1,612 милиона отпусна правителството за църквата в Шипка 

2348
1,612 милиона отпусна правителството за църквата в Шипка 
Снимка: Старозагорска митрополия

Допълнителни разходи по бюджета на Министерския съвет за 2020 г. в размер на  1 612 000 лв. за спешни аварийни и реставрационни строителни дейности по камбанарията на храм-паметника манастир „Рождество Христово“ в Шипка одобри правителството. Храмът е един от символите на българското Освобождение и предстои паметна 120-годишнина от неговото освещаване. Необходимите средства за изпълнение на постановлението се осигуряват по бюджета на Министерския съвет за сметка на преструктуриране на разходите и/или трансферите по централния бюджет за 2020 г.

Решението за извънредното включване на точката в заседанието на Министерския съвет е взето след провела се вчера среща между Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан, министър-председателя Бойко Борисов и финансовия министър Кирил Ананиев. На нея владиката е разказал за рушащата се камбанария и компрометираните части на храм-паметника, както и за спешната нужда от започване на ремонт.

„Изказвам благодарност на премиера и на Министерския съвет за отпуснатите средства. Всички те знаят, че в тежки моменти, единственото, което ни спасява е вярата. Държавата за пореден път показа, че помага в страшните времена. Надяваме се, че ще помага и занапред. Този храм и тази камбанария винаги ще напомнят за свободата ни“, каза архиереят минути след вземането на решението за отпускането на средствата. Днес той посети храм-паметника в присъствието на областния управител Гергана Микова, кмета на община Казанлък Галина Стоянова, кмета на община Шипка Василка Панайотова, протосингела на Старозагорска митрополия архимандрит Богослов и игумена на Шипченската света обител йеромонах Панкратий.

Оглед на компрометираните участъци е направен преди две години. Епархийският съветник Деян Русенов обясни, че няма конструктивни нарушения на камбанарията. Основните разрушения започват след 13-ия метър, а причина са високите амплитудни разлики. Има и външни нарушения в дълбочини до 30 см, които трябва да бъдат отстранени и кулата да бъде укрепена конструктивно и фасадно. За целта ще се постави скеле, което няма да пречи на миряните да посещават храма.

Поне година ще е нужна за ремонтните дейности, защото през зимния сезон ще могат да се отстраняват единствено компрометираните части. Фирмата изпълнител ще бъде избрана на заседание на Епархийския съвет, а идейният проект ще бъде трансформиран в работен и трябва да бъде одобрен от Националния институт за недвижимо културно наследство.

Митрополит Киприан изрази надежда, че догодина, когато ще честваме 120-годишнината от освещаването на храма, 150 години от учредяването на Старозагорската епархия и 160 години от построяването на Митрополитския храм „Св. Димитър“, 120-тонната камбана на храм-паметника „Рождество Христово“ ще може да се чуе отново чак в Казанлък.

Владиката благодари и на Денислав Борисов и екипа на BTV Media Group за кампанията за набиране на средства за храма, от която са събрани около 30 хиляди лева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

Фестивал „От Августа Траяна до Боруй“ за първи път в Стара Загора (ПРОГРАМА)

Слаба родителска подкрепа спъва дуалното обучение у нас

Стара Загора ще подкрепи Украйна в културен план с изложби и филмови прожекции (СНИМКИ)

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Кинофестивалът „Златната липа“ 2024 идва с богата програма в началото на юни

В Стара Загора 2 май ще е неучебен ден

Отличиха кмета на Стара Загора и неговият заместник на национален зелен форум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com