ВМРО и Атака поискаха промяна на Плана за управление на Витоша

1610
ВМРО и Атака поискаха промяна на Плана за управление на Витоша
Снимка: Евгения Гигова/Actualno.com

Т.нар. Патриотичен блок в София (ВМРО и "Атака") официално поиска от Столична община да подкрепи кандидатурата на София за домакин на Младежките зимни олимпийски игри през 2024 година, става ясно от официално съобщение на ВМРО.

Заради тази кандидатура спортният министър Красен Кралев поиска изменение на Плана за устройство на природен парк "Витоша", така че да може да се строят и обновят спортни съоръжения в планината. Сега това не можело да стане, защото имало нормативни пречки – както в плана, така и в закона. "Патриотите" са на същото мнение в проектодекларацията си:

Според Кралев само да построим два-три стадиона и сме готови за Световното по футбол

Въпреки че звучи екстравагантно, възможно е. Представете си през 80-те години ако някой беше казал, че българин ще вземе "Златната топк...

"Подкрепяме становището на членовете на междуведомствената група, които постигнаха консенсус за пречките пред обновяването на публичната и частната инфраструктура на територията на парк "Витоша". Многократно членовете на Столичния общински съвет са се аргументирали, че несъответствия и противоречия в изискванията на законите и в Плана за управление на парка поставят непреодолими пречки пред необходимото обновяване на спортните съоръжения. Тези изводи бяха потвърдени и от междуведомствената работна група, чиито заключения са, че планът за управление на парка трябва да премине през частично изменение, което да отстрани гореспоменатата колизия на нормативни документи.

Столичният общински съвет е категоричен, че заместването на лифтов транспорт в природен парк "Витоша" с автомобилен не съответства на целите за устойчиво ползване и опазване на природните ресурси и за предоставяне на възможности за спорт, активна почивка и туризъм, предвидени в Закона за защитените територии. Пред обществото не стои съмнение, че въженият транспорт е най-щадящ за природата и местната власт трябва да осмисли тези факти."

Нито Кралев, нито екоминистърът Нено Димов, нито "Патриотите" коментират специално по отношение на реновацията на лифта в "Драгалевци", стопанисван от "Витоша ски", когото инспектираха миналия месец, следния текст в действащия Закон за горите (чл. 54, ал 1, т. 6): "Право на строеж върху поземлени имоти в горски територии без промяна на предназначението на територията се учредява за изграждане на станции и стълбове на съществуващи лифтове и влекове, които са търпими строежи по Закона за устройство на територията, включително за нуждите на основен ремонт, реконструкция, подмяна и/или модернизация - за срок до 20 години".

Димов потвърди - държавата ще опита да застроява и Витоша

Започваме процедурата за промяна на Плана за управление на парк "Витоша". Това потвърди пред БНТ екоминистърът Нено Димов. Припомняме, ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Няма как, май ще е по-скъпо: Княжеският дворец в София се нуждае от спешен авариен ремонт (СНИМКИ)

Ново метро от станция "Люлин" до околовръстния път на София. Колко ще струва?

Васил Терзиев: Призовавам всички да събират разделно

Борис Бонев: Заварваме една община, която 20 години е управлявана като бащиния от ГЕРБ

Столична община търси кой да изгаря отпадъците ѝ на половин цена

Започва строителството на нов паркинг на летище София

Борис Бонев: Гаражи под НДК с 400 паркоместа стоят неизползваеми

Демонтажът продължава: Премахват опасни плочи от МОЧА

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София