Заради по-скъпите билети за градски транспорт в София ни съветват да минаваме на карти

1708
Заради по-скъпите билети за градски транспорт в София ни съветват да минаваме на карти
Снимка: БГНЕС

Поскъпването на билета за еднократно пътуване в София изглежда неизбежно. То трябва да стане факт от 1 юни - тогава цената на билетчето ще бъде 1,60 лева.

"Това беше правилното решение, защото то почива на обективни анализи. С това решение не се засягат гражданите на София, защото има изключително много алтернативи да се пътува на цените, на които пътувахме до този момент, включително и на по-ниски. Единствено тази промяна на цената на билета аз я виждам предимно към туристи, които не са с български произход", каза пред "Сега" председателят на комисията по транспорт към СОС Екатерина Йорданова от ГЕРБ.

Съдът е последен шанс да няма по-скъп билет за градския транспорт в София

Областният управител на София Веселин Пенев не видя нищо нередно в поскъпването на билета за еднократно пътуване в софийския градски тр...

Според нея гражданите масово не са запознати с възможностите, които предоставят различните карти за пътуване, заради което Центърът за градска мобилност трябва да направи кампания за разясняването им. "Както всеки път, когато кацаме в Брюксел, се изненадваме как има нова цена на билета и не възразяваме да я платим, така искаме да заплатят и гражданите на Европа и света, които ползват нашия прекрасен градски транспорт, който става все по-хубав", коментира тя.

По думите на Йорданова поскъпването на билетчето няма да доведе до ръст на гратисчиите в градския транспорт, а напротив - ще го намали. Това обаче щяло да стане само със завишен контрол. "Нашата амбиция е възможно най-бързо да въведем единната система за таксуване, която да доведе до по-голяма справедливост - и по отношение на разстоянието, и по отношение на потреблението", заяви тя. На въпрос защо е необходимо увеличение на билета, при положение че няма изградена система, Йорданова отговори, че когато бъде внедрена такава, ще трябва първо да се даде определен срок, в който да бъде изпитана.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София