Стоичков гони зли духове в Разлог

10550
Стоичков гони зли духове в Разлог

Футболната ни легенда Христо Стоичков участва в гоненето на злите духове в Разлог по време на традиционния кукерски карнавал „Старчевата” в неделя. Камата пристигна за празника заедно със съпругата си Марияна и двете си дъщери Михаела и Марияна. Той остана очарован от тържеството на площада в общинския център, предаде АСН.

Сякаш специално за Ицо, тази година бе поставен абсолютен рекорд по масово участие – чаушите (б.а.-кукерите) бяха над 300, а повече от 1300 души облякоха пъстрите народни носии. Адреналинът на над 10 000 зрители от целия регион се вдигна от внушителната гледка не само на чаушите, но и на пременените като моми и ергени жени и мъже, не липсваха и преоблечените като мечки и свещеници.

Стоичков с готовност се пусна в гоненето на злите духове заедно с депутата Любен Татарски и с кмета на курортния град Красимир Герчев. Камата като истински разложанин умело направи кръг на централния площад на Разлог, хванал се на дългото народно хоро. Гостът на планинското градче изрази свето възхищение от всеобщото веселие и масовостта на събитието. Татарски и Герчев пък му разказаха за вековната традиция на „Старчевата”. После дойде ред на снимките на бившия футболист на „Барселона” с феновете му. Ицо гушна десетки хлапета, за да запечатат родителите им с фотоапарата важния за малчуганите момент.

„Стоичков отдавна е почетен гражданин на Банско, а сега пристана и на Разлог. Нищо чудно и ние да го направим разложанин. Защо да не дойде някога да тренира нашия футболен тим?”, коментираха местни жители.

Най-важното е, че кукерският карнавал „Старчевата” преживява своето възраждане, любовта на хората към този ритуал за гонене на злото и наричане за здрава и берекет през годината  се засилва с времето. Доказателство за това сякаш е, че наред със запазените автентични народни костюми, пазени и предавани от поколение на поколение, се шият и много нови. Всеки иска да бъде облечен като чауш, мома или ерген.

В Разлог това е традиция, която всеки спазва - от 8-месечните бебета до 80-годишните старци. За 106-а поредна година разложките чауши огласиха и обиколиха мегдана на града, пазен от три планини.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com