциите, за да може газовата връзка да е факт и навреме да бъде въведена в експлоатация. Голяма част от нея премина през територията на общината. Септември месец ще е готова АМ "Европа". Вчера се видях с изпълнителя на скорострия влак, свързано с изграждането на чисто нова гара на 3 етажа в центъра на града ни, с още две спирки в промишлената зона на Костинброд и в обособената промишлена зона на Гара Петърч. Другият важен национален обект е тунел под Петрохан. За да се стигне до него, трябва да има обходен път на Костинброд и с. Бучин проход. Вчера съм подал заявка за разговор с представител на изпълнителната власт. Доколкото видях са отделени около 6,6 млн. лв. за проектиране на тунела.

Какво означава открито метро?

Скоростен влак за т. нар. S-ban, какъвто има в повечето държави. Той ще е с формата, бързината и визията на метро и за по-малко от 10 минути ще се осъществява връзка от града до новата метростанция, на която направиха първа копка в кв. "Обеля". Тя ще е на различни нива и де факто спирайки там, нашите съграждани ще могат да се качат на метрото в посоката, която изберат.

Какво се променя с изграждането на тези стратегически обекти?

За да се стигне до тези стратегически обекти, с екипа ми съм работил вече 10 години. Първо, да съдействам на държавата, за да ги има. И второ, да извлечем максимума от тях в интерес на нашето население. Магистрала "Европа" около година не вървеше, докато не подписахме споразумение с МРРБ за важната ни пътна връзка за село Петърч. Селото е вече с габаритете на една малка община в Северозапада. Там се обособява голяма промишлена зона. 

Какъв е мотивът ви за създаване на комунално предприятие, с каква дейност ще е?

Дори докато говорим с вас, работим по създаване на транспортно дружество. Купихме автобуси. Общината вече показа, че може да оперира подобни дейности. Да, досубсидираме я, и то немалко, но транспортът има своята социална функция. Закупихме и нова комунална техника - от едни интересни малки машинки, които могат да правят всичко по улиците, до последната голяма водоноска и сметосъбирачни автомобили. Считам, че общината ще може да се справи и с тази дейност, която до момента е възлагана на външни юридически лица. Аз благодаря на дружеството, което в момента се занимава с чистотата, но считам, че общината ще се справи по-добре, а и парите ще си останат в нея. Това означава сметосъбирането, сметоизвозването, обществената хигиена до облагородяването на зелените площи. Техника имаме, имаме и желанието. Правим това и с цел да сме максимално подготвени за тогава, когато излезе новата методика за събиране на боклука и начисляването му.

Сигурно планирате то да заработи, когато приключи договорът с настоящия изпълнител?

Договорът им е за още една година или до изчерпване на сумата по него. Пак казвам, с това дружество работим много години вече, и то много добре, но е непосилно за общината да отделя за тази външва услуга. Предполагам, че първо ще се изчерпи сумата по договор, защото виждам какво е количеството генериран отпадък - над 12 хиляди тона битов отпадък. Само през миналия мандат сме изчистили над 200 декара с едрогабаритен отпадък, над хиляда камиона.

Нали казват, че колкото повече е генерираният битов отпадък, толкова повече материално задоволени са гражданите, така ли е на практика?

Да. Хората имат по-голяма покупателна способност и генерират по-голям отпадък.

Означава, че има работа за всички?

Нямаме работници. Работа има много. Стандартът на живот е висок. Виждам го и по магазините - цените на някои места са конкурентни на София, но няма работници вече. В момента преговаряме и ще дойдат нови инвеститори клас А в общината, но това са вече разговори с Министерството на труда и социалната политика. Много българи от Западните покрайнини работят тук. Имам дори в общината от там. Виждам недостига на работна ръка. Ще трябва да се водят разговори за трудови визи, варианти за трудова миграция, защото имаме хора от доста специфични нации, докарани през трудови посредници. Заплатите на наша територия са много добри, конкурираме се с общини като Елин Пелин, Божурище, Челопеч.

Щом се мерите с Челопеч е показателно, нали е там са най-високи заплатите в България?

В топ 5 сме, ако те са на първо място.

Колко инвеститори имате от клас А досега?

В момента работим с "Ролпласт", които са за пореден път инвеститор клас А, "Кока Кола" - също, "Нукрема" са за първи път. Чакаме голяма фирма в областта на соларите в центъра на града ни и завода за водород. Очакваме също и френска компания с фотоволтаици с инвестиция за над 200 млн. лв. Де факто с трима инвеститори от клас А вече работим, очакваме и трима потенциални.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Деца от Самоков се включиха в кампанията на общината за засаждане на цветя (СНИМКИ)

„Долу ръцете от "Патриарха": И от ГЕРБ несъгласни с промените

От 1 май ученици, студенти и докторанти отново ще пътуват по-евтино в София (СНИМКИ)

Без синя и зелена зони през празничните дни в София

Изграждане не велоалея на бул. "Патриарх Евтимий" разгневи граждани

Контрера поиска засилена и ежедневна полицейска охрана в центъра на София

Васил Терзиев: Ролята на успешните хора е не да се отдръпнат, когато постигнат успех, за да му се радват (СНИМКИ)

Кметът на Самоков и негови заместници засадиха дървета на детски площадки (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Столичната община се превръща в банкомат на ПП и на техните роднини

Откриха обновения Дом за стари хора в Ковачевци

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София