Три столични квартала излизат на протест заради мръсния въздух

2105
Три столични квартала излизат на протест заради мръсния въздух
Снимка: Pixabay

Троен паралелен протест "Заедно срещу лошия въздух!" на Красна поляна, Западен парк и Овча купел организират през Facebook хора от трите квартала. 

Гражданите ще изразят недоволството си на 19 декември (вторник) от 19:00. Тъй като проблемът засега повече от един квартала, протестът ще се проведе паралелно на три места в София – кръстовището на бул. "Никола Мушанов" и ул. "Добротич", кръстовището на бул. "Президент Линкълн" и ул. "Монтевидео" и на бул. "Александър Стамболийски" и бул. "Вардар".

"Синята зона" на мръсния въздух

Столична община мисли, мисли, мисли и най-накрая измисли мярка, която да реши проблема с мръсния въздух - вдигането на цената за паркир...

"При норма от 50 µg/m3 в тази част на София редовно виждаме стойности на праховите частици от над 500-600 µg/m3, а понякога дори стойности достигащи 1600 µg/m3. Проблемът се дължи на всекидневното горене на всякакви боклуци, кабели, дрехи втора употреба, черчевета, други отпадъци и силно отровни материали", уточняват от инициативните комитети.

"Праховите частици са само видимата за момента част от проблема (благодарение на доброволно поставени от хората измервателни станции), но още по-голям проблем са останалите токсични вещества, за измерването на които настояваме да се постави официална измервателна станция в района, както и информационни табла в трите квартала, които да информират хората за опасния въздух, който дишат. Настояваме и за засилен денонощен контрол срещу изгаряне на отпадъци и опасни за здравето материали, за което е необходима координация между столичен инспекторат, МОСВ, МВР, Министерство на здравеопазването", пишат инициаторите на протестите.

Те настояват лично премиерът Борисов да се ангажира с решаването на проблема. "Искаме спешно решаване на проблема, защото това ежечасно разболява нас и нашите деца", се казва още в съобщението им.

От Столична община "успокояват" за по-скъпата синя зона, било само предложение

4 лева на час "синя зона" и 1 лев билет за градския транспорт са само предложения. Идеята е да се правят поетапно стъпки – да каж...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com